CBS

Consumptie in oktober 2,7% hoger

Het volume van de binnenlandse consumptieve bestedingen ligt in oktober 2,7% boven het niveau van oktober 2000. Mede onder invloed van een gunstiger koopdagenpatroon is in oktober 2001 aan alle consumptiecategorieën meer uitgegeven. De grootste volumestijging doet zich voor bij de uitgaven aan duurzame goederen, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Duurzame goederen in oktober meest in trek
De volumegroei bij de consumptie van duurzame goederen in oktober bedraagt 4,6%. Zeer gewild zijn woninginrichting en doe-het-zelf-artikelen. Ook aan elektronica en vervoermiddelen is flink meer besteed. Bij kleding en schoeisel daarentegen blijven de aankopen in oktober juist achter bij die in dezelfde maand een jaar eerder. Aan voedings- en genotmiddelen is voor prijsveranderingen geschoond 2,5% meer uitgegeven dan in oktober 2000. Bij de overige goederen ligt het volume van de bestedingen eveneens 2,5% hoger. Tot de overige goederen rekent het CBS naast energie en brandstoffen onder meer medicijnen, bloemen en planten, schoonmaakmiddelen, cosmetica en boeken. Aan diensten is in oktober 2,1% meer geconsumeerd.

Groeivertraging in 2001
Gemiddeld over de eerste tien maanden van 2001 komt de groei van de binnenlandse consumptie uit op 1,7%. Met dit stijgingspercentage blijft de volumetoename achter bij die in voorgaande jaren. Over geheel 2000 bedroeg de groei van de binnenlandse consumptie nog 3,5%. Zowel bij de bestedingen aan goederen als bij de bestedingen aan diensten is het groeitempo in 2001 lager. De terugvallende consumptiegroei gaat bij huishoudens gepaard met een grote spaarzin.

Technische toelichting
De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode van voorgaand jaar. De ontwikkelingen (volumemutaties) zijn voor prijsveranderingen gecorrigeerd. Weersomstandigheden en de samenstelling van de koopdagen kunnen van invloed zijn op de uitkomsten van de maandcijfers. Zo wordt op een vrijdag of zaterdag meer uitgegeven dan op een maandag of dinsdag. Voor deze effecten is niet gecorrigeerd. Deze macro-economische consumptiecijfers sluiten aan op de uitkomsten van de Nationale rekeningen 2000 en de bijbehorende Kwartaalrekeningen. De uitkomsten voldoen aan de internationale richtlijnen voor het samenstellen van Nationale rekeningen (ESR'95). Het persbericht beschrijft de ontwikkeling van de binnenlandse werkelijke individuele consumptie. Dit begrip omvat alle bestedingen die rechtstreeks ten goede komen aan individuele consumenten, ongeacht of deze daarvoor zelf betalen of dat de overheid of een derde (b.v. een verzekeraar) dit doet. Het gaat om de uitgaven op Nederlands grondgebied: dus ook de uitgaven van buitenlandse ingezetenen in Nederland. De uitgaven van Nederlandse ingezetenen in het buitenland zijn niet in dit cijfer opgenomen. De binnenlandse consumptieve bestedingen zijn verdeeld in vier hoofdcategorieën. Het in de tabel opgenomen begrip 'nationale consumptie' bevat in tegenstelling tot de term 'binnenlandse consumptie' wel de bestedingen van Nederlandse ingezetenen in het buitenland, maar niet de uitgaven van buitenlandse ingezetenen in Nederland.