Verbond van verzekeraars

Reactie PVK op mailingactie ABP

ABP Verzekeringen heeft gebruikgemaakt van eigen databestanden van de polishouders. Dat concludeert de Pensioen- & Verzekeringskamer aan de hand van een feitenonderzoek over de veelbesproken mailingactie van ABP Verzekeringen.

In juni 2001 stuurde ABP Verzekeringen een mailing uit, waarin deelnemers die een aanvullende verzekering op de collectieve pensioenregeling hadden gesloten, werd gevraagd een permanente machtiging te verlenen aan ABP Verzekeringen. Met die machtiging kan het pensioenfonds ABP voortdurend gegevens verstrekken aan ABP Verzekeringen. De actie kwam al gauw in opspraak, omdat de Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds (Wet Bpf 2000) gegevensuitwisseling tussen een pensioenfonds en een verzekeringsdochter verbiedt. Het Verbond vroeg de PVK daarom om een uitspraak te doen over de vraag of de inhoud van de brief en het daaraan gekoppelde machtigingsverzoek van ABP Verzekeringen in strijd is met de Wet Bpf.

De PVK heeft onderzocht in hoeverre ABP Verzekeringen bij de mailing aan zijn verzekerdenbestand heeft gebruikgemaakt van gegevens die van de Stichting Pensioenfonds ABP afkomstig zijn of dat slechts is gebruikgemaakt van het tot 1 januari 2002 opgebouwde bestand. Gegevensverstrekking na 1 januari 2001 zou in strijd zijn met artikel 6, lid 1 van de Wet Bpf. Uit het onderzoek bleek echter dat ABP Verzekeringen heeft gebruikgemaakt van eigen databestanden van de polishouders.
De PVK is van mening dat een verkregen machtiging, zoals bedoeld in artikel 6, lid 4 van de Wet Bpf 2000, niet betekent dat een deelnemer van ABP voortaan weer zijn gegevens van de verzekeringspolis terugvindt op zijn pensioenopgave. Daarnaast geeft de PVK aan dat de wettekst in artikel 6, lid 4 een actie zoals ABP Verzekeringen die heeft uitgevoerd, niet uitsluit. Maar het is uiteraard niet aan de Pensioen- & Verzekeringskamer om te beoordelen of een aanpassing van de desbetreffende wet wenselijk is, besluit de PVK.

Bondig, januari 2002