Euronext Brussels

Persberichten - 08/01/2002

D'Ieteren Group - Overzicht van de drie activiteiten Groep D'Ieteren voor het boekjaar 2001

Overzicht van de drie activiteiten Groep D'Ieteren voor het boekjaar 2001

Sector autodistributie :

D'Ieteren Auto consolideert zijn positie in de markt

Tijdens het tweede halfjaar 2001 heeft de Belgische automarkt zich positief ontwikkeld, ondanks een minder gunstige economische conjunctuur. Over het volledige jaar noteert de markt een daling met 5,1% tot 488.683 nieuwe inschrijvingen. De goede prestaties van de merken Audi en Skoda, dankzij hun nieuwe gamma's A4 en Fabia, hebben in grote mate de terugval goedgemaakt van de inschrijvingen voor Volkswagen en Seat, die allebei veel verwachten van de lancering van belangrijke nieuwe modellen - de VW Polo die in december 2001 op de markt kwam en de Seat Ibiza waarvan de lancering gepland is voor april 2002. D'Ieteren Auto heeft voor 2001 zijn marktaandeel verhoogd van 19,6% naar 19,8%.In totaal zijn 114.896 nieuwe wagens en bedrijfsvoertuigen gefactureerd, dat is 4,1% minder dan in 2000.

Gedurende het hele jaar 2001 heeft D'Ieteren Auto zijn inspanningen inzake kwaliteit, personalisering en dienstverlening dicht bij de klant opgedreven. Nieuwe diensten en activiteiten hebben het licht gezien (verzekeringscontracten,financiële leasingproducten, « My Way »). De kwalitatieve versterking van de netwerken is voortgezet met de oprichting van « Shops & Services » die moeten instaan voor een naverkoopservice dicht bij de klant. Ten slotte zijn er nieuwe structuren ingevoerd in de Brusselse agentschappen om de naverkoopservice te versterken.

Sector autoverhuur op korte termijn : Snelle aanpassing van Avis Europe aan de daling van het luchtverkeer na de gebeurtenissen van september

Op het einde van het eerste halfjaar 2001 noteerde Avis Europe een stijging van zijn bedrijfsopbrengsten met 8,6%. Deze opwaartse tendens werd tijdens de maanden juli en augustus bevestigd. Zoals meegedeeld in zijn persberichten van 21 september en 17 december 2001, hebben de uitzonderlijke gebeurtenissen van het tweede halfjaar en de minder gunstige economische groeivooruitzichten tot een daling van de activiteitenvolumes geleid. Sinds 11 september zijn de bedrijfsopbrengsten van Avis Europe met 5% gedaald. De groep is echter minder getroffen dan de meeste andere bedrijven uit de reis- en transportsectoren, dankzij de evenwichtige verdeling van zijn bedrijfsopbrengsten per type cliënteel en de geografische diversiteit van zijn markten.

Avis Europe is erin geslaagd het niveau van zijn vloot en zijn teams snel aan tepassen aan de daling van de vraag. Hoewel de bedrijfsopbrengsten van Avis Europeover het hele jaar een lichte groeicurve vertonen, zullen de gebeurtenissen van september hun weerslag hebben op de evolutie van de bedrijfsmarge van de groep voor het boekjaar 2001.

Sector autoruiten :

Activiteiten van Belron groeien met twee cijfers

De groep Belron (Carglass/Autoglass) heeft een toename van zijn geconsolideerdeomzet met 10% genoteerd in vergelijking met 2000. Belron heeft zeer goede prestaties neergezet in alle regio's waar het actief is, meer bepaald in Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De groep heeft tijdens het tweede halfjaar voortgewerkt aan de in 2000 gelanceerde strategische ontwikkelingen, met onder meer de uitbreiding van zijn netwerk van Carglass-licentiehouders in Slovenië in november 2001 en de oprichting van een gemeenschappelijk informaticaplatform voor al zijn filialen dat vanaf 2002 geleidelijk in werking zal treden.

In september 2001 heeft Dicobel, het gemeenschappelijke filiaal van D'Ieteren enCobepa, zijn participatie in PG Holdings afgestaan. Deze transactie ging gepaardmet een betaling in cash van EUR 47 miljoen en leidde tot een meerwaarde van EUR 8 miljoen in zijn geconsolideerde rekeningen. Dicobel is ook overgegaan tot de liquidatie van Holdco Properties dat vaste activa bezat in Zuid-Afrika, wat Dicobel een meerwaarde heeft opgeleverd van EUR 1,05 miljoen. Ten slotte heeft Dicobel in oktober 2001 zijn participatie in de groep Belron opgetrokken van 78%naar 80,926%.

Bron: D'Ieteren Group
Provider: Euronext Brussels