Vendex KBB NV

8 januari 2002

Verkoop FAO Schwarz aan The Right Start afgerond

Koninklijke Vendex KBB N.V. heeft de verkoop van zijn Amerikaanse dochteronderneming FAO Schwarz afgerond. Maandag zijn in New York de verkoopovereenkomsten getekend, waarmee de overdracht van FAO Schwarz aan The Right Start, Inc. een feit is. Op 19 december 2001 werd reeds een principe-overeenkomst over de verkoop gesloten. Vendex KBB heeft de (verliesgevende) onderneming verkocht omdat deze niet past in de in de op Europa gerichte concernstrategie.
The Right Start exploiteert onder eigen naam een keten van 70 winkels, waar opvoedkundig speelgoed en gebruiksartikelen worden verkocht voor kinderen in de eerste levensjaren. De onderneming is sinds september vorig jaar ook eigenaar van de speelgoedformule Zany Brainy, die zich richt op kinderen van 4 tot 12 jaar en 187 winkels heeft. Met de overname van 25 winkels van FAO Schwarz bereikt The Right Start alle leeftijdscategorieën. Door de verkoop krijgt Vendex KBB een vordering op The Right Start in de vorm van een vierjarige achtergestelde lening van $ 18 miljoen. Bovendien verwerft Vendex KBB 5 miljoen aandelen The Right Start, wat overeenkomt met een belang in de onderneming van circa 15%.
Zoals eerder gemeld heeft de transactie vanaf het volgende boekjaar (2002/03) een positief effect op het operationele bedrijfsresultaat van Vendex KBB en eveneens op de nettowinst per aandeel.