Nederlandse Vereniging van journalisten

Juryrapport Canonprijs 2001

De Canonprijs, een aanmoedigingsprijs voor jonge fotojournalisten onder de dertig jaar, is voor het jaar 2001 toegekend aan Mark van der Zouw. Onder de 11 kandidaten voor deze prijs waren nog enkele andere kanshebbers, die op jeugdige leeftijd al voortreffelijk werk leveren en zeker een eigen stempel zullen gaan drukken op de fotojournalistiek in Nederland. De jury koos echter unaniem voor de 26-jarige Mark van der Zouw, die werkzaam is bij Het Parool.

De jury had veel waardering voor zijn veelzijdigheid en de hoge kwaliteit van zijn werk. Dat bleek uit de vele zeer gevarieerde onderwerpen, die hij in 2001 fotografeerde. Mark van der Zouw is to the point en betrokken bij het nieuws, maar hij heeft ook oog voor vorm en compositie. Dat resulteert in een aansprekende stijl van fotograferen. Bovendien heeft hij de technische zaken goed onder de knie; hij gaat uitstekend om met het digitale gereedschap.

Wat zijn werk uit 2001 betreft was de jury vooral gecharmeerd van zijn zeer persoonlijke visie op de opening van IJburg, een inventief gecomponeerde foto van de Love Parade en de kus van Maxima op het Javaplein. Zijn beelden van de demonstratie tijdens de Eurotop zijn bijzonder origineel en karakteristiek voor zijn manier van kijken en fotograferen. Dat geldt ook voor zijn korte series over Dennis Hopper, over ergotherapie en over de opvang van daklozen. Indrukwekkend zijn de doorleefde portretten van onder anderen Karel Appel en Wim Kok.

Mark van der Zouw ontwikkelt zich tot een all-round fotojournalist, een echte nieuwsfotograaf met beloften voor de toekomst. Daarvoor wil de jury hem bekronen en stimuleren met de Canonprijs 2001.

Wil de Jong
Juryvoorzitter Canonprijs januari 2002