Ingezonden persbericht


Persbericht

Health & Safety Monitor Full Moon Humatics legt vinger op zere plek

Geautomatiseerde risico-inventarisatie arbeidsomstandigheden helpt RSI voorkomen

Amsterdam, 8 januari 2002 Met de Health & Safety Monitor van Full Moon Humatics kunnen organisaties eenvoudig en tegen lage kosten de wettelijk verplichte Risico Inventarisatie & Evaluatie (R,I&E) voor beeldschermwerkers grotendeels geautomatiseerd uitvoeren. Het systeem stelt op individuele basis knelpunten vast en helpt gebruikers deze op te lossen om zo RSI (Repetitive Strain Injury) en andere gezondheidsklachten te voorkomen. De analyse- en rapportagemogelijkheden van de software bieden snel, diepgaand inzicht in de arbeidsomstandigheden en risico s. Daarnaast stelt het organisaties in staat een gestructureerd beleid te voeren ter preventie van gezondheidsproblemen. Inzet van de Health & Safety Monitor betekent een bewezen vermindering van het RSI risico en een aanzienlijke lastenverlichting voor de interne Arbo-dienst. Afhankelijk van de situatie en de omvang van de beeldschermpopulatie kunnen organisaties door het zelfstandig uitvoeren van de R,I&E bovendien duizenden tot tienduizenden Euro s per jaar besparen.

Pim Hilferink, marketing- en salesmanager van Full Moon Humatics: De Health & Safety Monitor biedt voordelen voor alle betrokkenen: de organisatie, de individuele medewerker en de Arbo-dienst. De organisatie profiteert van een gestroomlijnde, kostenefficiënte uitvoering van de R,I&E die op elk moment en zonder extra investeringen te herhalen is. Op basis van de verzamelde informatie kan zij problemen gestructureerd en doelgericht aanpakken, waarbij het effect van genomen maatregelen in de tijd meetbaar is. De medewerker heeft met de Health & Safety Monitor een persoonlijk gereedschap in handen waarmee hij of zij zelf RSI kan voorkomen en gezond kan blijven werken. Doordat werkplekbezoek door een Arbo-deskundige met de Health & Safety Monitor overbodig is, wordt de (interne) Arbo-dienst sterk ontlast. Deze kan zich hierdoor concentreren op het ontwikkelen van een effectief preventiebeleid en het analyseren en oplossen van ernstige, zogenaamde categorie C-knelpunten.

De besparingen die de Health & Safety Monitor met zich meebrengt zijn aanzienlijk. Hilferink: Per werkplek ben je anders tussen de vijftig en honderd Euro kwijt voor een Arbo-audit nog los van kosten voor het inhuren van externe deskundigen, bijvoorbeeld voor de nodige voorlichting. Daarbij is de complete procedure meestal niet in de bedrijfsautomatisering opgenomen, met alle papieren rompslomp van dien. Alles bij elkaar kan dat aardig in de papieren lopen. Over de kosten die zieke medewerkers of medewerkers in de WAO met zich meebrengen hebben we het dan nog niet eens gehad.

Het aantal RSI-gevallen is in de laatste jaren sterk toegenomen en een belangrijke oorzaak van de toename van het ziekteverzuim, zo blijkt uit de uitkomsten van de onlangs gepresenteerde Arbobalans 2001. In 2000 werden ruim zesduizend gevallen van beroepsziekte gemeld jaar bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, tweeduizend meer dan in 1999. Bij meer dan vijftig procent ging het om aandoeningen aan rug, schouder, arm of handen, waaronder RSI. De Health & Safety Monitor heeft inmiddels in de praktijk bewezen voor een aanzienlijke vermindering van de kans op RSI te zorgen.

De Health & Safety Monitor is bedoeld voor organisaties met meer dan tweehonderd computerwerkplekken. Het systeem, gebouwd rond de Humatics Survey Engine®, is gebaseerd op vijf vragenlijsten waarmee de individuele medewerker zelfstandig zijn werksituatie inventariseert. De basisvragenlijsten, die alle wettelijk verplichte onderwerpen voor de R,I&E omvatten, zijn op maat aan te passen aan de omstandigheden en werkwijze van een organisatie. Per gesignaleerd knelpunt draagt het systeem enkele suggesties aan voor oplossingen op verschillende niveaus: doe-het-zelf -maatregelen, maatregelen in samenwerking met een interne serviceafdeling en maatregelen in samenwerking met de Arbo-dienst. De individuele gegevens worden verzameld en gerubriceerd in een analyse- en statistiekmodule, die de (interne) Arbo-dienst kan gebruiken voor analyse en voortgangsbewaking. Via de module voor het maken van rapporten is het mogelijk gegevens te exporteren naar externe statistische software, zoals bijvoorbeeld SPSS.

De Health & Safety Monitor van Full Moon Humatics is ontwikkeld in samenwerking met vhp adviseurs, een erkende autoriteit op het gebied van ergonomie en RSI-preventie. Kosten voor het systeem zijn afhankelijk van het aantal werkplekken. Een minimumconfiguratie bestaat uit 200 werkplekken; de kosten daarvoor bedragen ¬ 12.500 exclusief BTW, inclusief alle aanpassingen. Op basis van een speciale pilotlicentie kunnen organisaties de Health & Safety Monitor zes maanden tegen een gereduceerd tarief testen.

Full Moon Humatics neemt deel aan P & O beurs 2002, 16 en 17 januari aanstaande. De Health & Safety Monitor zal hier, naast de Beeldschermtachograaf 2.1 en QuickScan Werkdruk 3.0, te zien zijn.

Over Full Moon Humatics

Full Moon Humatics is ontwikkelaar van ICT applicaties voor arbeid, organisatie en gezondheid. De producten richten zich op inventarisatie en benchmarking, knelpuntoplossing en ondersteuning van dienstverlenings- en coachingsprocessen. Aandachtsgebieden zijn arbeidsomstandigheden, werkdruk, RSI-preventie, coaching, voeding en beweging. Zo ontwikkelde het bedrijf in samenwerking met FNV Bondgenoten de Beeldschermtachograaf, het enige software programma ter voorkoming van RSI dat gebaseerd is op het Besluit Beeldschermwerken. Andere producten zijn de Health & Safety Monitor voor risico-inventarisatie en -evaluatie rond de inrichting van beeldschermwerk en de QuickScan, een geautomatiseerd systeem van vragenlijsten om de individuele werkdruk te meten. Full Moon Humatics bestaat sinds 1998 en is gevestigd in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.fullmoon.nl.