Amsterdam RAI

Horecava 2002
16 nov 2001

BLIK IN DE TOEKOMST OP HORECAVA 2002

Van 7 tot en met 10 januari in Amsterdam RAI

Met zon 750 exposanten biedt de komende Horecava een compleet overzicht aan producten en diensten voor horeca en grootverbruik. Onder het motto Bron van echte smaak laat Horecava 2002 de laatste ontwikkelingen in de branche zien. Nieuw is het Biologische Plein dat ingaat op de groeiende belangstelling voor biologische producten. Exposanten tonen meer dan honderd noviteiten. Hoteliers en cateraars kunnen zich beraden over de perspectieven van hun vak. Speciaal voor hen zijn er actuele debatten om de toekomst het hoofd te bieden. De 46ste Horecava vindt plaats van maandag 7 tot en met donderdag 10 januari 2002 in Amsterdam RAI.

Aandacht voor eettrends
Al uit het aanbod van de vele exposanten van voedingsmiddelen blijkt dat de eetcultuur in Nederland veranderd is. Zo is er meer gemaksvoedsel, zijn buitenlandse eetculturen gemeengoed en is er een grotere vraag naar biologische en vegetarische producten. Deze laatste eettrend krijgt op Horecava 2002 extra aandacht in de vorm van een eigen evenement: het Biologische Plein.

Bezoekers kunnen op dit Plein kennis maken met biologische producten. Niet alleen zijn er biologische hapjes en drankjes te proeven, demonstraties en presentaties geven informatie over de mogelijkheden die biologische producten bieden. Op het Plein zijn ook leveranciers te vinden. Overigens hebben steeds meer leveranciers van voedingsmiddelen een biologisch assortiment. Vanwege hun brede aanbod staan zij niet altijd op het Biologische Plein. Bezoekers kunnen deze exposanten vinden door de biologische route op de beursvloer te volgen.

Spoedcursus wijnen
Het succesvolle Wijntheater vormt nu het hart van het Wijnpaviljoen. Iedere dag zijn er tal van proeverijen: variërend van een basiscursus wijnproeven tot en met een proeverij gericht op honderd jaar Fronsac. Verder zijn er wijnen te proeven die geselecteerd zijn door Vins Gastronomiques Controles en de wijnen van de exposanten in het Wijnpaviljoen. Op maandag vindt de tweede Nationale Huiswijn Competitie plaats waar wederom coryfeeën deel uit zullen maken van de jury. De andere beursdagen kennen ieder, naast het algemene programma, een speciaal thema, te weten: Gezond eten en drinken, De invloed van wijn op spijs en De wijnkaart anno 2002.

Actuele debatten voor hoteliers en cateraars
Wat brengt 2002? Onder deze noemer vindt een twee uur durend debat plaats met toonaangevende mensen uit de hotellerie. In het debat wordt ingegaan op de invloed van de huidige onzekere economische situatie voor de hotelsector. Hoe zijn bedrijven voorbereid op een eventuele crisis. Mogelijke onderwerpen zijn crisismanagement, crisismarketing, security, prijsbeleid, relatiemarketing en dergelijke. De uiteindelijke invulling van het debat hangt af van de actuele situatie begin januari.

Ook het debat voor de catering kijkt naar het toekomstperspectief voor de sector. Onder de titel Is er nog wel toekomst voor de catering? komen de belangrijkste bedreigingen aan bod. Te denken valt aan bestelservices, de grotere financiële mogelijkheden bij ouderen, de individualisering van de arbeidsmarkt, partycatering via de detailhandel, voedselveiligheid en schaalvergroting onder cateraars.

Vele productintroducties
Veel exposanten gebruiken de Horecava om hun nieuwe producten of diensten aan de branche te presenteren. Begin november waren er al zon 130 noviteiten aangemeld. Bijzonder is verder de presentatie van 3VO. In een simulator kunnen bezoekers testen wat de invloed is van alcohol op hun rijgedrag.

Innovaties krijgen extra aandacht in de presentatie van de Horecava Innovation Award 2002. De genomineerde producten en diensten voor deze prijs, verdeeld over de categorieën Food & Beverage, Interior & Design, Equipment en Services, zijn hier terug te vinden. Op de eerste beursdag maakt de jury de categoriewinnaars en de overall winnaar bekend. De Horecava Innovation Award 2002 wordt gesponsord door NUON.

Nieuwe kookwedstrijden
Tot slot zijn er natuurlijk de vele wedstrijden waar vakmensen hun kunnen laten zien. Nieuw zijn de kwalificatiewedstrijden voor de Coupe du Monde 2003, een bijzondere wedstrijd voor patissiers. Naast deze gerechten voor toprestaurants is er op de Horecava een nieuwe wedstrijd voor het snacksegment, namelijk het Lekkerste Snackmenu.

Vanzelfsprekend zijn er ook de vertrouwde wedstrijden te zien waar koks, bartenders en andere professionals om de hoogste eer strijden: de finale van de Nationale Biertapwedstrijden, de
barkeeperswedstrijden, de Nationale Convenience Kookwedstrijden, Het Lekkerste Broodje van Nederland en de SVH-Manifestatie.

Bezoekersinformatie
Horecava 2002 is alleen toegankelijk voor vakbezoekers. De beurs van maandag 7 tot en met donderdag 10 januari is dagelijks geopend van 11.00 tot 19.00 uur, alleen de laatste dag sluiten de deuren een uur eerder. Wie zijn bezoek optimaal wil voorbereiden, neemt eerst een kijkje op de internetsite: www.horecava.nl

Amsterdam, 16 november 2001