Volker Wessels Stevin NV


PERSBERICHT
Rotterdam, maandag 7 januari 2002

Volker Wessels Stevin bevestigt eerdere winstverwachting 2001

Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak heeft Herman Hazewinkel, voorzitter van de raad van bestuur van Koninklijke Volker Wessels Stevin nv, bekendgemaakt dat het concern haar eerder uitgesproken winstverwachting over 2001 ? een stijging van het netto-resultaat van 8-10% na belastingen, ondanks een 2% hogere belastingdruk (circa 33% ten opzichte van 31%) - zal waarmaken. Ook de vooruitzichten voor het komende jaar zijn goed. 'Onze orderportefeuille is goed gevuld en van goede kwaliteit,' aldus Hazewinkel.

Nederland

De positie van het concern als marktleider in Nederland op het gebied van infrastructuur is vorig jaar verder versterkt met de acquisitie van NMA Railway Signalling (beveiligingssystemen ten behoeve van het spoor) en Van Kessel (vooral wegenbouw en cultuurtechniek). In het eerste kwartaal van 2002 verwacht het concern met KPN Telecom overeenstemming te bereiken over een meerderheidsdeelname in KPN Netwerkbouw. De besprekingen met KPN hebben meer tijd gevraagd vanwege de noodzakelijke organisatorische aanpassingen bij KPN Netwerkbouw ten gevolge van de verminderde investeringen in de telecomsector.

De sector bouw en vastgoed in Nederland ontwikkelt zich voorspoedig. In het segment woningbouw speelt het concern in op de toenemende vraag naar betaalbare ruime woningen in het lagere en middenklasse-segment. Vooral de gebieds(her)ontwikkeling en de samenwerking met ontwikkelpartners en woningbouwverenigingen bieden goede kansen.

Buitenland

De situatie in de Duitse bouw is geheel anders. Ook Volker Wessels Stevin heeft zich daar in 2001 niet kunnen onttrekken aan de neerwaartse spiraal en het jaar zoals voorzien met verlies moeten afsluiten. Wel wordt verwacht in 2002 weer een licht positief resultaat te kunnen boeken. Hazewinkel: 'Ook in Duitsland liggen er volop kansen met eigen of gedelegeerd ontwikkelen en het hanteren van de bouwteamaanpak. Bovendien biedt vernieuwbouw en onderhoud aan het Duitse autosnelwegennet goede perspectieven.'

De vooruitzichten in Groot-Brittannië zijn uitstekend. De activiteiten op het gebied van spoorvernieuwbouw en spooronderhoud bieden daar volop perspectief, gezien de geplande miljardeninvesteringen op dit gebied door de Britse overheid. Volker Wessels Stevin oriënteert zich op verdere uitbreiding van haar activiteiten in Groot-Brittannië.

De ontwikkelingen in de Noordwest-Amerikaanse regio (Canada en VS) verlopen eveneens voorspoedig. Het jaar 2001 was het jaar van de start van het 6-jarige wegenonderhoudscontract in de provincie Alberta, waarmee het totaal contractvolume voor deze meerjarige contracten uitkomt op 175 miljoen Euro. In 2001 is bovendien een 25% deelname verworven in een lokale landdevelopment-company waardoor het concern haar marktpositie in de regio Calgary op dit gebied verder heeft kunnen versterken. Daarnaast is samen met een ontwikkelingspartner een begin gemaakt met landdevelopment-activiteiten in de omgeving van Seattle. 'De economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten hebben niet of nauwelijks invloed op onze activiteiten in deze regio,' aldus Hazewinkel.

Nieuwe contractvormen

Hazewinkel bracht in zijn nieuwjaarsrede ook de methodiek van aanbesteden ter sprake: 'Bij alle commentaren naar aanleiding van de zogenoemde bouwfraude ontstaat de indruk dat aanbesteden alleen nog maar volgens traditionele concepten plaatsvindt. Dit beeld is niet juist. Wij hebben vooral de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met nieuwe contractvormen, zoals prestatiebestekken, het werken in bouwteams en publiek private samenwerking. Daarbij komt vooral naar voren dat een goede samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer alsmede de integratie van ontwerp en uitvoering voor alle betrokkenen veel voordelen oplevert. Waar mogelijk stimuleren wij deze nieuwe aanpak en wij hopen dat de goede ervaringen die in de bedrijfstak inmiddels met deze nieuwe contractvormen zijn opgedaan een stimulans vormen om deze aanpak verder te intensiveren.'

Innovatie

Ook op het gebied van innovatie en ontwikkeling heeft het concern zich vorig jaar doen gelden, getuige bijvoorbeeld de ontwikkeling van het Zeer Stil Asfalt, de ontwikkeling van aanleg van verdiept spoor in stedelijk gebied en nieuwe vormen van energiebeheer als onderdeel van gebiedsontwikkeling. Daarnaast zijn er tal van initiatieven genomen om met behulp van ICT structurele procesverbeteringen door te voeren en is een aanvang gemaakt met een concernbreed systeem voor kennis- en informatieuitwisseling om de gezamenlijke kennis nog beter te benutten.

Over Koninklijke Volker Wessels Stevin nv:
Koninklijke Volker Wessels Stevin nv is een Nederlands concern dat zich richt op gebouwen en infrastructurele projecten. Samen bouwen aan Wonen, Werken en Mobiliteit vormt de essentie van de activiteiten van haar ruim 130 werkmaatschappijen. Het zwaartepunt van de activiteiten ligt in Nederland. Daarnaast heeft de onderneming vestigingen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België en buiten Europa in de Verenigde Staten en Canada.


Noot voor de redactie (

Volker Wessels Stevin NV