Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 3

DE ZESDE MACHT
Adviesbureaus besturen Nederland

Lange tijd werd het land bestuurd door politici en ambtenaren. Toen trad de overheid terug, wat minder ambtenaren en verzelfstandiging van allerlei gemeente-instanties betekende. Maar het werk nam niet af en dus waren er externe krachten nodig: de intocht der adviseurs begon. Met grote gevolgen voor de democratie: een verborgen en dus oncontroleerbare invloed van niet gekozen adviseurs op het openbaar bestuur. TUMULT organiseert op 15 januari een debat in de Lutherse Kerk in de Hamburgerstraat.

De inkrimping van het ambtenarenapparaat spoorde niet met de hoeveelheid werk -vooral op het gebied van beleidsvorming. De noodzaak ontstond om externe krachten aan te trekken: de adviseurs. Aan deze praktijk kleven echter allerlei bezwaren. De macht en invloed van adviseurs is onzichtbaar en dus mogelijk zeer groot: een van de adviesbureaus schreef zonder blikken of blozen dat het 'met mensen als Ed van Thijn in de gelederen indirect invloed op de verdere ontwikkeling van Nederland' krijgt! Ambtenaren raken gedemotiveerd en nemen ontslag omdat zij de taken, waarvoor zij toch ooit waren aangenomen, moeten overlaten aan derden. Moeten we deze situatie gewoon accepteren? Zo nee, moeten de ambtenaren dan weer in ere hersteld worden? Zo ja, moeten we de rol van de adviseurs dan beter afbakenen en er een gedragscode voor ontwikkelen, zoals GroenLinks wil? En wat betekent dat allemaal voor het democratisch gehalte en dus controleerbaarheid van onze rechtsstaat?

Onder leiding van Marloes Elings, journalist, debatteren Kees Vendrik, lid GroenLinks Tweede Kamer, Walter Etty, adviseur Andersson Elffers Felix, lid PvdA, oud-wethouder, Sandra van Thiel, bestuurskundige Erasmus Universiteit Rotterdam, en Anton Zijderveld, socioloog, lid CDA. Vanuit de zaal zal Ocker van Munster (o.vb.), adviseur Berenschot, interim-directeur Nederlands Theaterinstituut, als een 'enfant terrible' het panel bestoken.

Het debat vindt plaats in de kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur, Entree Eu 3,40/f 7,50/CJP & U-Pas EU 2,27/f5,00. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.



Ingezonden persbericht