Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Onzichtbaar beveiligen: de volgende stap in de strijd tegen winkeldiefstal

Leidschendam 8 januari 2002 - Het PlatformDetailhandel.nl maakte vandaag bekend dat in 2001 naar schatting ¤680 miljoen schade is geleden als gevolg van winkelcriminaliteit. Winkeldiefstal veroorzaakt, met ruim ¤410 miljoen, het grootste deel van de geleden schade. "Dit is een stijging van ruim 20% ten opzichte van 2000", aldus dhr. Van Der Geest, voorzitter van de Projectgroep Aanpak Winkelcriminaliteit. Van Der Geest pleit voor een harde repressieve aanpak en een hoge pakkans.

Iedereen kent ze wel, de hard tags of metalen stripjes, die in de winkel moeten worden aangebracht en aan de kassa weer worden verwijderd. Artikelbeveiliging zet een volgende stap door de introductie van onzichtbare beveiliging, die bovendien in de fabriek op of aan de artikelen wordt aangebracht, de zogenoemde bronbeveiliging. Er staan in Nederlandse winkels circa 30.000 poortsystemen voor artikelbeveiliging. Momenteel wordt minder dan 5% van de artikelen onzichtbaar beveiligd. Het PlatformDetailhandel.nl verwacht dat onzichtbare beveiliging binnen twee tot drie jaar stijgt tot 20 - 25%.

Om de invoering hiervan goed te laten verlopen en de consument te beschermen tegen ongewenst alarm, zijn de voorwaarden voor een succesvolle toepassing van bronbeveiliging in de detailhandel vastgelegd in de Gedragscode Bronbeveiliging Nederland. Deze gedragscode is opgesteld door de leveranciers van elektronische artikelbeveiligingssystemen en door het PlatformDetailhandel.nl en zal op dinsdag 8 januari 2002 worden ondertekend door de genoemde partijen. Ondertekening en officiële overhandiging aan mevrouw Hella Voûte, lid van de Tweede Kamer voor de VVD, vinden plaats op 8 januari 2002 in perscentrum Nieuwspoort te Den Haag.

Om de artikelbeveiliging grootschalig te introduceren pleit het PlatformDetailhandel.nl in het manifest "veilig werken en winkelen" voor fiscale maatregelen. Jaarlijks geven winkeliers meer dan 230 miljoen euro uit aan beveiligingsmaatregelen.

Het PlatformDetailhandel.nl is een samenwerkingsverband van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland (NWR). De Raad Nederlandse Detailhandel treedt op namens de filiaal- en grootwinkelbedrijven. De Nationale Winkelraad treedt op namens de zelfstandige ondernemers in de detailhandel en het winkelambacht, het zogenaamde midden- en kleinbedrijf. Dit samenwerkingsverband vertegenwoordigt de totale bedrijfstak detailhandel.



Ingezonden persbericht