Korps: KLPD, plaats: Driebergen 8-01-2002
Succesvolle inzet van visueel gehandicapten bij politie

Binnen het KLPD is de inzet van visueel gehandicapten een buitengewoon succes. Vorig jaar kreeg het Landelijk Recherche Team van het KLPD de Politie Innovatie Prijs (PIP) voor het project Inzet visueel gehandicapten. Met deze prijs stimuleren de ministeries van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en Justitie vernieuwende projecten binnen de politie.

Het LRT nam vorig jaar twee visueel gehandicapten in dienst voor het uitwerken van afgetapte telefoongesprekken. Dankzij hun sterk ontwikkelde gehoor blijkt dat het beluisteren en uitwerken van tapgesprekken een specialisme is waarin ze uitblinken.

Voorbeeldfunctie

Het project heeft een voorbeeldfunctie binnen de Nederlandse politie. Meer dan twintig visueel gehandicapten hebben het afgelopen jaar een baan gekregen bij het Nederlandse politiekorps. Onder meer bij Amsterdam-Amstelland, Gelderland-Midden, Utrecht, Rotterdam-Rijnmond en Den Haag. Ook buiten de politie reikt de invloed van het project. Bij de FIOD of de douane bijvoorbeeld.

Op 14 maart 2002 houdt het ministerie Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties de conferentie Innovatie en kwaliteit in de publieke sector, de praktijk als informatiebron. De 45 beste voorbeelden van innovatieve en geslaagde verbeteringen in werkprocessen en dienstverlening worden gepresenteerd. Ook het KLPD-project dingt mee. De drie beste presentaties worden afgevaardigd naar de Europese kwaliteitsconferentie in Kopenhagen in oktober 2002.