NIBUD Persbericht

P E R S B E R I C H T


---
7 januari 2002

Stap voor stap financieel plannen voor de toekomst

Toch weer teveel geld uitgegeven in december? Ieder jaar staat het op orde brengen van de financiën weer hoog op de lijst met goede voornemens. Zeker dit jaar nu we door de invoering van de euro extra aandacht besteden aan wat we uitgeven. Een goede hulp bij het ordenen en plannen is het boek Persoonlijke financiële planning dat het NIBUD, het Nationaal Instituut voor de Budgetvoorlichting, in samenwerking met de Consumentenbond heeft uitgegeven. Het boek bevat allerlei nuttige informatie èn een makkelijk stappenplan. Dus geen excuus meer om niet met de goede voornemens aan de slag te gaan.

Wat wil ik?
Het stappenplan begint met het bepalen van uw doelstellingen op de korte en de lange termijn. Denk aan het regelen van een goed verzorgde oude dag. Maar ook aan het zorgen voor financiële armslag wanneer u bijvoorbeeld kinderen krijgt, gaat studeren of reizen, een huis gaat kopen of eerder wil stoppen met werken.

Hoe sta ik ervoor?
Bij stap twee beantwoordt u de vraag: Hoe sta ik er nu voor? Zet daarvoor alle inkomsten en uitgaven op papier. Bekijk ook al uw rechten en plichten, zoals eventuele pensioenrechten, uitkeringen uit verzekeringen, en aflossingsverplichtingen. Hierdoor ontstaat een goed beeld van uw financiële situatie, nu en in de toekomst.

Wat kan ik?
Nu duidelijk is geworden hoe u er financieel voor staat, volgt de derde stap: een persoonlijke wensen- en risico-analyse. Bekijk wat voor u de financiële gevolgen zijn van werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden van uw partner. Het boek geeft inzicht in de regelgeving. Ook helpt het u te berekenen hoeveel vermogen u nodig heeft om uw wensen in vervulling te laten gaan.

Het plan
Vervolgens kan er een persoonlijk plan opgesteld worden: welke acties kunt u ondernemen om uw doelstellingen ook te realiseren? Kijk of er extra verzekeringen moeten worden afgesloten, of u misschien oververzekerd bent, of dat u de risicos kunt opvangen met uw vermogen. Het afdekken van deze risicos is een voorwaarde voor een verantwoorde planning. Welke middelen zijn er om het vermogen te laten groeien en welke zijn geschikt voor u? Ten slotte kunt u aan de hand van een checklist zien welke zaken geregeld moeten worden, wat de risicos en mogelijke oplossingen zijn.

Up to date
De laatste stap bestaat uit het regelmatig updaten van het plan. Onze maatschappij en wetgeving veranderen voortdurend. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het nieuwe erfrecht of de nieuwe pensioenwetgeving. Pas uw plan dus regelmatig aan.

Dromen verwezenlijken
Heeft u alle stappen doorlopen, dan bent u op de hoogte van belangrijke wet- en regelgeving, heeft u inzicht verkregen in uw eigen situatie en weet u wat u in de toekomst wilt. U heeft een persoonlijke financiële planning gemaakt en daarmee een eerste stap gezet om uw dromen te verwezenlijken. Dat is nog eens een goede manier om het nieuwe jaar te beginnen!

Prijs en bestelwijze
Het boek Persoonlijke financiële planning is te bestellen door 17,45 over te maken op girorekening 368700 t.n.v. NIBUD, Utrecht, onder vermelding van bestelnummer C28. Kijk ook op www.nibud.nl.