Gemeente Den Haag

2002-01-04: Start werkzaamheden aan Spui, Hofweg en Kneuterdijk

Maandag 7 januari gaat de herinrichting van het Spui (tussen Grote Marktstraat en Spuistraat), de Hofweg en de Kneuterdijk van start. Begonnen wordt aan het Spui met de vervanging van het riool en op de Hofweg (tegenover Dudok) met voorbereidende werkzaamheden aan de boombeplanting. Het hele project is geknipt in een aantal fasen. Er zal telkens aan een klein gedeelte worden gewerkt.

Autoverkeer
Voor het doorgaande autoverkeer blijft op Spui en Hofweg steeds één rijrichting beschikbaar. Het komende half jaar is dit de rijrichting vanaf het Rijswijkseplein in de richting van Scheveningen. In deze periode kan het doorgaande autoverkeer in omgekeerde richting - richting Rijswijkseplein - géén gebruikmaken van het Spui en de Hofweg. Doorgaand autoverkeer wordt in de richting van het Rijswijkseplein omgeleid via Lange Vijverberg, Korte Voorhout, Koningskade, Koningstunnel en Lekstraat. Op de Kneuterdijk blijft verkeer tot eind april in beide richtingen mogelijk.

Tramverkeer
Tramverkeer blijft tijdens de werkzaamheden in beide richtingen mogelijk. Wel zullen er halten, al dan niet tijdelijk, moeten worden verplaatst. Busverkeer in de richting van het Rijswijkseplein wordt vanaf begin februari omgeleid via Lange Vijverberg, Korte Voorhout, Koningskade, Koningstunnel en Lekstraat. Voor bestemmingsverkeer en voor fietsers en voetgangers blijven Spui, Hofweg en Kneuterdijk steeds bereikbaar.

Doel herinrichting
Het Spui, de Hofweg en de Kneuterdijk krijgen een kwaliteitsverbetering met een eenduidige ruimtelijke inrichting, met een dubbele bomenrij met uiteindelijk monumentale linden en in het midden een trambaan. De inrichting komt overeen met de huidige inrichting van het Spui tussen Bierkade en Grote Marktstraat, op basis van het plan De Kern Gezond. De herinrichting duurt tot maart 2003. De werkzaamheden worden zodanig uitgevoerd dat de bereikbaarheid van de binnenstad is gewaarborgd.

4 januari 2002