Gemeente Achtkarspelen


07-01-2002

Breedtesportproject 'Geef me de Vijf' van start

De Noordoost Friese gemeenten Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel krijgen over een periode van zes jaar ruim 440.166,80 subsidie voor het sportproject 'Geef me de Vijf". Zelf zullen de gemeenten in totaal 360.755,27 gaan bijdragen. Per jaar is dus ongeveer 136.134,06 beschikbaar.

Begin dit jaar is door de gemeenten een projectaanvraag ingediend bij het ministerie van VWS, om samen met de Rijksoverheid sport als beleidsterrein te gebruiken voor het realiseren van maatschappelijke doelstellingen. De vijf gemeenten willen de sportinfrastructuur versterken. Met een goed ondersteuningsaanbod worden de sport- en bewegingsmogelijkheden vergroot en verbeterd, zodat het doel (meer inwoners stimuleren om te gaan sporten of te bewegen) wordt bereikt.

Sportverenigingen krijgen ondersteuning in hun streven een sportaanbod in de regio te leveren. Verder worden er activiteiten ontwikkeld die gericht zijn op de ontwikkeling van een actieve leefstijl. Het gehele plan is in overleg met de sportorganisaties opgesteld. Op vele terreinen kwamen namelijk dezelfde knelpunten aan het licht. Voor de sportverenigingen zijn dit: een tekort aan technisch en bestuurlijk kader, afname van de sportbetrokkenheid, teruglopend aantal (jeugd)leden en te weinig geld.

Er komen drie deelprojecten om de verschillende problemen aan te pakken:

1. verenigingsondersteuning op maat (ledenwerving- en behoud)
2. ondersteuning specifieke doelgroep

3. onderwijs en sport
Dit doen de gemeenten niet alleen. Samen met Sport Fryslân en enkele deskundigen uit het veld is er voor ieder deelproject een projectteam gevormd. Zij hebben als taak gekregen nader inhoud en vorm te geven aan de deelprojecten, in nauw overleg met verschillende participanten en de nog aan te stellen bewegings- en sportconsulent. De gemeente Dantumadeel is aangewezen als spilgemeente van het project 'Geef me de Vijf'. Het project duurt weliswaar minimaal zes jaar, maar afhankelijk van behaalde resultaten is een vervolg niet uitgesloten.