Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Emmeloord, 7 januari 2002

VanMeijel neemt activiteiten Edificium over.

Van Meijel Automatisering uit Emmeloord heeft onlangs de activiteiten van Edificium Inc. overgenomen. Edificium ontwikkelt project extranetten: websites, waarop alle informatie over een bouwproject opgeslagen is en die alleen toegankelijk zijn voor de partners, die bij het project betrokken zijn. De diensten van Edificium sluiten prima aan op de activiteiten van VanMeijel. Met Metacom levert VanMeijel een compleet bedrijfsinformatiesysteem, waarmee de interne werkprocessen van bouwbedrijven geautomatiseerd en gestructureerd kunnen worden.

Een extranet is een website, waarop alle beschikbare informatie (teksten, planningen, calculaties, bestekken en tekeningen) over een bouwproject opgeslagen wordt. Omdat er gebruik gemaakt wordt van internet is de informatie voor alle betrokkenen vanaf elke plek en op elk tijdstip toegankelijk. Het voordeel van een extranet is, dat de informatie centraal en overzichtelijk gearchiveerd wordt, waardoor projectgegevens snel terug te vinden zijn. De gegevens zijn daarnaast altijd up-to-date, waardoor de faalkosten -die vaak veroorzaakt worden omdat er met verouderde of incomplete informatie wordt gewerkt- flink verminderd worden. Bovendien kunnen de werkprocessen met behulp van extranet aanzienlijk versneld worden. Het is mogelijk een projectagenda en workflow-faciliteiten aan het extranet te koppelen, zodat er taken verdeeld en deadlines gesteld kunnen worden. Overigens kan het extranet ook na de oplevering van het bouwproject een belangrijk rol blijven spelen. Het project extranet bevat dan inmiddels ook bijna alle informatie, die nodig is voor beheer en onderhoud. Vooral eigenaren, beheerders en bedrijven, die met onderhoud zijn belast, zijn vaak bereid de site in de lucht te houden.

Edificium Inc. is één van de belangrijkste aanbieders van project extranetten in de bouw en vastgoedsector. Op dit moment draaien er bij Edificium al zo'n 50 extranetten. De grote bouwbedrijven hebben allemaal één of meerdere extranet projecten lopen. Edificium ontwikkelt de extranetten en kan daar modules voor agendabeheer, workflow-management en kennismanagement aan koppelen. Daarnaast beheert Edificium de site en geeft advies en ondersteuning, zodat de gebruikers leren omgaan met het extranet.

De overname van de activiteiten van Edificium sluiten prima aan bij de activiteiten van VanMeijel. VanMeijel brengt Metacom op de markt, een geïntegreerd bedrijfsinformatiesysteem voor de bouw en aanverwante bedrijfstakken. Metacom ondersteunt het hele proces van offerte, calculatie en planning tot en met de financiële administratie en ondersteunende functies als het beheer van personeel, materieel en voorraden. Het management, de verschillende afdelingen en de uitvoerders op de bouwplaats kunnen alle benodigde informatie over het verloop van projecten, de kosten en het te verwachten eindresultaat uit het systeem halen. Bedrijven hebben daardoor meer grip op de uitvoering van het werk en zijn in staat om de werkprocessen beter aan te sturen. Door de overname van de activiteiten van Edificium kan VanMeijel ook faciliteiten leveren voor de integratie en aansturing van werkprocessen over de projectpartners heen. Een volgende stap zou de uitwisseling van informatie tussen het bedrijfsinformatiesysteem en extranet kunnen zijn; het toegankelijk maken van de verschillende bedrijfsinformatiesystemen van de bouwpartners via extranet of zelfs het onderling afstemmen van de individuele bedrijfsinformatiesystemen. Dan wordt het bijvoorbeeld mogelijk, om de werkprocessen van de verschillende bouwpartners vanuit een centrale plek -het extranet- aan te sturen en op elkaar af te stemmen.

Noot voor de pers: Voor meer informatie over Van Meijel Automatisering kunt u contact opnemen met Frans van Meijel, telefoon: 0527-614767 of per e-mail: fvmeijel@vanmeijel.nl. Voor informatie over Edificium kunt u contact opnemen met Rogier van der Bol, telefoon: 0527-614767 of per e-mail: rvdbol@edificium.com.