Bartiméus


PERSBERICHT

Euro-omwisseldag voor bewoners van Bartiméushage

Dinsdag 8 januari jl. organiseerde Bartiméus een `euro-omwisselmiddag' voor de blinde en slechtziende bewoners van Bartiméushage. Zij kregen deze middag de gelegenheid om hun guldens te wisselen voor euro's. De ING-bank heeft Bartiméus hierbij ondersteund.

Voor velen is de komst van de euro een spannende gebeurtenis en dat geldt in het bijzonder voor de cliënten van Bartiméushage. Doordat zij de nieuwe munten en biljetten niet (goed) kunnen zien, is het voor hen moeilijker om te wennen aan ons nieuwe geld. Het `omwisselen' op 8 januari bracht daarom ook wel enige opwinding met zich mee. Ongeveer 150 bewoners meldden zich afgelopen dinsdag in de Kapel van Bartiméushage om hun geld om te wisselen. Het was dan ook een drukte van belang. Aan het eind van de middag had iedere bewoner zijn guldens omgewisseld voor euro's. De bewoners zullen vanaf nu ook met euro's moeten gaan betalen.

Echte problemen verwacht Ina Lutteke, één van de betrokkenen bij het euro-project binnen Bartiméushage, niet. "We zijn al sinds september 2000 bezig met het organiseren van eurokennismakingsbijeenkomsten voor onze cliënten en bewoners. De meesten hebben vier cursusavonden en vier herhalingsavonden gevolgd. Belangrijkste doel van de cursus was om de onzekerheid rondom de euro alvast een beetje weg te nemen. Dat is wel gelukt. De meeste bewoners beseffen inmiddels dat ze met euro's hetzelfde kunnen doen (betalen dus) als met guldens. We willen ook niet dat de mensen gaan omrekenen, doel is om ze te laten denken in euro's. Een eerste stap is dus al gezet, maar nu de euro echt gebruikt moet gaan worden, zullen cliënten pas echt beseffen en ervaren wat de komst van de euro voor hen betekent.'

Achtergrondinformatie over Bartiméus
Bartiméus
onderwijs, zorg- en dienstverlening aan mensen met een visuele handicap

Bartiméus helpt kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen leven, leren en werken met hun visuele en/of meervoudige beperking. De organisatie bestaat uit Regionale Hulpverlening, de Bartiméus Onderwijsinstelling en Bartiméushage.
* De Regionale Hulpverlening biedt hulp dicht bij huis aan mensen met een visuele beperking uit de betreffende regio.
* Bartiméus Onderwijsinstelling biedt ambulante onderwijskundige begeleiding (AOB), speciaal basis- en voortgezet onderwijs in Zeist en Doorn van zmlk- tot vmbo-niveau.

* Bartiméushage biedt zorg- en dienstverlening aan mensen met een visuele én verstandelijke beperking. Dit gebeurt in een aantal woonafdelingen en een dagactiviteitencentrum, op plaatsen waar cliënten onder begeleiding arbeid verrichten in een beschermde omgeving of wonen in sociowoningen.