FNV BONDGENOTEN

FNV boos op bewindvoerder Meijsen

Het faillissement van kabellegger Meijsen uit IJsselstein is triest,zeker voor de oudere werknemers die vaak een langdurig dienstverband hebben.Dat vinden FNV Bouw en FNV Bondgenoten. Maar de bonden zijn vooral boos over hoe ze aan het lijntje zijn gehouden. Nog op 14 november meende het bedrijf dat surseance van betaling 'meer ruimte geeft voor een sociaal plan'. Pas achteraf hoorden de vakbonden echter dat het bedrijf sinds 2 januari op eigen verzoek in faillissement verkeert. Tijdens overleg op 18 december 2001 tussen bewindvoerder en de vakbonden lag er volgens die bewindvoerder nog geen faillissement in het verschiet. Vervolgens kwam er van hem geen informatie meer.

Zicht op een sociaal plan is er niet. De curator wil een doorstart maken met ongeveer 400 van de 675 werknemers; voor zo'n 275 mensen is er geen plaats meer. Ook hun ontslagaanzegging is naar de mening van de bonden slecht verlopen: niet alle ontslagenen kregen op de dag dat dat in het bedrijf was aangekondigd, de aangetekende brief thuis. Voor die groep kwam de klap de volgende dag des te harder aan. Achterstallig loon en vakantierechten moeten zij via de WW krijgen, want van Meijsen hebben zij niets meer te verwachten.

Voor de groep van 400 die mag blijven, ziet de toekomst er naar de mening van FNV Bouw en FNV Bondgenoten ook niet rooskleurig uit. Een reorganisatieplan of ondernemingsplan voor de doorstartende onderneming 'Meijsen 3 BV' hebben zij nog niet gezien. Hun klacht was de afgelopen maanden overigens voortdurend dat de kabellegger z'n plannen onvoldoende onderbouwde en met name de financiering in het vage liet. De bonden hebben wel steeds de noodzaak van een reorganisatie onderstreept. Aangezien de telecom- en internetsector al geruime tijd problemen heeft, aarzelen opdrachtgevers met nieuwe plannen; reeds lopende opdrachten trekken ze soms van de ene op de andere dag in. Tegelijkertijd verwijten de bonden Meijsen slecht management. Het bedrijf nam lukraak opdrachten aan en moest dan telkens andere bedrijven overnemen om aan de vraag te kunnen voldoen.
Deze week zijn er bijeenkomsten voor de werknemers in Overijssel, Utrecht en Limburg. De bonden behartigen individueel de belangen van hun leden.