Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Politiek Den Haag blundert digitaal

Haarlem, 7 januari 2002 Nederlandse politiek begrijpt niets van het internet! Dat blijkt uit onderzoek van Net Magazine. Acht politieke partijen kregen vijf vragen voorgelegd. De enige partij die binnen 24 uur met relevante antwoorden op de proppen kwam was D66. De overige partijen scoorden zacht gezegd treurig: Leefbaar Nederland plaatste de e-mail in de verkeerde map, de SP stuurde een virus naar de redactie en het CDA reageerde pas na een maand.

De redactie van Net Magazine onderwierp de acht grootste landelijke politieke partijen aan een onderzoek. Per e-mail werd de partijbureaus gevraagd een digitale versie van hun partijprogramma te sturen. Daarnaast vroeg de redactie van Net Magazine de verschillende partijen hun standpunt weer te geven over een aantal internetgerelateerde onderwerpen.

Internet blijkt geen prioriteit te hebben op de politieke agenda s. Bij veel partijen is nog onduidelijk wat het standpunt is over de toegankelijkheid van internet voor iedereen en wat de rol van de overheid hierin zou moeten zijn. Uitschieter in positieve zin is D66. Deze partij is er voorstander van iedere woning een breedband internetaansluiting te geven. De SGP komt er rond voor uit liever over de offline burger te waken. De onduidelijke antwoorden van PvdA en CDA doen vermoeden dat een eenduidig standpunt bij deze partijen nog geformuleerd moet worden. Slechts op één punt was iedereen het eens: de digitale privacy van de burger moet hoe dan ook worden gewaarborgd.

De uiteindelijke conclusie van het onderzoek is dat de meeste politieke partijen nog niet echt in de gaten hebben hoe het internet werkt, of er weinig professioneel mee omgaan. Het volledige artikel is te lezen in Net Magazine nummer 1, dat 11 januari 2002 verschijnt.

Over Net Magazine

Net Magazine, het praktische maandblad voor de internetliefhebber, is het oudste internetmagazine (1994) van Nederland. Net Magazine verschijnt elf keer per jaar en wordt uitgegeven door IDG Communications Nederland



Ingezonden persbericht