---

Discussie-avond 'Toekomst voor Afghanistan?'

oplossingen aangedragen door Nederlandse Afghanen

Dinsdag 8 januari 2002, politiek cultureel centrum het ACU, Voorstraat 71, Utrecht
Tijd: van 20.00 uur tot 22.30 uur.

Na 11 september besloot Amerika "de vijand" in Afghanistan "uit te roken". Enkele maanden later, duizenden doden en nieuwe verwoestingen verder, hebben zij "de terrorist" nog niet gevonden. Misschien vindt Amerika wel een Bin Laden, maar is daarmee dan het terrorisme uitgeroeid? Op straat in Nederland denken de mensen dat de oorlog een verbetering heeft gebracht in Afghanistan. Zo zagen ze dat er nu weer "vrijheid" is. Maar vrijheid is er niet in Afghanistan en de oorlog is er ook niet voorbij. Wie behoedt Afghanistan ervoor dat de doden van nu gewroken zullen worden over een x aantal jaren? Zo creëert elke oorlog nieuw geweld. Is het niet op zijn minst redelijk wanneer Amerika en haar bondgenoten, al het geld dat zij hebben gestoken in de oorlogsvoering, in een zelfde verhouding gaan besteden aan de opbouw van Afghanistan? Helaas zullen we daar niet op hoeven te rekenen. Dinsdag 8 januari krijgen Nederlandse Afghanen het woord. Gedurende de berichtgeving over de oorlog in Afghanistan voeren vooral "blanke" Afghanistan deskundigen, die niet uit de regio komen, het woord. Naar onze mening is de mening van Afghanen onderbelicht geraakt, daarom deze avond.
Hoe moet het verder met Afghanistan? Zal de nieuwe interim regering leiden tot verbeteringen? Wat kan en moet er gedaan worden om het land weer te stabiliseren?

Sprekers


* Nangyalay Arsala, verbonden aan de universiteit van Leiden, vertegenwoordiger van 18 Afghaanse verenigingen in Nederland.
* Mevrouw Homayra Neghhat, juriste, radiojournaliste en dichteres.
* Nasir Sayed, arts en secretaris van de Afghaanse Culturele Vereniging Nederland. Deze vereniging sprak zich als een van de eerste Afghaanse organisaties uit tegen de bombardementen.
* Ayatollah Musa 22 jarige documentaire maker, kortgeleden teruggekomen uit Afghanistan waar hij opnames heeft gemaakt in opdracht van De Nieuwe Omroep.

Programma

19.30 uur zaal open

20.00 uur begin avond met inleiding

20.05 Nangyalay Arsala: geschiedenis van Afghanistan de nadruk zal liggen op de laatste 30 jaar (inclusief kaart Afghanistan en aanwijsstok)

20.20 uur Homayra Neghhat: Positie van vrouwen in Afghanistan gedurende de afgelopen eeuw, wanneer namen de rechten van de vrouwen toe en af en welke ontwikkelingen gingen hieraan vooraf

20.35 uur Korte video gemaakt door Ayatollah Musa tijdens zijn laatste verblijf in Afghanistan

21.00 uur Pauze

21.15 uur Situatie na 11 september, bombardementen op Afghanistan, nieuw interim regering ofwel: Hoe verder in Afghanistan? Alle sprekers geven hun visie Hierna kan het publiek vragen stellen

22.30 uur afsluiting
De avond wordt voorgezeten door Saskia Kouwenberg, woordvoerster van het landelijke Platform tegen de Nieuwe oorlog en mensenrechtenactiviste.

Meer informatie:
KURF, e-mail: kurf@antenna.nl tel: 030-2313110

_____