CDA

Rietkerk: inhoud brief douanier over heenzenden drugskoeriers stuitend

8 januari 2002
"Stuitend", zo noemt Tweede Kamerlid Theo Rietkerk de inhoud van een brief van een anonieme douanier op Schiphol - over de omgang met drugskoeriers - waarover het Parool d.d. 8 januari 2002 bericht. Afgelopen week werd bekend dat drugskoeriers die op Schiphol met minder dan een kilo cocaïne worden aangehouden, door het zogenoemde Schipholteam met een dagvaarding worden weggestuurd, omdat er op dit moment een tekort aan cellen is. Rietkerk noemde dit al eerder "onaanvaardbaar".

Uit de brief blijkt dat de douaniers het zat zijn drugskoeriers te moeten laten lopen. "Douaneambtenaren op Schiphol willen controleren, maar dat wordt van hogerhand tegengehouden", aldus een anonieme douanier. "Mocht een douanier zich hiervan niets aantrekken en gewoon zijn werk uitvoeren, dan wordt gedreigd met overplaatsing naar kantoor."

"Dat is toch werkelijk stuitend", aldus Rietkerk. "Dit is de feitelijke bevestiging van het gedogen van een strafbaar feit."

Volgens Rietkerk dreigt de verstandhouding tussen de douaniers en hun leidinggevenden te verslechteren, omdat de douaniers "uiterste terughoudendheid" moeten betrachten bij het controleren op drugssmokkel. "Als wij controles op de zogenoemde risicovluchten niet meer naar behoren, kunnen uitvoeren, zeggen wij ons vertrouwen in het management op", hebben de douaniers al laten weten.

Als gevolg van de nieuwe richtlijnen kon het gebeuren dat een vrouw met veertien kilo cocaïne in haar bagage op Schiphol werd gepakt, maar niet gearresteerd. "Ongeloofijk", aldus Theo Rietkerk. Hij wil uiterlijk volgende week dinsdag - 15 januari ­ opheldering van minister Korthals (van Justitie) over de hele kwestie.