Nieuw-Vlaamse Alliantie

Rondetafel: N-VA bepleit prioriteit voor kwaliteitsvol en kosteloos leerplichtonderwijs (07/01/02)

Het partijbestuur van de N-VA gaat in op de uitnodiging van minister-president Dewael tot deelname aan een rondetafelconferentie omtrent de toekomst van het Vlaams onderwijs. De N-VA stelt hierbij 3 prioriteiten voorop.

Vooreerst dient de conferentie in het teken te staan van een kwaliteitsvol, pluralistisch Vlaams onderwijs voor de 21ste eeuw. Vlaanderen heeft maar één basisgrondstof: onze grijze cellen. Dit uitgangspunt veronderstelt een totale afwezigheid van een neo-schoolstrijdsfeertje zoals dit nu gevoed wordt door zowel katholieke als rabiaat vrijzinnige paniekzaaiers. 50 jaar na het Schoolpact, kan voor het eerst gedebatteerd worden in een Vlaamse context. Wat we zelf doen, doen we beter zonder taboes. Concreet bepleit de N-VA een kleinschalig, pluralistisch basisonderwijs op gemeentelijk niveau en een secundair onderwijs dat gefinancierd wordt op basis van uniforme, objectieve criteria.

Als syndicaat van het algemeen Vlaams belang eist de N-VA dat er prioritair werk wordt gemaakt van de uitvoering van het Vlaams regeerakkoord inzake de kosteloosheid van het leerplichtonderwijs. Terzake werd een voorstel van resolutie ingediend door de N-VA-parlementsleden Chris Vandenbroeke en Kris Van Dijck, meeondertekend door de meerderheidspartijen. Vooralsnog is het Vlaams leerplichtonderwijs verre van kosteloos. Uit de publicatie van de Vlaamse onderwijsindicatoren, blijkt dat voor tal van gezinnen de schoolgaande kinderen het gezinsbudget ingrijpend hypothekeren. Anno 2002 blijven financiële overwegingen de gangbare en/of latere studiekeuze van schoolgaande jongeren, onderworpen aan de leerplicht, nefast beïnvloeden.

Tot slot dient de Nederlandstaligheid van zowel het lager als het hoger onderwijs gevrijwaard te blijven. Dienaangaande verzet de N-VA zich tegen het zgn. Bolognadecreet dat voorziet in een ingrijpende uitbreiding van het anderstalig cursusaanbod aan onze universiteiten en hogescholen.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, alg. voorzitter, en Kris Van Dijck, onderwijscommissaris Vlaams parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be
http://www.n-va.be/public/pages/visie/nieuws/pub_HeetVanDeNaald_detail.asp?ID=1120