Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Forse impuls voor ruimte, levendigheid en betere woningen in Chassébuurt Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel De Baarsjes wil dat de komende tien jaar 270 miljoen geïnvesteerd wordt in de vernieuwing van de Chassébuurt. Na twee jaar ideeënontwikkeling met het Woningbedrijf Amsterdam en met buurtbewoners en ondernemers, presenteert het Dagelijks Bestuur het Stedelijk Vernieuwingsplan voor de Chassébuurt. In het plan staan voorstellen voor het opknappen en vernieuwen van de buurt tussen 2002 en 2010.

De voorstellen zijn mede gebaseerd op ideeën van bewoners en ondernemers voor verbetering van hun buurt. De voorstellen van bewoners en ondernemers waren divers: meer speelruimte en ontmoetingsplekken op straat, een cultureel centrum in de Chassékerk, een activiteitencentrum in de Edelsmedenschool, een veiliger Witte de Withstraat etc. Het stadsdeel heeft de ideeën verwerkt in een Toekomstvisie voor de buurt met onder meer de doelstellingen: meer openbare ruimte, meer levendigheid en meer plekken voor ontmoeting, ruimere woningen en meer activiteiten voor kinderen en jongeren. Het Stedelijk Vernieuwingsplan voegt nu aan deze Toekomstvisie concrete uitvoeringsplannen toe.

Een greep uit de plannen:

* De Witte de Withstraat wordt ingrijpend aangepakt. Een nieuw plein zal de straat doorbreken op de plek van het blok Van Kinsbergenstraat, Witte de Withstraat, Lodewijk Boisotstraat en Admiralengracht. Het plein moet nieuwe gebruiksvriendelijke openbare ruimte bieden, er komen ca. 100 nieuwe woningen en bedrijfsruimten en een parkeergarage. 140 Woningen worden gesloopt. De nieuwbouwwoningen zijn voor alle inkomenscategorieën met accent op de middeninkomens. De huidige bewoners en ondernemers van het blok krijgen voorrang bij de toewijzing van de nieuwe woningen. Ook in andere delen van de Witte de Withstraat worden woningen opgeknapt of nieuw gebouwd. De Witte de Withstraat wordt veiliger gemaakt door afsluiting van het doorgaand autoverkeer ter hoogte van het nieuwe plein.
* De leegstaande Chassékerk wordt verzamelgebouw voor maatschappelijke voorzieningen (het oude buurthuis wordt gesloopt).

* Er komt een nieuw jongerencentrum op de plaats van het oude La Rainbow. De speeltuin Plan West wordt opgeknapt.
* In de deels vrijkomende Edelsmedenschool komen multimediabedrijfjes, horeca, gezondheidszorg, kinderopvang en arbeidsbemiddeling.

* Om meer levendigheid te brengen, gaat het stadsdeel kleine bedrijfjes en ateliers stimuleren. Er komen o.a. 20 extra ateliers/galeries in de buurt. Op 17 januari 2002 presenteert het Dagelijks Bestuur het Stedelijk Vernieuwingsplan aan de buurt. Het Stedelijk Vernieuwingsplan Chassébuurt wordt 5 februari 2002 besproken in de Commissie van Advies en op 26 februari neemt de stadsdeelraad van De Baarsjes het definitieve besluit over het plan.

© Stadsdeel De Baarsjes - 07/01/2002