NIPO

Terrorism Poll 2001: internationale steun voor militaire acties in Afghanistan sterk verdeeld

De militaire acties van de Amerikanen in Afghanistan die volgen op de gebeurtenissen van 11 september 2001 kunnen rekenen op de steun van 75% van de Nederlanders. Alleen de bevolking van de VS (88%), Israël (83%) en Albanië (83%) gaat de Nederlanders voor in hun steunbetuiging. De militaire acties worden sterk afgekeurd door de Grieken (81%), de Azerbeidzjanen (72%) en de Turkse bevolking (69%). Ook in Zuid Amerika stemt gemiddeld driekwart van de bevolking tegen de Amerikaanse aanvallen. In Pakistan is de steun het laagst: slechts 8% is het eens met de Amerikaanse aanvallen in Afghanistan.

Deze uitkomsten zijn het resultaat van het onderzoek Terrorism Poll 2001 dat Gallup International, waartoe ook het NIPO behoort, wereldwijd in ruim 60 landen heeft laten uitvoeren in de laatste twee maanden van 2001.

Samen met Frankrijk (67%) en Groot-Brittannië (66%), twee andere Europese leveranciers van militairen aan de strijd in Afghanistan, is de steun van de bevolking voor het zenden van eigen troepen in Nederland (66%) het hoogst onder de Europese landen. In een eerdere meting van Gallup International kort na de aanslagen in New York (onderzoeksperiode 15-17 september 2001) werd eveneens 66% draagvlak voor een Nederlandse militaire missie gemeten. De steun voor zending van nationale militaire troepen in Frankrijk en Groot-Brittannië was echter in deze eerdere meting hoger, respectievelijk 73% en 79%. Buiten Europa zijn er grote verschuivingen tussen de meting in september 2001 en de meting in november/december 2001 te zien in Israël (66% toen, 36% recent) en Pakistan (32% toen, 12% recent). De steunbetuiging voor het sturen van eigen troepen blijft hoog in India (86% toen, 85% recent).

Gevraagd naar de invloed van het buitenlandbeleid van de VS op het land van de respondent, wordt duidelijk dat de Israëliërs het meest positief zijn: 68% van de bevolking aldaar geeft aan dat het buitenlandbeleid van de VS positief is voor hun land. Van de Nederlanders vindt 12% dat dit effect positief is. Van de Europese landen zijn het Griekenland (49%), Duitsland (40%) en Zwitserland (40%) die het buitenlandbeleid van de VS als meest negatief beschouwen. Wat betreft de landen ten zuiden van de VS: hier is de waardering voor het buitenlandbeleid onder de burgers in veel landen overwegend negatief. In de rest van de wereld zijn het vooral India (65%), Joegoslavië (Servie en Montenegro, 56%), Rusland (54%), Korea (55%) en Turkije (55%) die de invloed van het Amerikaanse buitenlandbeleid als negatief bestempelen.

Samen met Albanië (25%) en Japan (22%), is de angst voor verdere uitbreiding van de huidige oorlog in Afghanistan, de strijd tegen Osama Bin Laden en de Taliban, naar een algehele oorlog tegen de islam het laagst in de VS (37%). Met name in de landen waar recentelijk etnische conflicten (Balkan) hebben plaatsgevonden, is de angst veelal groter, net als in (grotendeels) islamitische landen in de Pacific. De Nederlander reageert zeer verdeeld op de vraag of men bezorgd is over een uitbreiding van de oorlog tegen het terrorisme naar een oorlog tegen de islam: 46% is bezorgd over deze uitbreiding, 47% is van mening dat er geen reden tot bezorgdheid is.

Net als de bevolking van de meeste andere landen is de Nederlander, gevraagd naar zijn grootste bezorgdheid met betrekking tot de huidige oorlog, het meest bevreesd voor chemische of biologische wapens.

Het NIPO maakt onderdeel uit van de Gallup International organisatie. In het kader van de Terrorism Poll 2001 heeft het NIPO het veldwerk onder de Nederlandse bevolking verricht. De vragen aan de Nederlanders zijn in het NIPO Telepanel aan de respondenten voorgelegd. Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 8 december tot en met 11 december 2001. Benaderd zijn 966 respondenten van 18 jaar en ouder. Voor nadere informatie over de Nederlandse resultaten en/of een overzicht van de internationale resultaten kunt u contact opnemen met het NIPO, Wiene Klasema (w.klasema@nipo.nl of tel 020 5225 496) of Annelore van der Lint (a.lint@nipo.nl of tel 020 5225 906).