Politiebericht Friesland: Friesland 8-01-2002
Politieberichten van 7/1 (13.00 uur) t/m 8/1 (07.00 uur)

Heerenveen: diefstal aluminium
Het afgelopen weekend werd uit een in aanbouw zijnd bedrijfspand aan de Venus een aantal aluminium strips gestolen. De waarde van de strips bedaagt ongeveer 5800.- De aluminium strips waren eigendom van een bouwbedrijf uit Sint Nicolaasga. Een medewerker van het bedrijf, een 35-jarige inwoner van Ureterp, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak woning
Tussen vrijdag 17.00 en zondag 22.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Annie Westlandstraat. Het slot in de toegangsdeur werd vernield. Uit de woning werden een videorecorder, een fotocamera, een lens, een zaklantaarn en 300 cd`s gestolen. De eigenaar, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Oranjewoud: inbraak auto
Maandag tussen 09.30 en 13.15 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het parkeerterrein achter de speeltuin aan de Koningin Julianaweg. Het ruitje aan de bestuurderszijde werd vernield. Uit de auto werd een tas, inhoudende een fotocamera, boeken, een gsm en een portemonnee met daarin ongeveer 60.- weggenomen. De eigenaresse, een 56-jarige inwoonster van Heerenveen, deed aangifte.

Leeuwarden: verkeerscontrole
Maandag tussen 14.00 en 16.00 uur werd een verkeerscontrole gehouden op de Grovestins. Drie bestuurder kregen een bekeuring o.a. voor het niet dragen van de autogordel (2x) en het niet hebben van een bromfietscertificaat. Tevens kregen nog een drietal personen een waarschuwing en werden zij in de gelegenheid gesteld om alsnog hun rijbewijs c.q. kentekenbewijs aan het bureau te komen tonen.

Leeuwarden: diefstal vlees
Maandag omstreeks 15.50 uur werd op de Schrans een 25-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden ter zake diefstal. Door een getuige werd gezien dat de vrouw iets uit een fietstas van een aldaar geparkeerde fiets wegnam en daarna verder liep. De getuige waarschuwde de politie, die de verdachte verderop kon aanhouden. Toen de vrouw werd aangehouden, werd zij recalcitrant en sloeg om zich heen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Het bleek dat de verdachte uit de fietstas een pak vlees had weggenomen. Op het moment van haar aanhouding had zij het vlees niet meer in haar bezit. De eigenaar van het vlees, een 44-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is zij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: vernieling
De afgelopen dagen werden vernielingen gepleegd bij een leegstaand garagepand aan de Keidam. Het pand stond sinds donderdag 3 januari leeg in verband met verhuizing naar een pand aan de Orionweg. Van het pand werden drie ruiten van de voormalige showroom ingegooid. De ruiten hadden een afmeting van 1.87 x 2.30 en 2 keer 1.80 x 2.45 meter. Het schadebedrag is niet bekend. Een medewerker van het garagebedrijf, een 56-jarige inwoner van Dokkum, heeft aangifte gedaan. De medewerker van het garagebedrijf was aangesproken door een man, die daar liep met een hond en deze had hem verteld dat jongens de ruiten hadden vernield. De politie zou graag in contact komen met deze getuige.

Sint Annaparochie: aanrijding met lichtgewonde
Maandag omstreeks 17.50 uur reed een 22-jarige inwoonster van Stiens met haar personenauto over de Hemmemaweg in de richting Sint Annaparochie. Door nog onbekende oorzaak verloor zij de macht over het stuur en kwam in de sloot naast de weg terecht. De bestuurster werd door een 29-jarige inwoner van Leeuwarden uit haar auto gehaald. Zij klaagde over nekpijn en werd overgebracht naar het MCL-Zuid. De auto werd uit de sloot getakeld en afgevoerd.

Leeuwarden: brandstichting
Maandag omstreeks 21.30 uur werd op de Robinsonstraat een mobiele WC in de brand gestoken. Door de brandweer werd het vuur geblust. 100 meter verderop werd nog een hoop grofvuil brandend aangetroffen, hetgeen ook door de brandweer werd gedoofd. Volgens buurtbewoners waren de goederen aangestoken door de jeugd. Een onderzoek in de buurt leverde geen resultaat op.

Ferwerd: rijden tijdens ontzegging
Maandag omstreeks 21.45 uur werd op de Ljouwerterdyk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 39-jarige inwoner van Marrum, bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Zijn rijbewijs was ingevorderd in verband met eerder gepleegde verkeersovertredingen. De verdachte was reeds vaker bekeurd terzake het rijden tijdens de ontzegging. De auto van de verdachte werd nu in beslag genomen en tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt.

Niawier: brand caravan
Maandag omstreeks 21.15 uur brak brand uit in een caravan, die stond aan de Siercksmawei. De caravan was bij de plaatselijke jeugd in gebruik als jeugdhonk. Hoe de brand is ontstaan, is niet bekend. De brandweer heeft het vuur geblust. De caravan brandde in zijn geheel uit.

Leeuwarden: inbrekers aangehouden
Dinsdag omstreeks 01.00 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Hazelaarstraat. Door een getuige werd gezien dat twee mannen uit de auto geluidsapparatuur en cd`s wegnamen. De gewaarschuwde politie kon de twee mannen in de Elzenstraat aanhouden. De verdachten, 29 en 26 jaar, beiden uit Leeuwarden, werden overgebracht naar het bureau. De eigenaar van de auto, een 26-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte. De weggenomen goederen, o.a. een versterker, twee luidsprekers en de cd`s werden teruggevonden op de plaats waar de verdachten werden aangehouden. De verdachten zijn ingesloten.

Heerenveen: beroving
Dinsdag omstreeks 01.30 uur werden twee inwoners van Heerenveen, 21 en 19 jaar, op het Molenplein bedreigd, geslagen en beroofd van een portemonnee. De twee hadden kort daarvoor in een shoarmazaak aan de Gedempte Molenwijk onenigheid gehad met vier buitenlandse mannen. De eigenaar van de zaak wist een escalatie te voorkomen. De twee hadden nadat zij was gegeten hadden de zaak verlaten met de bedoeling naar huis te gaan. Op het Molenplein werden zij opgewacht door het groepje van vier. De vier mannen bedreigden en beroofden vervolgens de slachtoffers. De slachtoffers kregen klappen en werden bedreigd met een mes en een kapot geslagen bierflesje. Onder bedreiging hiervan moest de 21-jarige inwoner van Heerenveen, zijn portemonnee afgeven. Daarna gingen de verdachten er vandoor. De slachtoffers hebben aangifte gedaan. Twee verdachten (Algerijnse nationaliteit), te weten 18 en 34 jaar, uit Heerenveen, konden even later worden aangehouden op de Engelenstraat. De verdachten werden overgebracht naar het bureau en ze zijn ingesloten. De andere twee verdachten werden niet meer aangetroffen.

Sneek: inbraak winkel
Afgelopen nacht werd ingebroken in een opticienwinkel aan de Gedempte Pol. De voordeur werd door een passant open aangetroffen. Het bleek dat deze was opengebroken. Uit de winkel was een tafel met meetapparatuur o.a. een tonometer en een autorefrator weggenomen. De waarde van het ontvreemde bedraagt ongeveer 24.000.- Een medeweker van de winkel, een 39-jarige inwoner van Scharnegoutum, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272