Partij van de Arbeid

Den Haag, 7 januari 2002

VRAGEN VAN DE LEDEN DEPLA EN WAALKENS (BEIDEN PvdA) AAN DE MINISTERS VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER EN VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ

1. De Ruimte voor Ruimte regeling (RVR regeling) geeft provincies de mogelijkheid de kosten, die samenhangen met het vergoeden van de kosten van het afbreken van veehouderijstallen, terug te verdienen middels uitgifte en verkoop van bouw kavels. Deze regeling is door de vijf betrokken provincies (Overijssel, Gelderland, Utrecht, Brabant en Limburg) verschillend vorm gegeven. Kunt u een overzicht geven van de planologische eisen die in deze vijf provincies gesteld worden aan de locatie waar woningen gebouwd mogen worden ter financiering van het afbreken van veehouderijstallen? In hoeverre sluiten deze eisen aan bij de Vijfde nota ruimtelijke ordening?

2. In sommige regelingen wordt ook de mogelijkheid geboden om in bijzondere situaties van het planologisch kader af te wijken. Heeft de Inspectie ruimtelijke ordening een rol bij de toetsing van die gevallen? (1)

3. Kunt u per provincie inzicht verschaffen in hoeveel geld een stoppend veehouder gemiddeld (direct en indirect) ontvangt als de ondernemer een bedrijf van resp. 1000 of 3000 M2 sloopt? Wilt u hierbij onderscheid maken naar situaties waarin de veehouder een sloopvergoeding ontvangt en de situatie waarin de veehouder hiervan afziet en zelf één of meer extra woningen mag bouwen?
Wat zijn de maximaal mogelijke bedragen voor de afzonderlijke provincies? Wilt u in de berekening van deze bedragen ook de vermogenswinst ten gevolge van bestemmingswijzigingen meenemen?

4. Klopt het dat in de provincie Utrecht de regeling zo in elkaar zit dat een bedrijf, dat aan de regeling mee doet en meer dan 3000M2 staloppervlakte sloopt, de mogelijkheid heeft om drie woningen te bouwen en daarmee een vermogenswinst van 3 tot 4 miljoen gulden kan boeken? Wat is uw oordeel over de hoogte van deze vergoeding?

5. Hoeveel M2 stal wordt er door de RVR regeling afgebroken? Hoeveel woningen worden in ruil hiervoor door veehouders zelf op hun eigen bouwkavel gebouwd? Kunt u dit uitsplitsten per provincie en als percentage van het totaal aantal woningen, dat in kader van de RVR regeling per provincie wordt gebouwd?

(1) Ruimte voor Ruimte krant, uitgegeven door de provincie Gelderland in december 2001; zie pagina 10 bij provincie Utrecht