Inspectie voor de Gezondheidszorg


Maandag 7 januari 2002

Artsen moeten patiënten op de operatielijst kritischer bekijken op ernstig verhoogde medische risico's. Dat moet voorkomen dat deze patiënten na een operatie ernstige complicaties oplopen, waardoor ze in ziekenhuizen op de overbelaste afdelingen intensieve zorg (IC) terechtkomen.

Die oproep deed Inspecteur-Generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg J. Kingma maandag in het tv-programma Nova naar aanleiding van het tekort aan IC-plaatsen in Nederland. Jaarlijks zien de ziekenhuizen zich genoodzaakt naar schatting duizenden patiënten te weigeren die IC-zorg nodig hebben. Zij lopen daardoor mogelijk extra gezondheidsschade op.

Kingma erkent het tekort, dat is te wijten aan de politieke keuze begin jaren negentig voor een vaste budgettering van de zorgsector. Hij vindt het nodig in deze ernstige situatie alle zeilen bij te zetten, omdat acute zorg altijd moet worden gegeven.

Doordat extra geld niet snel resultaat heeft, moeten er andere oplossingen komen. "Zorgvuldige indicatiestelling kan daaraan bijdragen. Als artsen hun verantwoordelijkheid nemen en betere keuzes tussen patiënten maken, zullen minder vaak complicaties optreden zodat minder mensen op de IC komen of er minder lang hoeven te liggen", aldus Kingma.

Hij noemde in dat verband ouderen bij wie het vooral nodig is de medische risico's van tevoren goed in te schatten. Volgens Kingma moeten ouderen niet altijd aan grote risico's van een operatie worden blootgesteld. Hij zei dat dit niet betekent dat ouderen van operaties moeten worden uitgesloten. "Artsen moeten hier steeds opnieuw kritisch naar kijken."

Als andere oplossing ziet hij het aantrekken van meer gespecialiseerd IC-personeel uit het buitenland. Het komt regelmatig voor dat er wel bedden
zijn maar geen verpleegkundigen om de patiënten te verzorgen.