Vlaamse overheid

Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, Mieke Vogels, kondigt vandaag aan dat de vaccinatiecampagne tegen meningokokken van groep C (hersenvliesontsteking) dit jaar gevoelig wordt uitgebreid en versneld. De vaccins worden gratis ter beschikking gesteld, maar de vaccinatie is niet verplicht.

Nieuw is dat nog voor de zomervakantie alle kinderen van één jaar oud tot en met de derde kleuterklas een gratis vaccin kunnen krijgen. Ook de leerlingen van het derde jaar secundair onderwijs kunnen nog voor het eind van dit schooljaar genieten van de gratis vaccinaties.

Tussen 1 september 2002 en 31 december 2002 wordt het vaccin bovendien ook aangeboden aan de (nieuwe) leerlingen van het derde jaar secundair onderwijs; plus de leerlingen van het vijfde en zesde jaar secundair. (De vierdejaars zijn de 'oude' derdejaars en dus al gevaccineerd).

Vorig jaar was de Vlaamse overheid al gestart met het aanbieden van de vaccinaties, maar dit was toen nog beperkt tot de éénjarigen.
Voor dit ambitieus vaccinatieplan rekent de Vlaamse minister van gezondheid, Mieke Vogels, op de inzet en de medewerking van alle betrokkenen: van de ouders, de scholen en alle instanties die de vaccins toedienen (Kind en Gezin; de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB), de huisartsen en de kinderartsen.)

De kinderen die in aanmerking komen voor een vaccinatie, zullen daartoe een uitnodiging krijgen van Kind en Gezin (tot drie jaar) of het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding, vanaf drie jaar). Minister Vogels beseft dat het vaccinatieplan een extra inspanning vraagt van de CLB's, die al heel wat opdrachten hebben. Toch is de minister ervan overtuigd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet opnemen om de gezondheid van duizenden jongeren in Vlaanderen te vrijwaren.

Ouders die hun kinderen niet via de CLB's laten inenten, kunnen ook terecht bij hun huisarts of kinderarts. Voorwaarde is wel dat de huisarts het vaccin bestelt via de huisartsenwachtdienst. Voor alle duidelijkheid: de Vlaamse overheid werkt via de gratis levering van vaccins aan de 'vaccinatoren'. Het gratis vaccin is niet te verkrijgen via de apotheker.

Mieke Vogels heeft in haar begroting van dit jaar 3.718.403 euro (150 miljoen Bef) extra middelen voorzien voor het vaccinatieprogramma. Ze drong er ook op aan dat haar collega's op federaal niveau tevens een inspanning zouden leveren. Met succes. Er is eind vorig jaar afgesproken dat bij iedere frank die de gemeenschappen investeren in de aankoop van vaccins, de federale overheid er twee frank bij legt. Daardoor is een versnelde uitvoering van het vaccinatieprogramma mogelijk.

Indien de federale overheid voor 2003 opnieuw een dergelijke inspanning levert, kan iedere jongere tot en met achttien jaar in Vlaanderen tegen eind volgend jaar ingeënt zijn tegen hersenvliesontsteking, groep C. Dit is een mooie realisatie.

Omdat het tijdig herkennen van een hersenvliesontsteking cruciaal is, wijst minister Vogels erop dat de folder over hersenvliesontsteking, die eind vorig jaar in alle Vlaamse en Brusselse bussen is gedeponeerd, heel wat nuttige informatie bevat. De brochure kan nog altijd worden aangevraagd via de Vlaamse infolijn: 0800/3 02 01.

Meer info:
www.wvc.vlaanderen.be/meningitis
Vlaamse infolijn: 0800/3 02 01

info : Sylvie Fabré, woordvoerster van
minister Vogels - tel. 02/553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be


---