Gemeente Alphen aan den Rijn


Koningin Julianabrug kan na grote beurt nog ruim 20 jaar mee

Het college van burgemeester en wethouders heeft uitgebreid onderzoek laten doen naar het toekomstperspectief van de Julianabrug in Alphen aan den Rijn. Uitgangspunten voor het onderzoek waren de technische staat en de wegverkeerscapaciteit van de brug. Uit het onderzoek blijkt dat de brug zonder bijzondere risicos nog ruim 20 jaar mee kan als er 1.560.500,- wordt geïnvesteerd in renovatiewerkzaamheden en onderhoudskosten over genoemde periode. De vastgestelde Structuurvisie van het Gemeentelijk Verkeers en Vervoers Plan stelt dat vergroting van de wegverkeerscapaciteit van de brug niet noodzakelijk is voor de komende jaren. Het college stelt dan ook voor om af te zien van vervanging van de Julianabrug door een tunnel of bredere brug.

In het bedrag van 1.560.500,- is ook het krediet van 221.898,- verwerkt dat eerder door de gemeenteraad beschikbaar is gesteld. Dit krediet maakte het mogelijk om herstelwerkzaamheden uit te voeren die in verband met de bedrijfszekerheid van de brug niet konden worden uitgesteld. Dit in afwachting van een uitgebreidere rapportage over de situatie na 5 jaar. De in het krediet opgenomen werkzaamheden zijn inmiddels vrijwel volledig uitgevoerd.

Tunnel
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat vervanging van de huidige brug door een tunnel of bredere brug technisch mogelijk is, maar dat dit aanzienlijke kosten met zich mee brengt. De kosten voor een tunnel worden geraamd op ruim 47 miljoen Euro terwijl een nieuwe brug met vier rijstroken ruim 27 miljoen Euro kost. Daarbij gaat de vervanging van de brug in beide gevallen gepaard met ingrijpende aanpassingen in de stedenbouwkundige structuur van het omliggende gebied. Dit houdt in dat om de aanleg mogelijk te maken een groot aantal woningen in de directe omgeving van de brug moet verdwijnen. Daarnaast is het onmogelijk om een tunnel aan te leggen zonder dat het wegverkeer voor langere periode wordt gestremd.

Toekomstperspectief
Tijdens eerdere werkzaamheden zijn de hoofdliggers van de brug hersteld en zijn de trek-/duwstangen vervangen. Met de verbeterende versie van de trek-/duwstangen is het mogelijk om de totale bedieningscyclus van de brug te verkorten. Hiermee komt de cyclus vrijwel overeen met die van de andere bruggen over de Oude Rijn.

Wegverkeer
In de vastgestelde structuurvisie Verkeer en Vervoer van het GVVP wordt ingegaan op de toekomstige situatie van de Julianabrug. In deze visie wordt het belang van de brug onderkend voor de bereikbaarheid van het centrum. Daarnaast is de brug van essentieel belang voor het openbaar vervoer, het langzaam verkeer en de hulpdiensten. Verkeer met een andere bestemming dan het centrumgebied wordt omgeleid via nieuwe en/of te wijzigen infrastructuur. Hierdoor kan worden volstaan met handhaving van het huidige capaciteit van de Willem de Zwijgerlaan en de brug, dit in combinatie met het verkorten van de bedieningscyclus van de brug.

Scheepvaartverkeer
Door diverse toekomstige ontwikkelingen in het scheepvaartverkeer is nog niet aan te geven in hoeverre de brug hiervoor een belemmering vormt. De ontwikkelingen hebben betrekking op eventuele groei in het scheepvaartverkeer en de staande mastroute. Voor wat betreft de staande mastroute kunnen eventuele problemen in voldoende mate het hoofd worden geboden door het toepassen van convooivaart. Voor wat betreft de toename van containervervoer zal de invloed op de openingen van de brug sterk afhankelijk zijn van de plaatsen van eventuele toekomstige containersterminals. Op dit moment bestaat hierover nog onvoldoende duidelijkheid.

Referendum
De brug is een regelmatig terugkerend onderwerp van discussie geweest tijdens raads- en commissievergaderingen. De discussie ging veelal om de technische staat van de brug en het aanbod van verkeer. Daarbij kwam ook vervanging van de brug door een tunnel of bredere brug ter sprake als onderwerp voor een referendum. Nu blijkt dat de noodzaak voor vervanging niet meer aanwezig is, zal hierover geen referendum worden gehouden.

Gaat de commissie Grondgebiedzaken akkoord met het voorstel dan zal een kredietaanvraag voor het vervolg van de renovatiewerkzaamheden en de onderhoudskosten van de Julianabrug worden opgesteld.

Persbericht 3, 7 januari 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 07 januari 2002 laatste wijziging