Arthur Andersen

P E R S B E R I C H T
Rotterdam, 7 januari 2002

Andersen maakt resultaten van uitgebreide peer review bekend

Rotterdam, 7 januari 2002 - Andersen maakt bekend dat de kwaliteit van haar accountancy- en controlemethodieken voldoet aan de professionele standaarden die daarvoor in Amerika en internationaal worden gehanteerd. Deze conclusie volgt uit het meest uitgebreide peer review (onderzoek van collegiale toetsing) dat ooit binnen Andersen heeft plaatsgevonden. Het door Deloitte & Touche uitgebrachte rapport met de betreffende goedkeurende verklaring is overgenomen door het Peer Review Comité van het American Institute of Certified Public Accountants' (AICPA) en de SEC Practice. Het rapport is door de AICPA gepubliceerd op haar internetsite www.aicpa.org/members/div/secps/index.htm.

De grote accountancy firma's onderzoeken onder toezicht van het Amerikaanse Public Oversight Board sinds 1978 iedere drie jaar de accountancy- en audit-activiteiten van de leden van de AICPA SEC Practice Section (SECPS). De omvang van het onderzoek bij Andersen dit jaar werd uitgebreid naar aanleiding van de gerezen problemen bij de financiële verslaglegging van een van Andersen's cliënten, de Amerikaanse energiemaatschappij Enron Corp. Zowel Andersen zelf, als ook Deloitte & Touche onderkenden van tevoren de noodzaak om uitgebreidere onderzoeksprocedures te hanteren. Deloitte & Touche heeft geheel onafhankelijk de reikwijdte van de uitgebreide peer review procedures vastgesteld.

In totaliteit omvatte het peer review en Andersen's interne practice onderzoek 240 controle- opdrachten, verspreid over meer dan 30 internationale kantoren van Andersen. De opdrachten die



Datum
Onderwerp
Pagina 2 van

zijn onderzocht raakten zo'n 45 procent van de Amerikaanse audit-partners van Andersen. In de keuze van opdrachten is een dwarsdoorsnede van het portfolio genomen waarbij de nadruk is gelegd op opdrachten met een hoger risicoprofiel.

De verklaring van Deloitte & Touche over de kwaliteit van Andersen's werkzaamheden was goedkeurend. In het peer review rapport is een drietal kanttekeningen geplaatst die de goedkeurende strekking van de verklaring niet aantasten. Ze hebben betrekking op de documentatie van bepaalde controleprocedures bij sommige opdrachten, in enkele gevallen op de communicatie met het audit comité en op de aanscherping van de formulering van sommige directieverklaringen. Dergelijke kanttekeningen zijn niet ongebruikelijk en Andersen heeft Deloitte & Touche aangegeven dat de aanbevelingen overgenomen zijn danwel op korte termijn worden doorgevoerd.

Andersen
Andersen is wereldwijd een van de leiders in zakelijke dienstverlening. Andersen biedt geïntegreerde oplossingen vanuit diverse competenties zoals Accountancy, Belastingadvies, Business Consulting, Corporate Finance en Juridische dienstverlening. Sinds de oprichting in 1913 is een onafgebroken autonome groei gerealiseerd. Bij Andersen Nederland werken 1.600 mensen, wereldwijd werken 85.000 mensen in 84 landen. In het boekjaar 2001 bedroeg de omzet US$9,3 miljard. Meer informatie is ook te verkrijgen op de website: www.andersen.com. Inlichtingen:
Voor informatie kunt u contact opnemen met Paul Vermeij, director Externe Betrekkingen, telefoon 010-880 1107 / 06 515 16 422.