Ingezonden persbericht

Sector Pers en Public Relations
Contactpersoon: Dries Vandermeersch
E. Jacqmainlaan 20, 1000 Brussel
tel. 02-790 93 06 - fax 02-790 95 06 - gsm: 0477-23 13 57 e-mail: dries.vandermeersch@rago.be

PERSBERICHT
Datum: 7 januari '02
Fax /E-mail bestemd voor: Alle nieuwsredacties Betreft: Gemeenschapsonderwijs reageert positief op rondetafelconferentie onderwijs

De heer Patrick Dewael, minister-president van de Vlaamse regering, stelt voor een rondetafelconferentie over het onderwijs in Vlaanderen te organiseren waarbij gesproken wordt over de hertekening van het Vlaamse onderwijslandschap. Het Gemeenschapsonderwijs wenst daarover zijn standpunt mee te delen.

Positief
Het Gemeenschapsonderwijs staat positief tegenover het idee om samen met alle partners de toekomst van het Vlaamse Onderwijs te bespreken en uit te tekenen. Dat initiatief kan enkel een positieve invloed hebben op de werking van ons onderwijs dat zoals blijkt uit internationale vergelijking, kwalitatief hoogstaand is.

Netoverstijgende samenwerking
Herhaaldelijk heeft het Gemeenschapsonderwijs gepleit voor een netoverstijgende samenwerking voor de uitbouw van een open pluralistisch netwerk waaraan zowel andere openbare instellingen als privaatrechterlijke instellingen kunnen participeren. Ook met privaatrechterlijke instellingen die niet tot het open pluralistisch netwerk toetreden kan - met respect voor hun pedagogische eigenheid - samengewerkt worden op materieel vlak. Een rationeler beheer van de middelen die naar onderwijs vloeien, kan enkel de kwaliteit van het onderwijs doen groeien.

Mogelijke terreinen van samenwerking
Ruime kostenbeheersende samenwerking met alle scholen binnen de regio moet voor het Gemeenschapsonderwijs mogelijk zijn. Hierbij denken wij aan volgende aspecten:
- Leerplanontwikkeling en leerstofopbouw voor alle netten toevertrouwen aan de Dienst voor Onderwijsontwikkeling (DVO) in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdiensten.
- Dure, unieke studierichtingen zoals Rijn- en Binnenvaart, grafische technieken... niet langer per net organiseren, maar netoverstijgend.
- Investeringen voor zware didactische uitrusting en hoogtechnologische apparatuur in een netoverstijgende context laten gebeuren.
- Voor de sportinfrastructuur een analoge redenering aanhouden. Samenwerking binnen het officieel onderwijs
Het Gemeenschapsonderwijs wil als eerste stap naar de vorming van het open pluralistisch netwerk meewerken aan het initiatief van Provinciaal Onderwijs Vlaanderen om binnen het officieel onderwijs de dialoog over netoverstijgende samenwerking te intensifiëren. Die samenwerking dient verder te gaan dan enkel de samenwerking tussen scholen van een regio.

Overheid
Het Gemeenschapsonderwijs verwacht van de overheid dat ze die initiatieven door regelgevende en budgettaire maatregelen ondersteunt.

Wenst u meer informatie? Neem dan contact op met de persverantwoordelijke, Dries Vandermeersch.