Gemeente Rotterdam

Beleid Rotterdamse moskeeën wordt overgedragen

(8-1) Het College van B. en W. heeft kennis genomen van de Nota 'De Rotterdamse Moskeeën in 2001'. In deze nota worden de resultaten van het Rotterdamse moskeebeleid vanaf 1992 weergeven en wordt er vooruit gekeken naar beleid voor de toekomst. Het College heeft besloten, nu de problemen op ruimtelijk gebied zijn aangepakt, de projectverantwoordelijkheid ten aanzien van moskeeën uit handen te nemen van de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting. De dienst blijft wel verantwoordelijk voor aspecten rond ruimtelijke ordening en zal het bouw- en woningtoezichtwerk voor moskeeën blijven verrichten. Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam wordt aangewezen als aanspreekpunt voor fysieke aangelegenheden.
De verantwoordelijkheid voor het welzijnsbeleid wordt - net als voor andere instellingen en groeperingen - bij de deelgemeenten gelegd. De dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt aanspreekbaar voor zaken op stedelijk niveau. Het College dringt erop aan dat goed met de moskeeën moet worden gecommuniceerd naar welk aanspreekpunt ze zich in de toekomst moeten wenden nu het centrale loket bij dS+V wordt opgeheven.
Geconstateerd kan worden dat moskeeën tevens een maatschappelijke rol vervullen voor de achterban. Het College volgt daarom het voorstel van de Bestuursdienst om een onderzoek te laten verrichten naar de maatschappelijke betekenis van Rotterdamse moskeeën. De deelgemeenten kunnen gebruik maken van de resultaten van het onderzoek bij het voeren van het welzijnsbeleid. Wel is het College van mening dat de scheiding van kerk en staat strikt gehandhaafd moet worden en dat alle groeperingen gelijk behandeld dienen te worden.

Aanleiding voor de extra inspanning van de gemeente was de noodzaak tot het opheffen van de ruimteproblemen voor moskeeën en mandirs (hindoetempels). Deze waren vaak gehuisvest in ongeschikte panden, op locaties die overlast opleverden en zorgden bij grote drukte vaak voor gevaarlijke situaties. De gemeente had zich ten doel gesteld een aantal nieuwbouwlocaties aan te wijzen, dan wel nieuwbouw of verbouwingsplannen te realiseren. Ook was er een strengere aanpak voorzien van illegale huisvestingssituaties. In de nota wordt geconcludeerd dat het merendeel van de hoofddoelen zijn gerealiseerd of dat de randvoorwaarden ervoor zijn geschapen. Er zijn in de afgelopen periode drie nieuwbouwlocaties aangewezen waarvan er een gereed is. De huisvestingsproblemen van een aantal moskeeën en een mandir zijn opgelost. Ten aanzien van illegale huisvestingssituaties zijn door de brandweer bij alle moskeeën algemene controles gehouden op de aanwezigheid en naleving van vergunningen.