---
Vertrek voordetachement Koninklijke Landmacht naar Afghanistan

08-01-2002

General Von Buttler, Soldaten des Vorauskommandos, Militairen van het ISAF-voordetachement,

Vandaag is het dan eindelijk zover: U vertrekt als eerste Nederlandse militairen naar Afghanistan om voorbereidingen te treffen voor de komst van de infanterie-compagnie 13 Luchtmobiel. Samen met uw Duitse en Oostenrijkse collega´s voegt u zich bij majoor Quax, de allereerste Nederlandse militair die naar Kaboel ging. Hij maakte deel uit van een verkenningsmissie die onder leiding van de Britten werd uitgestuurd.

Nu de zogeheten Militair Technische Overeenkomst tussen de ISAF-commandant, general McColl, en de Afghaanse interim-regering is gesloten, kunt u aan de slag. In deze overeenkomst zijn de afspraken vastgelegd met de Afghaanse interim-regering voor het opereren van de Internationale Veiligheidsmacht in en rond Kaboel. Onder de paraplu van het robuuste VN-mandaat en de inmiddels vastgestelde rules of engagement vormt deze overeenkomst een duidelijk kader waarin de Internationale Veiligheidsmacht, ISAF, kan opereren. De overeenkomst maakt duidelijk wat u kan en wat u mag, kortom waar de grenzen liggen.

Die duidelijkheid is meer dan noodzakelijk, zeker gelet op de fragiele veiligheidssituatie in Afghanistan. Niet voor niets heeft de Nederlandse regering in de brief aan de Tweede Kamer, gesproken over een missie met aanzienlijke risicos. Naast de barre klimatologische omstandigheden, krijgt U te maken met een stad en een bevolking die de laatste twintig jaar niet anders gekend heeft dan verdeeldheid, haat, oorlog en verwoesting. Lange tijd liepen de frontlinies dwars door de hoofdstad zelf. Onder de Taliban heerste de knoet. Wie de beelden van het hedendaagse Kaboel ziet krijgt de indruk dat er bijna geen gebouw of huis onbeschadigd is.

Tot in lengte van jaren zullen de littekens van de afgelopen periode zichtbaar zijn. Er gloort echter voor Afghanistan een klein beetje licht aan het eind van de tunnel. Partijen hebben enkele weken geleden in Bonn de basis gelegd voor een interim-regering. Deze voorlopige regering heeft weliswaar op papier de zeggenschap over Afghanistan, maar is sterk afhankelijk van het broze compromis dat verschillende etnische groeperingen met elkaar hebben gesloten. Groeperingen die worden geleid door nogal eigenzinnige krijgsheren die dan weer elkaars bondgenoot zijn, dan weer elkaars vijand.

U moet dan ook goed voor ogen houden dat hoe gek het misschien ook klinkt- niet iedereen u met open armen ontvangt. De missie zal dan ook veel van uw tact en doorzettingsvermogen vragen. Ik heb er vertrouwen in dat u dat aankunt. Ons land heeft inmiddels een ruime ervaring op het gebied van vredesoperaties. U bent goed opgeleid en beschikt over adequaat materieel. Toch is het groot belang dat u alert blijft. De strijd heeft zowel in materiele als in geestelijk zin zijn sporen achtergelaten. Naast een enkele fanaat die niet op uw komst staat te wachten vormen landmijnen een tweede, uiterst gevaarlijke bedreiging.

Waarom gaan we dan? Voorop staat dat de bevolking in brede zin een nieuwe start wil. Genoeg heeft van tientallen jaren van ellende. In Bonn hebben hun leiders dat onderstreept, maar één ding is duidelijk: op eigen kracht zal het de interim-regering niet lukken een enigszins functionerend landsbestuur van de grond te krijgen. Daarvoor heeft men de hulp nodig van de Internationale Veiligheidsmacht. U zult samen met uw Engelse, Duitse, Oostenrijkse collega´s, samen met militairen van een groot aantal andere landen in en rond Kabul een stabiele omgeving moeten scheppen. U moet de voorwaarden creëren waardoor de interim-regering kan gaan functioneren, waardoor zij stevig in het zadel komt en uiteindelijk het daadwerkelijk gezag kan gaan uit oefenen.

Kurz, Ihre Aufgaben für den Einsatz sind scharf umrissen. Das Mandat ist klar. Das gilt auch für die Führungsstruktur: Sie sind in ein deutsches Bataillon eingebettet, das einer britischen Friedenstruppe unterstellt ist, die von einem britischen Kommandeur befehligt wird. Das schafft Vertrauen. Man kennt sich von der NATO. Im Deutsch/Niederländischen Korps arbeiten Sie schon im Schulterschluß mit unseren östlichen Nachbarn zusammen. Die Grundlage für die schwierige von Ihnen zu erfüllende Mission ist daher solide und wurde gründlich geprüft.

Ich möchte auch gerne den deutschen und österreichischen Soldaten des Vorauskommandos der Friedenstruppe in Afghanistan einen erfolgreichen Einsatz wünschen. Wir freuen uns auf die Zusammenarbeit in dieser wichtigen Operation. Dieser Einsatz ist ein grosser und wichtiger Schritt auf dem Weg der Europäischen Militärischen Zusammenarbeit. Ausserdem ist er ein wichtiges Symbol für Frieden und Partnerschaft. Ich wünsche Ihnen alles Gute!

U bent militair en U weet dat U op dit soort missies gestuurd kunt worden. En ook al gaat U maar drie maanden, ik verzeker u, het zullen geen gemakkelijke maanden worden. Zij zullen alles vragen van uw professionaliteit, uw wilskracht en motivatie. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het u lukt, dat u de basis zult leggen voor een geslaagde vredesmissie. En daar wens ik u alle succes bij.

U kunt ervan uitgaan dat Defensie, de Koninklijke landmacht, u en uw thuisfront gedurende deze missie op een goede en professionele wijze zal ondersteunen. Vanmorgen heeft u afscheid genomen van familie, bekenden en naaste collega´s. Afscheid nemen van Uw dierbaren als u op missie gaat is nooit makkelijk, maar het zal bij deze missie nog eens extra moeilijk zijn geweest. U kunt ervan verzekerd zijn dat niet alleen uw eigen achterban u steunt, maar ook de Nederlandse bevolking. Vrijwel alle Kamerfracties hebben op de zaterdag toen het debat over deze missie werd gehouden, nadrukkelijk gevraagd te melden zij u voluit steunen. Ik wens u nogmaals veel succes bij deze missie, maar bovenal een behouden thuiskomst. Ich wünsche Ihnen viel Erfolg und eine glückliche Heimkehr.