Gemeente Hoogezand-Sappemeer

persberichten

(terug)

Hoogezand/Groningen, 8 januari 2002, Persbericht 2002/01

Onderzoeken inspecties Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting in Hoogezand-Sappemeer

De VROM-Inspecties voeren inspecties uit bij gemeenten. Uit het gevoerde onderzoek van mei 2001 blijkt dat enkele wettelijke taken op het gebied van bouwen en wonen en ruimtelijke ordening niet voldoende worden uitgevoerd. De gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft hierop adequaat gereageerd met het vaststellen van een plan van aanpak door het college van B&W op 12 december 2001. Enkele door de gemeente reeds eerder in gang gezette trajecten worden hierdoor versneld.

(In verband met de samenvoeging per 1 januari 2002 van de Inspecties Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu tot één VROM-Inspectie wordt hierna gesproken van de VROM-Inspectie).

Driekwart van de bestemmingsplannen is wettelijk gezien verouderd (ouder dan 10 jaar). Landelijk is circa tweederde van de bestemmingsplannen niet actueel. De oorzaken zijn gelegen in een hogere prioriteit voor ontwikkelingsplannen zoals de Vosholen en het Stadscentrum en een tekort aan menskracht. Het doel, genoemd in het plan van aanpak, is dat in 2006 nagenoeg het gehele grondgebied van de gemeente is belegd met actuele bestemmingsplannen.

De toets van het bestemmingsplan wordt niet altijd goed uitgevoerd. In de bouwvergunningdossiers ontbreken soms gegevens, zodat een volledige toets aan het Bouwbesluit niet altijd mogelijk is. Voor het overige onderscheidt Hoogezand-Sappemeer zich voor wat betreft de uitvoering van de bouwregelgeving in positief opzicht van andere gemeenten in Groningen. Er wordt in zijn totaliteit een voldoende gescoord. Het toezicht op de bouw- en sloopplaats dient echter verder te worden verbeterd en op een systematische wijze en met een hogere frequentie te worden uitgevoerd. De gemeente heeft voor de verdere verbetering van de bedrijfsprocessen in 1998 een bedrijfsplan vastgesteld. Enkele kwaliteitshandboeken zijn reeds ingevoerd. Eind 2003 beschikt de gemeente over de overige handboeken op dit gebied.

De handhaving van de bestemmingsplannen is nog niet structureel van de grond gekomen. De VROM-Inspectie is van mening dat de gemeente snel een handhavingsbeleid moet vaststellen en aansluitend daaraan over moet gaan op een structurele methode van opsporing en handhaving. De inspecties en de gemeente zijn het er over eens dat er bij de betrokken afdelingen een groter mandaat voor de afhandeling van handhavingsgevallen moet zijn en dat de functiescheiding tussen vergunningverlening en handhaving sterker moet worden doorgezet.

De gemeente heeft op beide onderzoeken gereageerd door het vaststellen van een plan van aanpak voor de uitvoering van de verbetering. De VROM-Inspectie kan zich in dit plan goed vinden maar dringt aan op het geven van waarborgen voor de uitvoering. De VROM-Inspectie zal de uitvoering hiervan volgen en over een jaar een beperkt herhalingsonderzoek instellen.

(top)