Ingezonden persbericht

Pegasus Paard van Troye

Consortium gebruikt katvangers techniek

AMSTERDAM, 20020108 -- Er dreigt in de Nederlandse rechtstaat een stukje jurisprudentie te ontstaan dat een echte bananenrepubliek niet zou misstaan. De feiten:

Medio 1998 vormen een aantal bedrijven van naam en faam een consortium met de welluidende naam Pegasus. Doel: het aanleggen van de Hogesnelheidslijn Zuid. Het consortium bestaande uit Philips, Nuon, Dura Vermeer, Holec Projects (later QtecQ), de Nationale Investeringsbank en het Italiaanse Ansaldo presenteren zich met veel mediageweld op de Railtec beurs die in maart 1999 in Utrecht wordt gehouden. Een enorm houten Paard van Troye met daarop de logo's van de consortiumleden is de aandachtstrekker. Persmappen, een website, vistekaartjes voor de Pegasus vertegenwoordigers, veelkleurige brochures en promotievideo's completeren de vliegende start. Pegasus, waarvan een aantal leden elkaar goed kennen via het zogeheten "koffiecircuit" waar aannemers en onderaannemers elkaar de bal toeschuiven, staat op de kaart.

In april, koud een maand na de succesvolle introductie, wordt het Pegasus Consortium afgewezen.

De druiven zijn zuur. De leden leggen hun visitekaartjes en onbetaalde rekeningen in de onderste la. Het Pegasus consortium bureau, dat zetelt bij bouwer Dura Vermeer, reageert niet op aanmaningen van de Drukkerij Twente en andere toeleveranciers aan het Railtec evenement. De multinationals verschuilen zich achter het kleine onbekende broertje QtecQ dat op een faillissement afstevent en alles zou betalen.

Na vele vergeefse aanmaningen stapt drukkerij Twente met een paar andere kleine toeleveranciers naar de rechter. Na een procedure van meer dan twee jaar doet de arrondissementsrechtspraak Den Haag op 27 juni 2001 uitspraak in een merkwaardig kort vonnis: eis is afgewezen, er zou met QtecQ gecontracteerd zijn volgens de rechter. Ondanks het feit dat de diensten zijn geleverd, de consortium leden hoofdelijk aansprakelijk zijn en de bewijsvoering overduidelijk is in de vorm van Pegasus promatiematerialen worden de vorderingen niet toegewezen. Advocaat Van Zoelen van Damste in Enschede noemt het vonnis: "Merkwaardig en onbegrijpelijk". Het vonnis opent voorlopig de mogelijkheid voor consortia schuldeisers in de kou te laten staan Hoger beroep moet uitwijzen of er nog meer verrassingen zitten in het Pegasus Paard van Troye.

Voor redaktie: inlichtingen advocaat Van Zoelen, Damste Advocaten Enschede



Ingezonden persbericht