Apple Benelux

Nieuw futuristisch design voor iMac

`Wow'-factor tien voor nieuwe sexy iMac met flat-panel LCD-scherm en standaard G4-processor

Bunnik, 8 januari 2002 - Apple introduceert vandaag de volledig vernieuwde iMac. iMac heeft een geheel nieuw ontwerp met een verbluffend "zwevend" flat-panel LCD-beeldscherm van 15 inch, waarvan de hoogte en de hoek moeiteloos met één vinger zijn aan te passen. De nieuwe iMac is bovendien voorzien van een krachtige, 700-MHz of 800-MHz PowerPC G4-processor en de revolutionaire SuperDrive van Apple waarmee zowel cd's als dvd's kunnen worden afgespeeld én gebrand. De nieuwe iMac-productlijn omvat drie modellen. Het instapmodel is verkrijgbaar voor een adviesprijs van ¤ 1.399*.

"Met de nieuwe iMac breekt voor iedereen het tijdperk van het flat-panel LCD-scherm aan. Dit is het definitieve einde van het CRT-scherm", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Bovendien kan dankzij de krachtige G4-processor en de SuperDrive nu iedereen op een voordelige manier zijn eigen dvd's en cd's branden."

Het schitterende 15-inch flat-panel -beeldscherm van de nieuwe iMac heeft een resolutie van 1024 x 768. Het weergavegebied komt overeen met dat van een CRT-beeldscherm van 17 inch. Het scherm is bovendien tweemaal zo helder en driemaal zo scherp als de oudere CRT-beeldschermen en door het ontbreken van flikkeringen veel aangenamer voor de ogen.

In de uiterst compacte behuizing van de nieuwe iMac bevindt zich een 800-MHz G4-processor met Velocity Engine die elke Pentium het nakijken geeft** en die de nieuwe iMac maakt tot de snelste iMac ooit. Daarnaast bevat de nieuwe iMac een SuperDrive voor het afspelen en branden van cd's en dvd's, maar liefst één gigabyte werkgeheugen, een harde schijf van 60 GB en niet te vergeten een NVIDIA GeForce2 MX-videokaart met 32 MB DDR-geheugen, die zorgt voor een verdriedubbeling van de 3D-prestaties ten opzichte van oudere iMac-modellen.

De nieuwe iMac is ontworpen om te fungeren als het ultieme centrum van de nieuwe digitale levensstijl. Het is dan ook de ideale computer voor wie wil werken met de bekroonde Apple programmatuur voor digitale fotografie, muziek en video. Alle nieuwe iMac-modellen worden geleverd met iMovie 2, 's werelds meest gebruikersvriendelijke videobewerkingsprogramma, en iTunes 2, het verbluffende programma voor digitale muziek waarmee gebruikers hun complete muziekcollectie op de Mac kunnen zetten en kunnen synchroniseren met iPod, de nieuwe draagbare digitale muziekspeler van Apple, en bovendien hun eigen cd's kunnen branden. Op alle nieuwe iMac-modellen met SuperDrive is bovendien iDVD 2 geïnstalleerd, zodat gebruikers gemakkelijk zelf dvd's kunnen creëren en branden, die kunnen worden afgespeeld in de meeste standaard-dvd-spelers.

Een primeur is ook dat gebruikers van de nieuwe iMac beschikken over iPhoto, het gloednieuwe programma voor digitale fotografie dat nog ontbrak in het rijtje creatieve programma's van Apple. Met iPhoto, dat gratis kan worden gedownload van www.apple.com/nl/iphoto, kunnen gebruikers alles doen wat ze zich op het gebied van digitale fotografie maar kunnen wensen: foto's rechtstreeks van een digitale camera importeren, een collectie van duizenden foto's categoriseren en beheren, diapresentaties van hun foto's bekijken op het schitterende LCD-scherm van iMac, compleet met fraai in elkaar overvloeiende beelden en hun foto's automatisch publiceren op een professioneel ogende webpagina,

o De nieuwe iMac-modellen zijn bovendien voorzien van:


* twee FireWire- en vijf USB-poorten waarop snel en eenvoudig digitale "plug-and-play"-apparaten kunnen worden aangesloten zoals digitale MP3-spelers, fotocamera's en dv-camcorders;

* een ingebouwde 10/100BASE-T Ethernet-aansluiting en een 56K V.90-modem;

* een interne digitale versterker van 18 watt voor een fantastisch stereogeluid en Apple Pro Speakers (op geselecteerde modellen);
* een uitgebreide collectie programma's voor werk en fun; en
* Mac OS X versie 10.1.2, het nieuwe besturingssysteem van Apple dat kant-en-klaar is geïnstalleerd als standaardbesturingssysteem, plus Mac OS 9.2.2.

Met de introductie van de nieuwe iMac zegt Apple de traditionele CRT-schermen vaarwel. Hoewel. De Indigo-blauwe iMac met cd-rom-speler (500 MHz/128 MB SDRAM) blijft beschikbaar aan de prijs van ¤ 999*. De Snow en Graphite iMacs (600 MHz/256 MB SDRAM) met cd-rw-speler blijven eveneens beschikbaar aan de sterk verlaagde prijs van ¤ 1.199* (58.525 BEF).

Prijzen en verkrijgbaarheid
De eerste nieuwe iMac-computer, het 800-MHz model met SuperDrive, is verkrijgbaar vanaf begin februari 2002. De iMac van 700 MHz met gecombineerde dvd-r/cd-rw-speler zal eind februari 2002 verkrijgbaar zijn en het 700-MHz model met cd-rw-speler in maart. Alle nieuwe iMac-computers zijn te verkrijgen via Apple Store op het internet (www.apple.com/belgiumflstore), via de Apple verkooppunten en via erkende Apple resellers. De prijzen en overige gegevens voor de drie standaardconfiguraties worden hieronder vermeld.

De 800-MHz iMac, met een adviesprijs van ¤ 2.199*, heeft de volgende specificaties:


* dvd-r/cd-rw-SuperDrive;

* 256 MB SDRAM;

* een Ultra ATA-schijf van 60 GB en

* Apple Pro Speakers.

De 700-MHz iMac, met een adviesprijs van ¤ 1.799* , heeft de volgende specificaties:

* gecombineerde dvd-rom/cd-rw-speler;

* 256 MB SDRAM;

* een Ultra ATA-schijf van 40 GB en

* Apple Pro Speakers.

De 700-MHz iMac, met een adviesprijs van ¤ 1.399*, heeft de volgende specificaties:

* cd-rw-speler;

* 128 MB SDRAM; en

* een Ultra ATA-schijf van 40 GB.

De verkrijgbare maatwerkopties voor de nieuwe iMac zijn onder andere extra geheugen, Apple Pro Speakers, een AirPort-basisstation en AirPort-kaart en het AppleCare Protection Plan.


* Vermelde prijzen zijn inclusief BTW.


**Betreft uitsluitend het model met SuperDrive; aangetoond in CVE-tests met behulp van Photoshop.

Fotomateriaal vindt u in hoge resolutie op www.apple.com/pr

© 2001 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, AirPort, Apple Store, FireWire, iTunes, Mac OS, PowerBook en Velocity Engine zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van de respectieve eigenaars.


***

Apple
Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple: Voor informatie over Apple: http://www.apple.com Voor informatie over Apple België: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr