Stichting Vakopleiding Gezondheidstechnische Beroepen

SVGB-IVT en KUN organiseren de cursus Klinisch Prothesetechnicus.

Ieder jaar wordt er één cursus Klinisch Prothesetechnicus gegeven. De cursus Klinisch Prothesetechnicus is bedoeld voor de ervaren prothesetechnicus, die zich, volgens het protocol volledige gebitsprothese tandarts / tandtechnicus, verder wil bekwamen in de patiëntenbehandeling met een volledige prothese.

Wettelijk kader
De huidige wetgeving (B.I.G. wet) bepaalt dat de behandeling met een volledige prothese niet alleen is voorbehouden aan de tandarts, maar dat ook anderen deze behandeling mogen uitvoeren, mits zij kunnen aantonen bekwaam te zijn.

Doelstelling van deze cursus
Nadat de cursus met goed gevolg is afgesloten wordt de Klinisch Prothesetechnicus bekwaam geacht om, op verwijzing van een tandarts, bij een edentante patiënt een volledige prothese te vervaardigen, of deelaspecten daarvan uit te voeren.

Vooropleiding
Om deel te kunnen nemen aan deze cursus moet men in het bezit zijn van een IVT-diploma "Tandtechnicus" aangevuld met het diploma "Specialisatie Volledige Prothese" en op voordracht van de examencommissie Klinisch prothesetechnicus.

De patiëntenbehandeling

- Het lezen, interpreteren en eventueel afnemen van een anamnese
- De communicatie met een patiënt

- De psychologie achter de patiëntenbehandeling
- Hygiëne en desinfectie

- Het afdrukken (voorlopig en definitief)

- De beetregistratie

- Het passen van de volledige prothese in was
- Het plaatsen van de volledige kunststofprothese
- De nazorg met inbegrip van een naregistratie
Het tandtechnisch deel

- Het uitgieten van de voorlopige en definitieve gipsafdrukken
- Het vervaardigen van individuele lepels

- Het vervaardigen van registratieplaten

- Het monteren van de definitieve gipsmodellen in de articulator
- Het opstellen van de volledige prothese in was
- Het omzetten van de wasprothese in kunststof
- Het inslijpen van de prothese elementen

- Het uitwerken en polijsten van de occlusie en articulatie na een naregistratie.

KUN en SVGB-IVT
De cursus wordt gegeven door medewerkers van de SVGB-IVT te Nieuwegein en de tandheelkundige faculteit van de Katholieke Universiteit Nijmegen.

De cursus is opgesplitst in een preklinisch en een klinisch gedeelte, dat respectievelijk in Nieuwegein en in Nijmegen gegeven wordt.

De opbouw van de cursus
De cursus bestaat uit:

- een introductiemiddag

- werkzaamheden in het eigen tandtechnische laboratorium
- cursusdagen verdeeld over een grotere tijdsperiode
Het preklinische deel in Nieuwegein
Vijf cursusdagen worden besteed aan het opfrissen van oude kennis en het bijbrengen van de benodigde ontbrekende kennis. Dit gedeelte wordt afgesloten met een theoretisch (multiple-choice) examen.In de praktijk wordt de L.O.C.-prothesegeoefend.

Het klinische deel in Nijmegen
Gedurende deze zeven cursusdagen behandelt iedere deelnemer twee patiënten met een volledige prothese. Voor deze patiënten wordt een prothese volgens het Anatomisch Concept en een prothese volgens het Linqualized.Occlusie.Concept (L.O.C.) vervaardigd. De patiëntenbehandeling wordt door de deelnemer gedocumenteerd in een logboek en afgetekend door de docenten. Van de patiëntenbehandeling wordt een beoordeling gegeven.

Het getuigschrift
Wanneer beide onderdelen voldoende afgesloten zijn, wordt er door beide instituten een gezamenlijk getuigschrift "Klinisch Prothesetechnicus" afgegeven.

Na- en bijscholing
Voor de afgestudeerde Klinisch Prothesetechnicus wordt er jaarlijks een verplichte na- en bijscholingsdag georganiseerd.

Kosten
De kosten van deze cursus bedragen 4495. Deze opleidingskosten vallen onder een zeer aantrekkelijk fiscaal regime: 140 of 180% aftrekbare kosten.

Voor informatie: serkel@svgb.nl