Partij van de Arbeid

Den Haag, 8 januari 2001

VRAGEN VAN HET LID ARIB (PvdA) AAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

1. Bent u op de hoogte van de rapportage in de uitzending van 11-a d.d. 7 januari 2002?

2. Wat is uw mening over de uitspraak van de hoofdinspecteur voor de gezondheidszorg inzake de patiënten die geweigerd worden op de intensive care (IC): "Ik kan me niet voorstellen dat de minister zegt daarvan niet te hebben geweten"?

3. Bent u er, net als de hoofdinspecteur "van overtuigd dat patiënten door het tekort aan IC-bedden schade ondervinden", "dat het hierbij niet om aanvaardbare risico's gaat" en "dat er ongetwijfeld een echt tekort aan IC-bedden is"?

4. Bent u het eens met de hoofdinspecteur dat hier op korte termijn niets aan te doen is en dat artsen zorgvuldiger moeten kiezen wie ze behandelen? Welke gevolgen zal deze door de hoofdinspecteur zo gewenste zorgvuldige keuze hebben voor patiënten die met een hoge risico die op de wachtlijst staan voor een operatie?

5. Bent u net als de hoofdinspecteur van mening dat huidige tekort aan IC-bedden geaccepteerd moet worden? Zo ja, waarom? Zo nee, wat kunt u doen en wat gaat u doen?

6. Hoe verhouden de uitspraken van de hoofdinspecteur zich tot uw eerdere toezeggingen tijdens het debat over het tekort aan IC-bedden? (1)

7. Bent u bereid het antwoord op deze vragen uiterlijk 18 januari 2002 aan de Kamer te zenden?

(1) Algemeen overleg d.d. 8 november 2001 en Verslag algemeen overleg d.d. 22 november 2001