Ingezonden persbericht

Advies Raad voor Cultuur na actualisering lijst beschermde voorwerpen

Beheer lijst Wet Behoud Cultuurbezit moet verbeteren

DEN HAAG - Het beheer van de lijst met beschermde voorwerpen die vallen onder de Wet Behoud Cultuurbezit (WBC) moet worden verbeterd. Het ministerie van OCenW is als formele dossierhouder de eerst aangewezene voor het bijhouden van de lijst. Verder moet de lijst met voorwerpen in een geautomatiseerd en beveiligd bestand worden ondergebracht. Die aanbevelingen doet de Raad voor Cultuur aan Staatssecretaris Van der Ploeg in een advies over de actualisering van de WBC-lijst. De Raad voor Cultuur heeft voor het eerst sinds de totstandkoming van de Wet Behoud Cultuurbezit (WBC) in 1985 de volledige lijst met beschermde voorwerpen en verzamelingen op zijn actualiteitswaarde herzien. Dat heeft in een groot aantal gevallen geleid tot bijstelling en herformulering van de omschrijving waarom een voorwerp op de lijst staat (de zogenaamde redengevende omschrijving). In een kleiner aantal gevallen (zeventien) leidde dat tot het advies het betreffende voorwerp van de lijst af te voeren. In totaal bevat de lijst ruim tweehonderd dossiers die vanwege hun bijzondere kunsthistorische of cultuurhistorische waarde bewaard moeten blijven voor het Nederlands cultuurbezit.

Een probleem bij de actualisering was het ontbreken van een goed bijgehouden moederexemplaar, waardoor niet duidelijk was welke voorwerpen en verzamelingen wel en welke niet op de lijst waren geplaatst. De Raad pleit er daarom niet alleen voor dat OCenW als dossierhouder zijn verantwoordelijkheid neemt, maar ook dat een reglement wordt opgesteld waarin de verhouding en taken tussen de verschillende bij de wet betrokken instellingen helder worden verwoord.

De Raad pleit verder voor goede voorlichting over de wet, onder meer in de vorm van een publieksbrochure. Gebleken is dat een aantal particulieren, van wie een voorwerp op de lijst is geplaatst, niet of nauwelijks bekend zijn met de consequenties daarvan. Ook zijn de daaraan verbonden rechten en plichten niet voldoende bekend. Verder moeten eigenaren van beschermde voorwerpen en verzamelingen beter op de hoogte worden gesteld van de subsidiemogelijkheden voor conservering en restauratie.

De Raad zal in vervolg op dit advies - in een later stadium - met afzonderlijke voorstellen komen voor uitbreiding van de lijst met een aantal nieuwe voorwerpen in diverse objectcategorieën.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht