MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

07-01-2002
MKB-Nederland: geen onduidelijkheid over status zelfstandige De onduidelijkheden met betrekking tot de zelfstandigenverklaring zijn uit de weg geruimd. Dit constateert MKB-Nederland na overleg hierover met staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De zelfstandigenverklaring kan door het Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen (UWV) niet anders worden uitgelegd dan de wet voorschrijft.
MKB-Nederland is overspoeld met telefoontjes van leden - met name werkzaam in de IT-sector, management consultancy en andere dienstverlenende sectoren - naar aanleiding van negatieve uitlatingen van het UWV (het oude LISV) over de zelfstandigenverklaring. Het UWV zou, in het kader van het aanvragen van een zelfstandigenverklaring, bij de beoordeling van het zelfstandig ondernemerschap geen boodschap hebben aan nieuwe wetgeving maar een geheel eigen koers willen varen, met eigen normen en eigen toetsmomenten. Dit geheel tegen de nieuwe regeling in die, per 1 januari van dit jaar, een uniforme beoordeling van zelfstandigheid verplicht door de belastingdienst. Een instrument waar MKB-Nederland jarenlang voor heeft gepleit.

MKB-Nederland heeft naar aanleiding van de reacties - bij monde van haar voorzitter Hans de Boer - onmiddellijk overleg gevoerd met de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer Hoogervorst. Hieruit kwam een duidelijk en geruststellend beeld naar voren. De staatssecretaris oordeelt dat de nieuwe wet met betrekking tot de zelfstandigenverklaring door het UWV zowel naar de letter als de geest zal worden uitgevoerd. Er is geen ruimte voor eigen interpretaties. Indien aan de feiten die hebben geleid tot een zelfstandigenverklaring voldaan wordt zal er - conform de wet - zekerheid vooraf worden gegeven voor een periode van maximaal twee jaar.

Informatie: mr. J.G.S. Warmerdam