Gemeente Enkhuizen

RAADSNOTULEN

Notulen vergadering gemeenteraad Enkhuizen

Enkhuizen, 7 november 2001.

Zakelijk verslag van het verhandelde in de openbare vergadering van de raad der gemeente Enkhuizen, gehouden op woensdag 7 november 2001 te 20.00 uur in het stadhuis, Breedstraat 53, 1601 KA Enkhuizen.

(Voortzetting van de vergadering van dinsdag 6 november 2001.)

Voorzitter: de heer drs. S.P.M. de Vreeze, burgemeester. Secretaris: de heer J.J.J. van Huffelen, gemeentesecretaris.

Aanwezig 17 leden, namelijk: mevrouw:

E.F. Dangermond-Hilderink (vvd) alsmede

de heren:

H.F.P. Bode (pvda, wethouder),
C.H. Boland (d66), later ter vergadering,
N.P. Dol (vl/gl, wethouder),
J. Domburg (pvda),
H. van Doornik (cda, wethouder),
Th. de Geus (rpf/sgp),
W. Hæntjens (vvd),
J. Hart (eb),
J.W. Hekkert (vvd),
F.C. Jans (eb),
J. Lok (vl/gl),
D. van Pijkeren (rpf/sgp),
W. Rieuwerts (vl/gl),
drs. J.S. Tesselaar (eb),
K.P. van der Veen (pvda) en
D. Wiersma (cda).

Agenda


1. Opening.



2. Bepaling volgorde bij hoofdelijke stemmingen.


3. Algemene beschouwingen naar aanleiding van de gemeentebegroting 2001.


4. Beantwoording door burgemeester en wethouders van de algemene beschouwingen.

4a. Duplieken.


- De heer De Geus namens de fractie van de rpf/sgp.

- De heer Boland namens de fractie van d66.

- De heer Wiersma namens de fractie van het cda.

- De heer Lok namens de fractie van Verenigd Links/groenlinks.

- De heer Hekkert namens de fractie van de vvd.

- De heer Hæntjens namens de fractie van de vvd.

- Mevrouw Dangermond-Hilderink namens de fractie van de vvd.

- De heer Domburg namens de fractie van de pvda.

- De heer Hart namens de fractie van Enkhuizer Belang.
4b. Beantwoording door burgemeester en wethouders.


- Wethouder Bode.


- Wethouder Dol.


- Wethouder Van Doornik.


- Burgemeester De Vreeze.


- Moties.


5. Aanbieding begroting 2002.


6. Rondvraag.


7. Sluiting.

De voorzitter
heropent de raadsvergadering en heet eenieder hartelijk welkom.

4a. Duplieken.

De voorzitter
stelt de tweede termijn van de algemene beschouwingen aan de orde. Vanavond zou allereerst de fractie van d66 het woord mogen voeren, maar aangezien de heer Boland nog niet is gearriveerd, wordt de fractie van de rpf/sgp uitgenodigd de spits af te bijten.

De heer De Geus
(rpf/sgp) reageert allereerst op de beantwoording van wethouder Bode.

Hemeltje.

Evenals de wethouder betreurt de fractie dat op de bouwlocatie aan het Hemeltje niets gebeurt. Misschien is het zinvol de burgers te informeren om indianenverhalen te voorkomen. Volgens de laatste informatie wil de projectontwikkelaar het perceel verkopen. Helaas beschikt de gemeente niet over bestuurlijke instrumenten om tot een snelle invulling van deze schandvlek in Enkhuizen te komen.

Betaald parkeren.

De rpf/sgp-fractie staat achter het idee van het college het betaald parkeren tot het centrumgebied te beperken. Zodoende worden bij voorbaat veel van de te verwachten problemen met de bewoners van met name de Boerenhoek geëlimineerd. In de Parkeernota van 1992 staat het volgende geschreven:

`Het streven is erop gericht om de binnenstad als verblijfsgebied aantrekkelijker te maken door het terugdringen van de auto en de toerbus, alsmede op de geleiding en de beperking van de automobiliteit.'

De rpf/sgp-fractie heeft destijds voorgesteld een aantal wijzigingen in de nota aan te brengen, bijvoorbeeld aanwijzing van plekken waar gratis kan worden geparkeerd. Na een lang debat is dit voorstel uiteindelijk overgenomen. Vandaar dat nu en in de toekomst bij het ns-station `gratis en voor niets' kan worden geparkeerd. Overigens zijn meer wijzigingen via rpf/sgp-amendementen overgenomen. Vervolgens is op 6 juli 1992 de Parkeernota vastgesteld. Aan het adres van de heer Tesselaar kan dan ook worden gezegd dat de rpf/sgp-fractie zich al vanaf 1992 inspant om tot de invoering van betaald parkeren in de binnenstad te komen. De komende gemeenteraadsverkiezingen zijn geen aanleiding om het destijds ingenomen standpunt te wijzigen. Helaas moet worden geconstateerd dat met deze verkiezingen in het zicht bepaalde partijen kennelijk tot het oordeel zijn gekomen dat betaald parkeren bij inwoners en winkeliers niet populair is en daarom in die zin hun standpunt opeens hebben bijgesteld. Sprekers fractie meent dat het in december 2000 uitgevoerde onderzoek naar de invoering van betaald parkeren door een raadsmeerderheid is ondersteunt.

(De heer Boland komt ter vergadering.)

De heer Hart
(eb): De heer De Geus is niet duidelijk als hij spreekt over `bepaalde partijen die met de verkiezingen in het zicht betaald parkeren afwijzen'.

De heer De Geus
(rpf/sgp): Wie de schoen past, trekke hem aan.

De heer Hart
(eb): De heer De Geus blijft onduidelijk.

De heer De Geus
(rpf/sgp): De fracties van d66 en de vvd.

De heer Hekkert
(vvd): Het is goed te citeren wat over deze materie in de algemene beschouwing van de vvd-fractie is opgemerkt.

`Op dit moment en onder de huidige omstandigheden is voor de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie betaald parkeren onbespreekbaar.'

Indien sprake was geweest van voldoende flankerende maatregelen en betaald parkeren onderdeel van een geaccepteerde, totale verkeersaanpak was, zou één en ander wèl bespreekbaar zijn.

De heer De Geus
(rpf/sgp): Prachtig, maar vier jaar geleden is precies hetzelfde gebeurd. Hoe dan ook, de rpf/sgp-fractie is weliswaar vóór betaald parkeren, maar níét met het oogmerk een melkkoe te hebben, integendeel. De inkomsten uit betaald parkeren moeten op een bepaalde wijze worden besteed, zoals meerdere fracties gisteren hebben bepleit. In ieder geval is duidelijk geworden dat de opgestoken tegenwind tot gevolg heeft dat een aantal fracties aan de stutten trekt; een weinig consistent fractiebeleid, dus politiek niet bijster betrouwbaar.

De verkleining van het gebied waarin voor parkeren zal moeten worden betaald, leidt tot minder inkomsten. Toch is het beleidsprogramma voor 2002 niet bijgesteld. Het college verwacht nog steeds de opgevoerde inkomsten ad e 204.201,-- daadwerkelijk te kunnen aanwenden. Gisteravond heeft de fractie al laten weten weinig te voelen voor de gedachte de opbrengsten van het parkeerbeleid als smeerolie van de onuitputtelijke melkkoe in de begroting als dekkingsmiddel te gebruiken. Evenals het cda wil de fractie van de rpf/sgp de opbrengsten van het in te voeren parkeerbeleid aanwenden ten behoeve van, bijvoorbeeld, de te verwachten noodzakelijke uitbreiding van het (gratis) parkeerterrein bij het ns-station. Het Schootsveld voor parkeren opofferen, zoals de pvda-fractie voorstelt, lijkt niet handig en kan niet op de steun van de rpf/sgp-fractie rekenen.

Rotonde Kastanjelaan.

Wethouder Van Doornik deelt de zorg die de fractie van de rpf/sgp heeft uitgesproken. De fractie pretendeert beslist niet de wijsheid in pacht te hebben, maar het is een feit dat zij al vóór de aanleg van de rotonde op de inmiddels ook daadwerkelijk ontstane problemen heeft gewezen. Desondanks is voor de huidige, lang niet volmaakte oplossing gekozen. Overigens moet worden gezegd dat een deel van de problemen wordt veroorzaakt door fietsers die verkeersregels aan hun laars lappen.

Stichting lat.

Met betrekking tot de activiteiten die door de Stichting lat worden georganiseerd, signaleert de fractie hetzelfde als de Stichting mzw heeft gedaan, te weten dat met de opbrengsten van activiteiten voor de doelgroep themamiddagen en -avonden worden belegd. De wethouder heeft gezegd dat de Stichting lat tweedehands kleding verkoopt en met de opbrengst daarvan laagdrempelige themabijeenkomsten organiseert. Voorts heeft de portefeuillehouder gemeld dat de Stichting mzw veel verder ging dan waarvoor de gemeentelijke subsidie werd verstrekt. Dat kon de stichting doen uit de opbrengsten van haar nevenactiviteiten. Is met de Stichting lat schriftelijk overeengekomen welke activiteiten al dan niet zijn toegestaan? Mensen die onder één of andere vlag allerlei goede doelen nastreven, moeten soms tegen zichzelf worden beschermd. Hopelijk zal hetgeen de Stichting mzw is overkomen zich niet meer herhalen.

Terrassen en uitstallingen.

De controle op het beleid ten aanzien van terrassen en uitstallingen verloopt volgens de wethouder naar wens. Gezien de 19 brieven wordt actief opgetreden. De uniformering van het gebruikte meubilair begint vruchten af te werpen. Overigens is de rpf/sgp-fractie nog steeds niet enthousiast over de aan gevels hangende (neon)reclames, sommige zijn nog steeds te groot. De fractie zou graag zien dat die werden aangepast aan de inrichting van de Westerstraat en deed terzake eerder al suggesties. Is het mogelijk de ambtenaar belast met de controle van terrassen en uitstallingen in de commissie diens visie op een aantal knelpunten te laten geven? Zo niet, dan zal het op prijs worden gesteld als een verslag van de ambtelijke activiteiten ter inzage wordt gelegd.

Speel- en behendigheidsautomaten.

Uit ontvangen berichten blijkt dat het op een aantal plaatsen niet zo nauw met de regels wordt genomen. Wordt hierop controle uitgeoefend?

24-uurseconomie.

Indertijd is in een extra vergadering aan de hand van een aantal stellingen zeer zinvol gediscussieerd. Toen is gebleken dat bij politiek en middenstand weinig draagvlak bestaat om dit in Enkhuizen te stimuleren. Los daarvan was een nota over dit onderwerp in het vooruitzicht gesteld. Als die niet verschijnt, kan de fractie daarover weliswaar niet tevreden zijn maar heeft zij haar doel toch bereikt.

Winkelopenstelling op zondag.

Dit onderwerp zal in het kader van een evaluatie wèl in de commissie aan de orde komen. Hierop wordt nog steeds gewacht.

vvd-fractie.

De heer Hekkert stelde dat de rpf/sgp-fractie met verlies van de eigen identiteit trouw aan dit college van burgemeester en wethouders zou hebben beloofd. Tevens sprak deze de hoop uit dat het loslaten van de eigen identiteit van de rpf/sgp-fractie bij de komende verkiezingen duidelijk zou worden. Met de stelling dat de ogen van de burgers van Enkhuizen zullen opengaan, is sprekers fractie het van harte eens. De kiezers van de rpf/sgp hebben goed begrepen dat de houding van de fractie tegenover dit college als `positief-kritisch volgen' mag worden bestempeld. Betreurd moet worden dat de vvd-fractie het eigen falen in het college op de schouders legt van een partij die te allen tijde positief, principieel en betrouwbaar politiek tracht te bedrijven. Spreker sluit deze reactie af met de opmerking dat juist het behoud van de identiteit het cement van de rpf/sgp-fractie is en dat het positief-kritisch volgen van het college een kracht is die bij de vvd blijkbaar ontbreekt.

Sint Maarten.

De fractie van de rpf/sgp betreurt dat de komende viering van Sint Maarten op zondag zal plaatsvinden. Hierop kan het gemeentebestuur niet of nauwelijks invloed uitoefenen. Wel blijkt hieruit dat de zondag het karakter van een geheiligde rustdag heeft verloren; in het verleden werd de viering meestal naar zaterdag of maandag verplaatst.

Openbare orde en veiligheid.

Met respect voor de visie van de rpf/sgp-fractie op de zondag wordt toch gewerkt aan een verruiming van de sluitingstijden tot 05.30 uur. Toch blijft de fractie aandringen op strikte naleving van de regelgeving en de afspraken die met het openbaar ministerie zijn gemaakt. Hierover is de fractie niet altijd even enthousiast, zeker niet wanneer sprake is van een personele wisseling. Wanneer afspraken moeten worden nagekomen en/of andere redenen aanleiding geven om op te treden, dient dat ook daadwerkelijk te gebeuren. Terzake wordt een frequente rapportage verwacht.

Openbare werken en milieu.

Ten aanzien van het `ecolint' mag worden aangenomen dat thans wordt gewerkt aan verwijdering van vuil en dergelijke in de bosjes aan de Iepenlaan ter voorbereiding van de inrichting van dit gebied.

Voor wat betreft het reinigen van de bruggen is de beantwoording van wethouder Dol bevredigend. Kennelijk zal een voorjaars- en een najaarsschoonmaak plaatsvinden.

Openbaarheid van bestuur.

De fractie van de rpf/sgp ziet met spanning de afhandeling van de binnengekomen post tegemoet, waarbij vooral aan het versturen van ontvangstbevestigingen en inhoudelijke antwoorden aan de burgers moet worden gedacht.

Voorts is ook de rpf/sgp-fractie van mening dat een officiële bekrachtiging van het raadsstandpunt inzake de voorgestelde enquêtering moet plaatsvinden. In het verleden is gebleken dat de heer Meijdam niet schroomt om gemeenten op soortgelijke beslissingen af te rekenen. Bijzonder flauw, maar het gebeurt wel.

Rekeningcommissie.

Betreurenswaardig dat nu blijkt dat het college niet in staat is het door de rekeningcommissie uitgebrachte rapport op korte termijn te behandelen. Burgemeesters en wethouders spreken slechts de hoop uit dat vóór januari 2002 te kunnen doen. De vraag komt boven in hoeverre deze commissie, die door de raad is benoemd, door het college serieus wordt genomen.

IJsbaan.

Enige maanden geleden heeft de heer Van Pijkeren namens de rpf/sgp-fractie duidelijk gesteld dat het dwingende aspect om tot een bijdrage aan de stichting te komen als `drammerig' is ervaren. De fractie heeft echter vanaf het begin gezegd over een waarderingsbijdrage te willen nadenken. Zoals bekend probeert de rpf/sgp-fractie altijd haar uitspraken gestand te doen. Nooit werd gezegd dat een waarderingsbijdrage van de baan zou zijn. Deze zaak kan best opnieuw ter discussie worden gesteld en de fractie handhaaft dan ook haar motie over deze aangelegenheid, evenals de motie die betrekking heeft op de raadsgriffier.

Bestuurlijke organisatie.

Spreker heeft geen begrip voor het feit dat de afdeling voorlichting naar het stadskantoor is verhuisd. Hopelijk kunnen de redenen die aan deze verhuizing ten grondslag liggen hetzij vanavond hetzij in een commissievergadering worden aangegeven.

Moties.

De beide moties van de rpf/sgp-fractie hebben de volgende inhoud.

`De gemeenteraad van Enkhuizen,

in vergadering bijeen op dinsdag 6 en woensdag 7 november 2001, kennis genomen hebbende van:


- de op 19 september 2001 door de Tweede Kamer aangenomen Wet Dualisering;

- het door de Tweede Kamer aangenomen amendement van het Tweede-Kamerlid De Cloe waarin elke gemeente verplicht wordt met ingang van de nieuwe raadsperiode na de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart 2002 een raadsgriffie aan te stellen;

constaterende:

- dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties er vooralsnog van uitgaat dat deze raadsgriffie door de gemeenten zelf dient te worden gefinancierd;

- dat deze minister slechts in een motie is opgeroepen dit probleem met de vng te gaan overleggen;

overwegende:

- dat de gemeenten in Nederland daardoor geconfronteerd worden met extra uitgaven bovenop de kosten die de invoering van dualisering reeds met zich brengt;

- dat dit vooral voor kleinere gemeenten een te zware financiële last zal zijn;

verzoekt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties:

via wet- of regelgeving zodanige maatregelen te nemen dat de financiering van de verplichte raadsgriffie niet eenzijdig bij de gemeenten komt te liggen;

verzoekt het college van burgemeester en wethouders:
- deze motie zo spoedig mogelijk onder de aandacht te brengen van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede en Eerste Kamer (nog vóór de plenaire vergadering van de Eerste Kamer over de Wet Dualisering) en zowel de minister als de genoemde commissies op te roepen tot actie;

- deze motie eveneens toe te zenden aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met het verzoek om het eerder genoemde overleg voortvarend ter hand te nemen;

en gaat over tot de orde van de dag.'

`De gemeenteraad van Enkhuizen,

in vergadering bijeen op dinsdag 6 en woensdag 7 november 2001, kennis genomen hebbende van:


- de plannen van de Stichting Kunstijsbaan West-Friesland en Omgeving om te komen tot realisering van een kunstijsbaan op het perceel aan de Blauwe Berg te Hoorn;

- de bereidwilligheid van veel van de aangeschreven gemeenten om een bedrag van f 70,-- per inwoner beschikbaar te stellen;

constaterende:

- dat Enkhuizen zich tot nog toe in een uitzonderingspositie heeft geplaatst door geen enkel bedrag ter beschikking te willen stellen;

- dat veel schaat(st)ers in Enkhuizen wonen die om hun geliefde sport te kunnen uitoefenen ongeveer 50 kilometer moeten overbruggen naar Alkmaar of Dronten;

overwegende:

- dat solidariteit met andere deelnemende gemeenten een belangrijk punt is;

- dat de provincie Noord-Holland finh-geld ter beschikking wil stellen om een derde deel van de stichtingskosten te kunnen financieren;

- dat de belangstelling voor de schaatssport in Nederland groot is;

- dat het op de baan in Alkmaar meestal extreem druk is;
- dat de kans op doorgang van het project in Hoorn geschat wordt op 60-65 %;

- dat Drechterland, Hoorn, Stede Broec, Venhuizen, Wervershoof, Wester-Koggenland en Wognum zich al bereid hebben verklaard om f 70,-- per inwoner ter beschikking te stellen;

spreekt uit:

het te zullen betreuren wanneer de aanleg van een kunstijsbaan geen doorgang kan vinden, omdat vanuit de gemeenten onvoldoende waardering voor en financiële ondersteuning van het initiatief wordt getoond;

verzoekt het college van burgemeester en wethouders:
- e 1,-- per inwoner als waarderingsbijdrage aan de Stichting Kunstijsbaan West-Friesland en Omstreken bij doorgang van het project over te maken;

- dit bedrag uit de post `onvoorziene uitgaven' te putten;
en gaat over tot de orde van de dag.'

De voorzitter
Beide moties zijn gisteren al officieel ingediend en als volgt genummerd.

Motie 1 / raadsgriffier.

Motie 2 / ijsbaan.

De heer Boland
(d66) gaat allereerst in op hetgeen wethouder Bode heeft geantwoord.

Betaald parkeren.

De acrobatiek die de wethouder op het slappe koord heeft vertoond, verdient bewondering, maar mooie praatjes vullen geen gaatjes. In augustus spraken de fracties van het cda, rpf/sgp, eb en d66 in commissieverband helder uit dat betaald parkeren kostenneutraal, kostendekkend of op basis van een goede balans tussen kosten en baten zou moeten worden ingevoerd.

De heer Hart
(eb): Heeft de fractie van Enkhuizer Belang dat uitgesproken?

De heer Boland
(d66): Zie de notulen van de betreffende commissievergadering!

Verder werd in de commissie uitgesproken dat een eventuele onbedoelde winst ten voordele van het parkeren moest worden aangewend en niet in de algemene middelen mocht verdwijnen. De vvd-fractie was tegen betaald parkeren, terwijl de fracties van de pvda en vl/gl zich niet over de kosten uitlieten. Toch beweert de wethouder dat de raad opdracht heeft gegeven zó veel aan het betaald parkeren te verdienen dat daarmee praktisch alle kosten van de openbare buitenruimte kunnen worden betaald. Tevens heeft de portefeuillehouder in de discussie over haalbaar en ambitie aangegeven dat de post `nieuw beleid' zo mooi groot is! Prachtig, maar met deze voorstelling van zaken gaat de fractie van d66 niet akkoord.

Wethouder Bode is zelfs verder gegaan. Volgens hem is sprake van een raadsopdracht, inhoudende het plan aan inspraak te onderwerpen. Weet de wethouder werkelijk niet meer hoeveel aarzeling de commissie aan de dag heeft gelegd en dat pas na een hard gevecht een halfbakken compromis is bereikt? Het plan zou, voorzien van het onverholen kritische commentaar van de commissie, uitdrukkelijk als stuk van de wethouder en het bureau worden gepresenteerd, dus níét namens het college en/of de gemeenteraad.

Kan de portefeuillehouder ten slotte aangeven hoe de door deze gisteren voorgerekende geringere dekking van e 254.000,-- in de begroting zal worden opgevangen of mag ook het college vrijelijk gaten in de begroting schieten?

Bouwinitiatieven.

Het commentaar op het vroegtijdig betrekken van burgers bij nieuwe bouwinitiatieven brengt de standpunten helaas niet dichter bij elkaar. Waar de d66-fractie wil werken aan meer verantwoordelijkheid, antwoordt de wethouder naar goed ouderwets gebruik van overheidsbetutteling; politiek bedrijven zou vooral `verantwoording afleggen' zijn en belanghebbenden zijn waarschijnlijk toch niet te overtuigen. Vervolgens is naar een scala van wettelijke instrumenten verwezen. Hoogst verbazingwekkend dat de wethouder een dergelijke defensieve reactie heeft gegeven. Zo wordt de negatieve spiraal van het bij de burgers heersende gebrek aan vertrouwen in de overheid nooit doorbroken. Zo worden nooit nieuwe, inspirerende manieren gevonden om de betrokkenheid van de burgers te vergroten waaraan grote behoefte is, integendeel. Met zo'n houding wordt de onvrede slechts groter en de verkiezingsopkomst kleiner.

Haven en Gependam.

Wethouder Dol heeft nogal geagiteerd gereageerd op datgene wat over de cijfers van de havens en de Gependam is gezegd. Waar gaat het om? Na 31 oktober zijn in de commissie cijfers overgelegd, met als saillant gegeven dat in februari van vorig jaar de Drommedarisbrug 10 keer is opengedraaid om 8 schepen door te laten. Misschien zegt dit iets over de betrouwbaarheid van de cijfers of de efficiency van de havendienst. Uiteraard is het ook mogelijk dat een vergissing is gemaakt. Hoe dan ook, een analyse van de verstrekte, onvolledige gegevens leert dat de aantallen schepen in de haven ten opzichte van voorgaande jaren niet zodanig zijn gestegen dat aanzienlijk meer inkomsten uit havengelden mogen worden verwacht, integendeel. Sinds de ingebruikname van de Gependam is voor beide categorieën zelfs een daling aan de orde.
---
Categorie Periode Jaar Aantal Jaar Aantal Percentage
---
Charterschepen april tot en met september 2000 5.485 2001 5.407 min 1

Pleziervaartuigen 2000 2001 plus 3

Passanten Gependam 2000 2001 min 8*
(betalers van toeristenbelasting)


*) Hierover is bij taakveld 920.10 opgemerkt:
`De raming voor de opbrengst toeristenbelasting ad e 136.134,- is naar beneden bijgesteld omdat het aantal (dag) toeristen in de gemeentelijke haven achterblijft bij de oorspronkelijke verwachting.'

---
Kennelijk let de wethouder belastingen beter op diens zaakjes dan de wethouder havens, want de geraamde opbrengst van het havengeld blijft ongewijzigd hoog. De raming voor 2000 was vanwege de waarschijnlijke ingebruikstelling van de Gependam behoorlijk gestegen, en wel van e 434.000,-- naar e 766.000,--. De werkelijke inkomsten kunnen vanzelfsprekend achterblijven. Gelet op de gesignaleerde daling is het echter hoogst onwaarschijnlijk dat volgend jaar een stíjging van circa 70 % zal worden gerealiseerd, zoals is begroot. De d66-fractie heeft hierover ten minste twijfels.

Sport en sportnotitie van d66.

Het feit dat enkele weken geleden een gesprek is gevoerd en goede bedoelingen zijn geuit, wil nog niet zeggen dat de fractie gerust is op het uiteindelijke resultaat. Vooralsnog geeft de fractie de verantwoordelijke portefeuillehouder het voordeel van de twijfel en wacht af of de gedane toezeggingen zullen worden geconcretiseerd.

Industrieterrein bij windmolendam.

De reactie van wethouder Van Doornik op de mogelijke aanleg van een industrieterrein wordt betreurd, want er wordt een oneigenlijke vergelijking met het Kooizand gemaakt. Het bedoelde terrein kan binnen de huidige dammen van het sluizencomplex worden gesitueerd. Een containerterminal bevordert dat het vervoer over de weg wordt vermìnderd. Overigens bestaat reeds een aansluiting op de Houtribdijkweg. Het argument `horizonvervuiling' snijdt, gelet op de aanwezigheid van windmolens, geen hout, om maar te zwijgen over de toekomstige horizonvervuiling die het plan voor De Oksel met zich brengen. Kortom: geef de gedane suggestie een eerlijke kans.

Gebruik gemeentelijke eigendommen.

Eerder is afgesproken in commissieverband indringend over de affaire `Breedstraat 56', Spelotheek, jeugdbelangen, parkeerwachters en het gebouw in de Westerstraat te zullen spreken. De manier waarop de gemeente met haar eigendommen omgaat en huurders laat vertrekken of toelaat, heeft de d66-fractie niet in vervoering kunnen brengen.

sow.

Burgemeester De Vreeze sprak over `het kind met het badwater weggooien', een nogal emotionele benadering. Momenteel is het sow een geheel van een aantal gemeenschappelijke regelingen. De d66-fractie heeft uitdrukkelijk níét bepleit de laatste, goedlopende regelingen aan de kant te schuiven, maar wel de overhead van het samenwerkingsverband. Het staat dit gemeentebestuur vrij om gemeenschappelijke regelingen met de 13 sow-gemeenten of àndere gemeenten aan te gaan. De angst dat dan alles naar de centrumgemeente gaat, deelt de fractie niet. Waarom kan niet per gemeenschappelijke regeling worden bekeken welke gemeente daarvoor verantwoordelijk wordt? Straks zullen alle West-Friese gemeenten immers van vergelijkbare `sterkte' zijn.

Bestuurlijke reorganisatie.

Met betrekking tot dit onderwerp bepleit de fractie van d66 niet opnieuw in een bepaalde valkuil te trappen. Eerder was sprake geweest van een informéél raadsbesluit en dat bleek geen gelukkige situatie te zijn. Raadsbreed leeft de mening dat gedeputeerde Meijdam zich raar opstelt met diens verzoek een door de gemeenteraad gedragen antwoord te geven en voordat de Enkhuizer raad aan bod is geweest het gedane verzoek in te trekken. Spreker stelt voor vanavond een officieel besluit te nemen. Indien meerdere fracties deze mening delen, zal hij terzake een motie indienen

rfp/sgp-moties.

Motie 1 / raadsgriffier.

Met de dualisering en de positie van de raadsgriffier moeten nog ervaringen worden opgedaan. Misschien kan in de Enkhuizer situatie de loco-secretaris de functie van raadsgriffier vervullen. Aan de andere kant zal de d66-fractie niet graag zien dat de secretaris als gevolg van verschillende grote verantwoordelijkheden een spagaat moet maken. Wel is ook de fractie van d66 van mening dat maatregelen van de nationale overheid in het algemeen met een toereikend budget gepaard dienen te gaan en daarom zal zij motie 1 steunen.

Motie 2 / ijsbaan.

Deze motie kan de d66-fractie niet bekoren. Enkhuizen moet of `ja' of `nee' zeggen en geen doekje voor het bloeden of een schaamlapje aanbieden, in dit geval minder dan een kwart van het gevraagde bedrag. De fractie kan zich wel voorstellen dat in zo'n dilemma de stem van de burger meespreekt. Zo kan onder de restrictie dat een gezonde financiering aan de orde is en ten aanzien van toekomstige tekorten garanties worden gegeven, de gemeenteraad besluiten aan elke door burgers opgebrachte gulden een kwartje toe te voegen, met als maximum f 35.000,--. In ieder geval zal dan blijken hoe groot het draagvlak voor een kunstijsbaan in West-Friesland is. Met andere woorden: een amendement op motie nummer 2.

De heer Wiersma
(cda) begint zijn spreekbeurt met een algemeen commentaar, allereerst op de beschouwing van de grootste partij, namelijk Enkhuizer Belang. De algemene beschouwing van de eb-fractie stelt níét teleur. Die is immers geheel in lijn met het beleid zoals dat vanaf de coalitievorming, krap vier jaar geleden, is gevoerd. Geen enkel constructief idee, alleen een opsomming van wat niet had moeten gebeuren; geen idee van wat wèl had moeten worden gedaan en dus is blijven liggen. Er heerst echter opstand in de gelederen van Enkhuizer Belang. De heer Hart doet er goed aan zich door diens collega's te laten raden. Laat de heer Hart terugtreden om anderen de gelegenheid te geven er een echte constructieve partij van te maken, en wel in het belang van Enkhuizen, het zogenaamde `Enkhuizer Belang'. De heer Hart kan altijd een nieuwe partij oprichten. In dit verband moet worden vermeld dat blijkens een advertentie Leefbaar Enkhuizen is opgericht. Is dat een voorteken? De fractie van het cda wacht de ontwikkelingen met belangstelling af.

Naar sprekers mening heeft de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, gemakshalve `vvd' genoemd, een erg grote broek aangetrokken. De deelname van de vvd aan de coalitie, tot stand gekomen na de laatste gemeenteraadsverkiezingen, werd na twee jaar beëindigd. Op het functioneren van de vvd-wethouder had niet alleen de raad, maar ook de vvd wel enige kritiek. Spreker wil de vvd in het algemeen als `een constructieve partij' kenschetsen, maar deze keer heeft de heer Hekkert zich toch wel erg door rancune over het eigen falen laten leiden. De cda-fractie vertrouwt erop dat het mogelijk is de vvd weer tot het leveren van constructieve bijdragen aan het besturen van deze stad over te halen. De vvd-beschouwing ziet spreker als een oprisping van een maaltijd die na twee jaar nog steeds niet helemaal is verteerd.

De beantwoording van wethouder Dol viel wat tegen. Sprekers opmerkingen over de bruggen en de verloedering van de stad waren in algemene zin bedoeld. Overal is een verklaring voor, maar dit wil nog niet zeggen dat daarmee de zaken zijn afgedaan. Neem de strekking ter harte en verwerk die. Laat niet een ambtenaar rondfietsen, maar doe dat zelf en richt de ogen niet uitsluitend op het voorwiel. Met andere woorden: geen software, afstemming of ambtelijke notitie, nee, gewoon zelf kijken. Een bestuurder leeft immers van signalen.

Betaald parkeren.

Voor iedereen is betaald parkeren een grote zorg. Voor sommigen door de gebrekkige afstemming met burgers en middenstand, voor anderen omdat sprake lijkt te zijn van een verscholen melkkoe en weer anderen zien helemaal geen noodzaak betaald parkeren in te voeren. Voorzieningen kosten echter geld, een paar voorbeelden.
* De bibliotheek kost, afgerond, f 500.000,-- per jaar, dat is, afgerond, f 30,-- per inwoner.


* Voor het zwembad moet meer dan f 1 miljoen of, afgerond, f 60,-- per inwoner, iedere baby en grijsaard meegeteld, op tafel worden gelegd.

Betaald parkeren is een goed project dat helaas slecht wordt verkocht. Sommigen menen dat het door de keel wordt geduwd. In december zullen definitieve voorstellen over hoe, wat en hoeveel worden aangeboden. Op dit moment gaat het nog slechts om de begroting waarin de indruk van melkkoe niet wordt weggenomen. Eenieder moet duidelijk worden gemaakt dat voor de parkeerkosten direct iets wordt teruggegeven. Niet voor f 200,-- per huis zoals een middenstander schrijft, maar voor nog geen f 1,-- per week. Voor f 200,-- kan men in het vergunningengebied minstens vier auto's gedurende een heel jaar parkeren!

Als geen parkeervergunningenbeleid werd gevoerd, zou de stad, vooral 's zomers, met onacceptabel veel vreemde auto's vol staan. Een vergunningenbeleid is dus terecht. Buitenpoorters hebben geen vergunning, maar moeten toch ergens hun auto kwijt, daarvoor zijn de vrije parkeergebieden en blauwe zones ingesteld. Niemand zal kunnen ontkennen dat controle op het parkeergedrag noodzakelijk is, want zonder controle heeft geen enkele parkeermaatregel zin. Dan parkeert een toerist diens auto rustig 14 dagen aan de Oosterhavenstraat en wordt op de Melkmarkt en in de Torenstraat naar hartenlust geparkeerd. Overigens moet de gemeenten daarvoor momenteel circa f 80.000,-- aan de politie betalen, terwijl toch niet frequent wordt gecontroleerd. De cda-fractie wil hierin veranderingen aanbrengen, zodat dan ook de parkeerplaatsen aan de Kruislaan en achter het gebouw van openbare werken eens kunnen worden ingericht. Dan kan ook de parkeerruimte aan de Vijzelstraat tegenover de polikliniek eens behoorlijk worden ingericht, zodat automobilisten niet in het water stappen. Daarnaast moeten de aan te stellen controleurs de status `bijzondere opsporingsambtenaar' hebben, zodat zij de Westerstraat `fietsvrij' kunnen houden. Dat alles kost veel geld, op te brengen via vergunningen, in dit geval f 1,-- per auto per week, en parkeermeters, zodat ook de buitenpoorters hun steentje bijdragen. Dus geen melkkoe, maar waar voor het geïnde geld.

Op dit punt was de beantwoording van de wethouder niet geruststellend. Als alle uitgaven versluierd in allerhande taakvelden zijn opgenomen, ontbreekt al gauw het totaaloverzicht. Wie een boekenbon krijgt, zal die uitsluitend gebruiken om een boek te kopen. Wie echter de waarde van een boekenbon in geld krijgt met de bedoeling dat daarvoor een boek wordt gekocht, heeft de mogelijkheid iets ànders aan te schaffen. Spreker is dan ook niet tevreden en heeft, zoals hij gisteren in de eerste termijn aankondigde, een motie opgesteld, die de instelling van een verkeers-/parkeerfonds beoogt. De inhoud luidt als volgt.

`De gemeenteraad van Enkhuizen,

in vergadering bijeen op woensdag 7 november 2001, overwegende:

- dat voor de financiering van met parkeren samenhangende maatregelen veel geld nodig is;

- dat een goed inzicht moet bestaan tussen enerzijds de opbrengsten van het parkeerregime en anderzijds de genoemde maatregelen


- dat het nodig is hiervoor een apart fonds in te richten, zodat de beoogde samenhang voor iedereen duidelijk is;

besluit:

over te gaan tot de inrichting van een parkeer- en verkeersfonds ten aanzien waarvan jaarlijks verantwoording wordt afgelegd over de opbrengsten en de kosten van en voor genoemde voorzieningen;

en gaat over tot de orde van de dag.'

De heer Hart
(eb): Gelet op de zojuist rondgedeelde schriftelijke mededeling van burgemeester en wethouders lijkt het erop dat de heer Wiersma het college wil wegsturen. Is dat diens bedoeling? Als de raad het college de opdracht geeft die de heer Wiersma voorstelt, ontstaat de levensgevaarlijke situatie dat men het cda nooit meer terugziet; dat zou jammer zijn.

De heer Wiersma
(cda): Ik weet niet welke mededeling de heer Hart bedoelt, maar overigens zou het inderdaad heel jammer zijn als het cda verdween. De namens het cda gemaakte opmerkingen zullen dat hopelijk voorkomen!

Bel- en herstellijn.

Kan de raad een overzicht tegemoet zien waaruit blijkt hoe vaak wordt gebeld, welke inhoud de telefoontjes hebben, op welke termijn klachten worden afgehandeld enzovoort.

Gezondheidszorg.

De pogingen verbeteringen aan te brengen op het gebied van de gezondheidszorg in de weekends en 's avonds wacht de fractie met belangstelling af.

Veiligheid.

Veiligheid in de meest brede zin is door meerderen genoemd, ook in de beantwoording van het college. De cda-fractie zal één en ander nauwlettend blijven volgen.

Dreef.

De evaluatie van de situatie op de Dreef kan in de commissie plaatsvinden, zònder eerst een uitgebreide ambtelijke studie te laten uitvoeren. Inventariseer in overleg met de gebruikers waaraan het schort. Mogelijk geeft alleen al de informatie daarover een behoorlijke indicatie van datgene wat wèl of níét belangrijk is.

Motie 2 / ijsbaan.

Deze rpf/sgp-motie krijgt de steun van de cda-fractie. Spreker heeft al eerder laten weten dat in dit geval een waarderingsbijdrage zeker op haar plaats is, maar geen f 70,-- per inwoner want dan beloopt de bijdrage bijna f 1,2 miljoen! Uit de Enkhuizer bijdrage moet blijken dat het initiatief wordt gewaardeerd, maar meer is gezien de financiële positie van de gemeente niet mogelijk.

Herindeling.

De heer Boland heeft een motie over dit onderwerp aangekondigd. Spreker zal die steunen, want voor iedereen moet heel duidelijk zijn hoe de raad van Enkhuizen denkt. Bestuurders behoren van signalen te leven, terwijl ambtenaren zich naar besluiten moeten richten. De verantwoordelijke gedeputeerde voldoet meer aan de tweede dan de eerste kwalificatie.

Tot slot.

Een druk jaar ligt in het verschiet. De ambitie koppelen aan het haalbare en bovendien alles goed uitleggen/'verkopen' om draagvlak te verkrijgen, want dat is nodig. De beantwoording, speciaal met betrekking tot het parkeerfonds, wordt met belangstelling afgewacht.

De voorzitter
: Wordt de motie nu officieel ingediend?

De heer Wiersma
(cda): Er moeten nog drie handtekeningen onder.

De heer Hart
(eb): De leden van de eb-fractie willen direct tekenen!

De heer Wiersma
(cda): Dit brengt mij op de gedachte dat ik op het verkeerde spoor zit! Ik houd de motie dus nog even vast.

De heer Lok
(vl/gl) haakt allereerst aan bij de zienswijze die de heer Wiersma ten aanzien van het parkeerbeleid heeft ontvouwd. De vl/gl-fractie deelt die. Het gemeentebestuur spreekt al jaren over betaald parkeren en daarbij is het niet de bedoeling burgers en ondernemers te pesten of deze mensen geld uit de zak te kloppen, integendeel. Het gaat om een verkeersregulerende maatregel, die erop neerkomt dat men een vergunning krijgt die gedurende een heel jaar recht geeft op een min of meer gegarandeerde parkeerplek voor de prijs van een halve tank benzine! Het gesteggel over deze zaak is dan ook werkelijk onbegrijpelijk.

Motie 3 / vrijwillig(st)ers.

De antwoorden op de betrekkelijk kritische opmerkingen van de vl/gl-fractie over de invulling van het jaar van de vrijwillig(st)ers zijn teleurstellend. Vandaar dat de fractie een motie heeft geformuleerd met de bedoeling alsnog tot een reële invulling te gekomen. Bovendien beoogt de motie dat jaarlijks terugkerende evenementen zullen plaatsvinden en in het welzijnsprogramma een soort stimuleringsfonds wordt opgenomen, waaruit begeleiding en opleidingen van vrijwillig(st)ers kunnen worden bekostigd.

Ouderenbeleid.

De gedane toezegging met betrekking tot het ouderenbeleid is wat vrijblijvend. Het was de bedoeling de uit 1982 of 1984 stammende ouderennota te actualiseren en om te vormen tot een gemeentelijke, integrale ouderennota. Zo'n stuk kan het referentiekader vormen voor degenen die het beleid willen toetsen. Jan Schaeffer zou zeggen dat daardoor het staande beleid niet beter of slechter wordt, maar in ieder geval is dan een toetsingskader beschikbaar.

Centrale huisartsenpost.

De fractie heeft begrepen dat haar zorg over de centrale huisartsenpost te Hoorn wordt gedeeld. Wanneer de problemen nog grotere vormen aannemen, zal het college, voor zover dit tot de gemeentelijke mogelijkheden behoort, aan de betreffende instantie het signaal geven dat hoe dan ook tot een oplossing moet worden gekomen.

Wethouder Bode
(pvda): In de beantwoording is toegezegd dat een dergelijk signaal in het regionale madivo-overleg zal worden afgegeven.

De heer Lok
(vl/gl): Met deze toezegging is de fractie van Verenigd Links/groenlinks tevreden.

vvd-fractie.

Aan het adres van de partij voor Vrijheid en Volksdemocratie . . . , sorry, dit is onjuist. Het is misschien wat flauw erop te moeten wijzen dat de heer Hekkert nogal nadrukkelijk over de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie heeft gesproken; mevrouw Haya van Someren, toch niet de eerste de beste liberale politica, volstond altijd met de afkorting `VeuVeuDeu'. Hoe dan ook, de bijdrage van de heer Hekkert kent een nogal ongebruikelijk hoge zuurgraad. Zo is, bijvoorbeeld, min of meer gesuggereerd dat de vl/gl-fractie geen bezwaar maakt tegen het bezit van een auto, mits de eigenaar daarmee niet rijdt! Sprekers fractie heeft echter nimmer een dergelijke uitspraak gedaan noch daarop gezinspeeld. Ook mevrouw Netelenbos heeft het in de vvd-beschouwing moeten ontgelden. Vreemd, want de vvd ministers in het paarse kabinet hebben het beleid van die bewindsvrouw altijd voluit ondersteund.

Schootsveld.

De fractie van Verenigd Links/groenlinks is, eufemistisch gezegd, weinig ingenomen met het voorstel een deel van het Schootsveld als parkeergelegenheid in te richten. Overigens is het zeer de vraag of dat, gelet op de status van het Schootsveld - beschermd gebied -, überhaupt mogelijk is. Bovendien is de gemeente al jaren bezig om het Schootsveld op te schonen en ook in dit licht zou het merkwaardig zijn als vervolgens een parkeerplaats werd aangelegd. De fractie kan zich wel vinden in de gedachte aan de noordkant van de stad naar meer voor de hand liggende locaties voor parkeren te zoeken, indien daaraan echt behoefte bestaat.

Proefafsluiting Melkmarkt.

Het antwoord van wethouder Van Doornik was niet geheel geruststellend. Is het de bedoeling de proef nog dìt jaar te nemen of moet tot in lengte van dagen op flankerend beleid dan wel een zoveelste nulmeting worden gewacht? Tot nu toe is deze aangelegenheid in `slow motion' verlopen en hiermee is de fractie beslist niet gelukkig.

De heer Tesselaar
(eb): Op 6 maart van het volgende jaar zullen verkiezingen plaatsvinden. De heer Lok mag veilig aannemen dat ook na die datum de Melkmarkt gewoon berijdbaar zal blijven.

De heer Lok
(vl/gl): De heer Tesselaar beschikt kennelijk over profetische gaven! De uitslag van verkiezingen is onvoorspelbaar.

De heer Tesselaar
(eb): De uitslag van de komende gemeenteraadsverkiezing in Enkhuizen is wel degelijk voorspelbaar, indien het college doorgaat met het nemen van maatregelen die bij burgers en middenstanders op weerstand stuiten.

De heer Lok
(vl/gl): Ik heb afgeleerd om namens àlle burgers en/of ondernemers te spreken. Ook ik ben een kleine ondernemer in het bezit van een auto, die ik verstandig gebruik, maar in dit geval is niet namens mij gesproken!

d66-fractie.

De heer Boland toverde het vrij recent afgeschoten idee inzake de aanleg van een buitendijks bedrijventerrein weer uit de hoge hoed. Het argument daarvoor was dat bij de provincie behoefte aan 190 hectaren voor bedrijven zou bestaan. In het provinciaal bestuur wordt echter verschillend over dit onderwerp gedacht. De fractie van groenlinks van provinciale staten geeft de hoogste prioriteit aan hèrschikking van bestaande bedrijventerreinen. In dit deel van Noord-Holland is momenteel immers sprake van nogal wat `vermorste' en slecht ingedeelde bedrijfsgronden.

Motie 1 / raadsgriffier.

De fractie van Verenigd Links/groenlinks onderschrijft deze motie, alhoewel op dit moment nog niet duidelijk is wat de reikwijdte van het betreffende maatregel zal zijn. Het gaat er om dat de rijksoverheid ten minste medeverantwoordelijk is voor de financiering van maatregelen die zij oplegt, dit geldt dus ook voor de verplichte aanstelling van een raadsgriffier.

Motie 2 / ijsbaan.

Al in een eerder stadium heeft de vl/gl-fractie helder uitgesproken dat zij weinig fiducie in de realisering van een kunstijsbaan heeft. De fractie zal de motie dan ook niet ondersteunen.

eb-fractie.

De heer Hart en diens fractie beweren regelmatig met veel aplomb dat zij straks in het huis der gemeente orde op zaken zullen stellen. Zeker in de aanloop naar verkiezingen is het voor een politiek leider veel verstandiger op de eerste plaats te pogen de eigen gelederen gesloten te houden. In de Enkhuizer verhoudingen is de heer Hart een Berlusconi in zakformaat; een sterke man roept bij spreker een ongemakkelijk gevoel op. Hoe dan ook, de enige consistentie in de opstelling van de eb-fractie is dat zij tegen is om het tegen zijn. Deze repeterende formule is echter sleets geworden, zoals nu blijkt.

Motie vrijwillig(st)ers.

De fractie van Verenigd Links/groenlinks dient de volgende motie in.

`De gemeenteraad van Enkhuizen,

in vergadering bijeen op dinsdag 6 en woensdag 7 november 2001, kennis genomen hebbende van:


- het raadsbesluit nummer 59, 2001, handelende over het jaar van de vrijwilliger en de acties waartoe de gemeente Enkhuizen in genoemd raadsbesluit heeft besloten;

- de mening van een raadsmeerderheid die heeft aangegeven de activiteiten te mager te achten en in dit kader op verdere voorstellen heeft aangedrongen;

- de beloften die door de betrokken portefeuillehouder al sinds mei aan de raadscommissie wev zijn gedaan;

overwegende:

- dat het jaar van de vrijwilliger al bijna voorbij is;
- dat aanvullende acties zijn uitgebleven;
- dat hetgeen tot nu toe is gedaan, overeenkomt met voornoemd raadsbesluit, maar niet tegemoetkomt aan de verdere wensen van de raad;
spreekt uit:

dat gedurende het jaar van vrijwilliger aan het uitzonderlijke belang van de vrijwilligers in het algemeen te weinig recht is gedaan;

besluit:

- dat nog in dit kalenderjaar een jaarlijks terugkerende prijs voor het `initiatief/idee van het jaar' op het gebied van vrijwilligerswerk in te stellen;

- dat een jaarlijks terugkerende bijeenkomst dient te worden georganiseerd, welke recht doet aan de inzet van de vrijwilligers en hun organisaties in onze stad;

- dat binnen het welzijnsprogramma een stimuleringsfonds in het leven wordt geroepen, waaruit gerichte, ondersteunende cursussen en dergelijke voor vrijwilligers kunnen worden bekostigd;

en gaat over tot de orde van de dag.'

De voorzitter
: Deze van voldoende handtekeningen voorziene motie krijgt nummer 3 en maakt deel uit van de beraadslagingen.

De heer Hekkert
(vvd) maakt de volgende algemene opmerkingen.

Collegepartijen.

Het is opvallend dat de collegepartijen nogal geprikkeld op de algemene beschouwing van de vvd-fractie hebben gereageerd. Als oppositiepartij vat de vvd dat als een compliment op!

De heer Wiersma
(cda): `Geprikkeld' is niet het goede woord, `teleurgesteld' geeft de geuite gevoelens beter weer. Met andere woorden: de collegepartijen zijn niet boos, maar wel verdrietig.

De heer Hekkert
(vvd): Dank.

rpf/sgp-fractie.

Blijkbaar is niet duidelijk wat in de vvd-beschouwing wordt bedoeld met de uitspraak dat de rpf/sgp-fractie met verlies van de eigen identiteit dit college van burgemeester en wethouders trouw volgt. De heer De Geus stelt daar tegenover dat diens fractie zich positief-kritisch opstelt. Waar gaat het om? Een niet onaanzienlijk deel van de inwoners heeft moeite met de manier waarop dit minderheidscollege een aantal zaken aanpakt. De positief-kritische houding van de rpf/sgp-fractie maakt het mogelijk dat het college toch gewoon op de ingeslagen weg kan voortgaan.

De heer De Geus
(rpf/sgp): Over hoeveel vvd-voorstellen is in deze raad gestemd waarbij de stem van de rpf/sgp-fractie de doorslag heeft gegeven?

Ten aanzien van het parkeerbeleid is reeds meermaals gememoreerd dat de fractie van de rpf/sgp al sinds 1992 hetzelfde standpunt verkondigt en dit kan van de vvd-fractie níét worden gezegd!

De heer Tesselaar
(eb): Er vonden diverse stemmingen plaats waarbij de stemmen van de rpf/sgp-raadsleden de doorslag gaven. Straks zal dat weer gebeuren, want in deze raad zijn acht leden vóór betaald parkeren en zeven daartegen.

De heer De Geus
(rpf/sgp): Men kan stellen dat de rpf/sgp-fractie in de afgelopen anderhalf jaar een bepaalde zeggenschap heeft gehad, maar in de twee daaraan voorafgaande jaren was dat zeker niet het geval, want toen behoorde de vvd-fractie tot de collegegebonden partijen. Overigens wil spreker nog steeds heel graag horen in welke gevallen die zich gedurende de afgelopen anderhalf jaar hebben voorgedaan zijn fractie een beslissende stem heeft gehad.

De heer Hekkert
(vvd): Omwille van de tijd zal ik deze kwestie veralgemeniseren. De heer Tesselaar zegt terecht dat de rpf/sgp-fractie in een niet onaanzienlijk aantal gevallen steun aan een collegevoorstel heeft gegeven.

De heer De Geus
(rpf/sgp): Dat is ook in de eerste twee jaren van deze zittingsperiode gebeurd, dus toen de vvd met een wethouder in het college was vertegenwoordigd! Halverwege de rit is de vvd om haar moverende redenen echter uit het college gestapt.

De heer Hekkert
(vvd): Na twee jaar meende de fractie van de vvd niet langer deel van het college te kunnen uitmaken, en wel vanwege de voorgestelde en vastgesteld extreme verhoging van de ozb.

vl/gl-fractie
.

De heer Lok wees er fijntjes op dat mevrouw Netelenbos minister is in een paars kabinet, waarmee ook de partij Volkspartij voor Vrijheid en Democratie een binding heeft. Een slecht voorbeeld, want in paars bestond geen eensluidende mening over rekeningrijden.

De heer Lok
(vl/gl): Mevrouw Netelenbos heeft niets meer of minder gedaan dan het kabinetsbeleid tot uitdrukking brengen, dus met ook met ondersteuning van de vvd-bewindspersonen.

De heer Hekkert
(vvd): Ook in het kabinet vindt de besluitvorming op democratische basis plaats en die houdt in dat de meerderheid beslist.

Motie 1 / raadsgriffier.

De fractie van de vvd kan zich in deze motie vinden en zal die dan ook steunen. Het rijk kan de aan een raadsgriffier verbonden kosten niet zonder meer op de gemeenten afschuiven.

Motie 2 / ijsbaan.

Deze motie wijst de vvd-fractie af. De motivatie voor dit standpunt heeft de heer Boland al prima verwoord en behoeft daarom niet te worden herhaald.

De heer De Geus
(rpf/sgp): De heer Boland heeft voorgesteld een wijziging in de motie aan te brengen. Hoe denkt de vvd-fractie daarover?

De heer Hekkert
(vvd): Bij de gemeente komen veel subsidieverzoeken binnen. Veelal worden die voor op zich prima doelen ingediend, maar lang niet altijd heeft de gemeente Enkhuizen daarbij een direct belang. Welnu, dat geldt ook voor een kunstijsbaan in Hoorn.

De voorzitter
: Dan is het vvd-standpunt meer in lijn met hetgeen de heer Lok heeft gezegd.

De heer Hekkert
(vvd): Ja.

De heer De Geus
(rpf/sgp): Deze gemeente geeft financiële steun aan de schouwburg `Het Park' te Hoorn, omdat ook inwoners van Enkhuizen die voorziening bezoeken. Op dezelfde grond zou ook een subsidie ten behoeve van een kunstijsbaan in Hoorn kunnen worden verleend.

De heer Hekkert
(vvd): Hetzelfde geldt voor de stoomtram enzovoort. Hoe dan ook, de vvd-fractie ziet geen reden om motie nummer 2 te steunen.

Motie 3 / vrijwillig(st)ers.

De fractie van de vvd schaart zich volledig achter deze motie. Ook sprekers fractie is van oordeel dat de vrijwilligers tot nu toe te veel in de schaduw zijn gebleven. Het is dan ook een prima zaak datgene te doen wat in de vl/gl-motie wordt uitgesproken.

De heer Hæntjens
(vvd) brengt naar voren dat de gemeentebegroting in eerste aanleg een financieel beleidsstuk is. Men zou dan ook verwachten dat daarover een inhoudelijke discussie werd gevoerd, maar helaas . . . In de eerste termijn is al uitgesproken dat de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie deze begroting niet kan accepteren. Waarom? De fractie heeft altijd aangedrongen op meer bedrijfsmatig werken en een adequate kostenbeheersing, zodat de inwoners zien dat de gemeente zuinig met hun centen omspringt. Met het oog daarop heeft de vvd-fractie voorgesteld een rekeningcommissie in te stellen. Die commissie functioneert inmiddels en heeft over het gemeentelijke jaarverslag duidelijke opmerkingen gemaakt, onder andere dat controle op doelmatigheid nauwelijks mogelijk is. Hetzelfde geldt voor de begroting. Daaruit moet duidelijk worden wat de gemeente van plan is, hoeveel zij daaraan wil uitgeven en welke middelen worden ingezet om de gestelde doelen te bereiken. Heeft het college kans gezien in 2002 de kosten te beteugelen?

Wethouder Bode
(pvda): Een belangwekkend betoog, maar daarin wordt niet gereageerd op datgene wat het college gisteravond heeft geantwoord.

De heer Hæntjens
(vvd): De begroting, een verantwoordelijkheid van het gehéle college, wordt niet door de vvd-fractie aanvaard. Dit heeft bij sommigen verdrietige gevoelens opgeroepen en tot de uitspraak geleid dat deze fractie kennelijk in wrok omziet. Dat is echter niet het geval. De voorliggende begroting is voor de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie niet acceptabel, omdat onduidelijk blijft op welke posten wordt bezuinigd. Al bij lezing van bladzijde 1 slaat elk weldenkend mens de schrik om het hart, want daar staat dat de gewone uitgaven van de gemeente met bijna 25 % zullen stijgen!

Wethouder Bode
(pvda): Jammer dat dergelijke opmerkingen en vragen niet in de eerste termijn aan de orde zijn geweest.

De heer Domburg
(pvda): De heer Hæntjens gebruikt veel woorden, maar de kern van diens betoog blijft onduidelijk. Bovendien veronderstelt deze blijkbaar dat bezuinigingen moeten worden aangebracht. Waarom? De begroting sluit.

De heer Hæntjens
(vvd): In deze begroting wordt niet helder gemaakt dat de gemeentelijke middelen doelmatig worden besteed. Zowel de rekeningcommissie als de accountant heeft hierover het nodige gezegd. Als voorbeeld kan de dekking van het te voeren beleid worden genoemd. Het college wil daarvoor de inkomsten uit betaald parkeren gebruiken, een uiterst cruciaal punt. Voorts wordt weliswaar over bezuinigingen gesproken, maar hierover moet nog worden nagedacht en terzake is ook onderzoek nodig. Toch stelt de wethouder van financiën dat de winstuitname uit het grondbedrijf volledig verantwoord is. Op de al eerder genoemde bladzijde 1 is aangegeven dat ook de investeringen ten behoeve van de grondexploitatie met bijna 25 % omhoog zullen gaan. Hoe kan de verantwoordelijke portefeuillehouder één en ander met elkaar rijmen?

In het komende dualistische systeem - maart 2002 - zal het college als een soort directie functioneren en zal de raad beleidsmatig de koers bepalen. Wordt de begroting dan door de raad opgesteld of blijft het huidige systeem, een financiële vertaling van het college programma, van kracht? Als dat het geval is, zal de raad over de nodige expertise moeten kunnen beschikken om de begroting financieel-inhoudelijk te kunnen beoordelen; vandaar dat de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie de motie over het dualisme van harte ondersteunt. Tegen deze achtergrond had het college met de begroting voor 2002 pas op de plaats moeten maken. De verdere beleidsmatige invulling zal immers pas ná maart 2002 plaatsvinden, dus wanneer duidelijk is hoe het collegeprogramma tot stand komt en welke inhoud dat heeft.

Wethouder Bode
(pvda): Hoe kijkt de vvd-fractie tegen het fenomeen `meerjarenbegroting' aan?

De heer Hæntjens
(vvd): Ook dat onderdeel is nog een verrassing. Pas na maart zal daarover helderheid ontstaan.

Wethouder Bode
(pvda): Ook vanuit de vvd-fractie is meermaals gezegd dat niet alleen naar de uitgaven in het volgende jaar moet worden gekeken, maar ook het perspectief op de langere termijn in het oog dient te worden gehouden. Vandaar dat aan de begroting een meerjarenoverzicht is toegevoegd. Blijkbaar is dat volgens de fractie van de heer Hæntjens niet meer nodig.

De heer Hæntjens
(vvd): Het gehele gemeentelijke financiële bestel zal aan een herbeschouwing moeten worden onderworpen.

Mevrouw Dangermond-Hilderink
(vvd) merkt ten aanzien van betaald parkeren op dat burgemeester en wethouders kennelijk het spoor bijster zijn. Zij spreken over een raadsbeslúít van 6 december 2000, maar op die datum is slechts over een startnotitie gediscussieerd.

Verkeersplan vvd.

Geattendeerd moet worden op het feit dat het door Volkspartij voor Vrijheid en Democratie ingediende verkeersplan nog niet ter hand is genomen, dat overigens wel gulzig in het plan van het externe bureau agv is verwerkt.

Proefafsluiting Melkmarkt.

Het college wil eerst tot de proefafsluiting overgaan en daarna bezien of en, zo ja, hoe het vvd-verkeersplan kan worden ingepast. Dat is echt mosterd ná de maaltijd en bovendien een geldverslindende werkwijze.

Wethouder Van Doornik
(cda): In de raadscommissie wev, waarvan mevrouw Dangermond deel uitmaakt, is afgesproken dat de resultaten van de proefafsluiting èn de verkeersplannen van de fracties van de vvd en de pvda-fractie alsmede het inrichtingsplan van de vl/gl-fractie als één pakket zullen worden beoordeeld.

Mevrouw Dangermond-Hilderink
(vvd): Dat kan zo zijn, maar . . .

Wethouder Van Doornik
(cda): Nee, het ìs zo!

Mevrouw Dangermond-Hilderink
(vvd): Oké, dit neemt echter niet weg dat ik indertijd heb benadrukt dat die plannen van meet af aan bij de te nemen maatregelen dienen te worden betrokken in plaats van achteraf.

De heer Van der Veen
(pvda): Mevrouw Dangermond zat erbij toen de commissie in meerderheid besloot de zojuist door de wethouder aangeduide plannen later, in dit geval ná de proefafsluiting, zouden worden besproken.

Mevrouw Dangermond-Hilderink
(vvd): Ja, maar mij níét bij de meerderheid aangesloten!

De heer Van der Veen
(pvda): U haalt oude koeien uit de sloot om de discussie opnieuw te kunnen starten, alhoewel allang een besluit is genomen.

De heer Lok
(vl/gl): Blijkbaar is een beginnerscursus voor deelname aan parlementaire processen nodig. Niet tegenstemmen, betekent instemming!

Mevrouw Dangermond-Hilderink
(vvd): Misschien is inderdaad sprake van een oude koe, maar die mag geen mèlkkoe worden!

De heer Domburg
(pvda) meent dat het betaald parkeren, inclusief alles wat hiermee samenhangt, een ingewikkelde materie is. De pvda-fractie heeft duidelijk gezegd dat in de binnenstad een goede regeling moet worden gehanteerd - denk hierbij ook aan het verdrijvingseffect -, maar naar de mening van de fractie betekent dit niet dat de bevolking daarvoor extra zwaar moet worden `gepakt', zoals in een krantenartikel is beweerd. De fractie kan zich in het voorliggende voorstel vinden, te meer daar mag worden verwacht dat de situatie over enige tijd in het kader van een evaluatie opnieuw moet worden besproken.

Proefafsluiting Melkmarkt.

De vvd-fractie probeert tussentijds de spelregels bij te stellen. Over de proefafsluiting is een heldere afspraak gemaakt en dus is het wat vreemd nu opeens iets anders te willen.

De heer Boland
(d66): Heeft de heer Domburg de cursus gevolgd die de heer Lok zo-even heeft genoemd? Zo ja, leert die dat na een discussie over een startnotitie niet meer over de uitvoering mag worden gesteggeld?

De heer Domburg
(pvda): Ik heb die cursus niet gevolgd . . .

De heer Lok
(vl/gl): Dat is merkbaar!

De heer Domburg
(pvda): Uiteraard mag men ergens over steggelen, maar dat moet niet tot gevolg hebben dat in een proces opeens, bijvoorbeeld, vijf stappen achteruit worden gezet.

sow.

Iemand heeft gezegd dat het kind niet met het badwater mag worden weggegooid. Vanzelfsprekend moet deze waarschuwing ter harte worden genomen, maar aan de andere kant is het wel verstandig het badwater te verversen! Het is nodig het traject van de gemeentelijke herindeling nauwkeurig te volgen en een daarop aangepaste situatie te creëren. In dit verband valt zeker aan een gefaseerde afslanking van het Samenwerkingsorgaan West-Friesland te denken.

Welzijn.

De fractie van de pvda is ingenomen met het antwoord van wethouder Van Doornik inzake de locatie `Tulpenplein'. Niet duidelijk is geworden aan welke termijn moet worden gedacht. De fractie wenst dat enige snelheid wordt betracht.

Recreatie en sport.

De toegezegde multifunctionele invulling van de ijsbaan heeft bij de fractie van de pvda tevredenheid opgeroepen. Met het oog daarop doet spreker nog de suggestie te streven naar de totstandkoming van een Stichting Weeshuispolder waarin ijsclub, schoolbestuur en wellicht nog andere private organisaties participeren.

Verkeerssituatie Piet Smitstraat/Mandeladreef.

De huidige verkeerssituatie op het kruispunt Piet Smitstraat/Mandeladreef is onlogisch. Gisteren is geantwoord dat één en ander naar de betreffende afdeling zal worden teruggekoppeld.

Wethouder Van Doornik
(cda): De fractie van het cda heeft aangedrongen op een praktische benadering van dit probleem en bepleit een uitgebreide ambtelijke voorstudie achterwege te laten. Dat scheelt veel inspanning en tijd.

De heer Domburg
(pvda): In ieder geval is van belang dat de politiek prioriteiten stelt. Als ergens een (zeer) gevaarlijke verkeerssituatie bestaat, moet aan het wegnemen daarvan een hoge dan wel de hoogste prioriteit worden gegeven ten koste van iets anders, in dit geval bijvoorbeeld de evaluatie van de Noorderweg.

Speelterreintje Wilhelminaplantsoen.

Spreker heeft moeite met de negatieve insteek die de vvd-fractie ten aanzien van het speelterreintje in het Wilhelminaplantsoen kiest. Het is wat al te eenvoudig het speelterreintje op te heffen, omdat kennelijk een wat onveilige situatie is ontstaan. De jongerenwerker moet worden ingeschakeld om de betrokken jongeren op andere gedachten te brengen en langs die weg te bereiken dat niet langer vernielingen worden aangericht. Met andere woorden: het probleem, moet positief worden benaderd.

De heer Hekkert
(vvd): Hanggroepjongeren hebben op de speelplek in het plantsoen een voor kleine kinderen gevaarlijke situatie gecreëerd. Uiteraard is het goed de jongerenwerker in te schakelen, maar alvorens diens werk vruchten afwerpt en het speelterreintje weer veilig is te gebruiken zal geruime tijd verstrijken. In afwachting daarvan is het verstandig het terreintje af te sluiten om zodoende ongelukken te voorkomen.

De heer Domburg
(pvda): Deze woorden klinken aanzienlijk positiever dan hetgeen gisteren door de vvd-fractie naar voren is gebracht.

Politie.

Volgens de fractie van de heer Hekkert is het inhuren van particuliere organisaties om bepaalde politiewerkzaamheden te verrichten geen taak van de lokale overheid. Zeer waarschijnlijk is de gehele raad deze mening toegedaan, maar het is wat naïef te denken dat wat meer druk op de politie tot gevolg zal hebben dat niet langer een bewakingsdienst behoeft te worden ingeschakeld. Als de gemeente de openbare orde en veiligheid wil garanderen, althans voor zover dat mogelijk is, maar daarvoor niet over voldoende politiemensen kan beschikken, rest niets anders dan andere maatregelen te treffen, in dit geval bij een particulier bedrijf aankloppen.

De heer Hekkert
(vvd): Datgene wat Schaaf Beveiliging en Bewaking doet en het parkeertoezicht, waarvoor de gemeente Enkhuizen aan de politie moet betalen, zijn normale politietaken. Als de politie die taken niet vervult, moet er vanzelfsprekend wel iets gebeuren. De fractie denkt dan in eerste aanleg aan, desnoods extreme, druk op de instanties die kunnen bewerkstelligen dat de politie haar werk wèl naar behoren doet. Het is overigens merkwaardig dat deze problematiek in andere West-Friese gemeenten niet of minder speelt.

De heer Wiersma
(cda): Vreemd, ongeveer twee jaar geleden werd in Hoorn een bedrag, vergelijkbaar met de kosten die Enkhuizen betaalt, teruggestort, omdat de politie de daarmee overeenkomende uren simpelweg niet kon leveren.

De heer De Geus
(rpf/sgp): Indertijd werd raadsbreed een rpf/sgp-motie aanvaard, waarin `Den Haag' om meer politie-inzet werd gesmeekt. Met de problematiek van te weinig politiemensen werd toen al jaren geworsteld. Met de bedoeling die zo goed mogelijk te ondervangen, heeft de gemeente Enkhuizen voor veel geld een bewakingsdienst in de arm genomen.

De voorzitter
: De heer Hekkert wekt de indruk dat het andere West-Friese gemeenten blijkbaar wel is gelukt over extra politiecapaciteit te kunnen beschikken. Welke gemeenten zijn dat?

De heer Hekkert
(vvd): Geen extra capaciteit, maar genoeg mankracht op momenten dat die nodig is, bijvoorbeeld op sluitingstijdstippen.

De heer Wiersma
(cda): Stede Broec heeft geen uitgaansgebied en dus geen mankracht nodig om het niet aanwezige publiek zich ordentelijk te laten gedragen!

De heer Hekkert
(vvd): In Hoorn is tijdens de uitgaansuren voldoende politietoezicht om het gedrag van het publiek in de hand te kunnen houden. Hier is dat niet het geval. Waarschijnlijk worden de nog steeds vrij schaarse politiemensen niet goed verdeeld en moet Enkhuizen met de vuist op tafel nadrukkelijker aanspraak maken op een groter deel van het, gelukkig toenemende, `blauw op straat'. Het is niet verstandig zonder meer door te gaan met vrijmaken van geld voor particuliere diensten.

De heer De Geus
(rpf/sgp): Geneuzel! Laat de heer Hekkert een motie indienen of anderszins actie ondernemen. Met losse flodders kan de raad niets doen.

De heer Hekkert
(vvd): Ik zeg toe zo'n motie te zullen formuleren.

De heer Domburg
(pvda): Ik stap over naar een volgend punt.

Opbouwwerker.

In de antwoorden van wethouder Van Doornik op de vragen en opmerkingen over het wijk- en buurtbeheer werd ook de opbouwwerker ten tonele gevoerd. De indruk ontstond dat sprake zou zijn van een fulltime functie; op dit moment gaat het echter om een functie die slechts acht uren omvat. De pvda-fractie denkt aan een professional die 32 uur beschikbaar is.

Schootsveld.

De fractie heeft niet meer gevraagd dan te onderzóéken of het mogelijk is een deel van het Schootsveld als parkeergelegenheid in te richten, gesteld dat hieraan behoefte bestaat. Zo ja, dan kan die voorziening ook worden gebruikt door automobilisten die een begrafenis willen bijwonen en, uiteraard, toeristen die per auto komen.

Motie 2 / ijsbaan.

Over deze motie wil spreker in fractieverband nader overleg voeren, alvorens een definitief standpunt te verwoorden.

Motie 1 / raadsgriffier.

Enerzijds is het oogmerk van de motie redelijk, maar aan de andere kant moet deze raad niet over diens graf heen willen regeren. Eigenlijk zou de volgende gemeenteraad een dergelijk besluit moeten nemen, want de raadsgriffier behoeft niet met ingang van de nieuwe zittingsperiode te worden aangesteld; men heeft een jaar de tijd.

De heer De Geus
(rpf/sgp): Zeker is dat een raadsgriffier móét worden aangesteld. Het is evenwel weinig aantrekkelijk de oplossing van Stede Broec over te nemen - daar wordt de gemeentesecretaris tevens raadsgriffier -, want dan verzeilt de secretaris in een weinig benijdenswaardige spagaat.

De heer Wiersma
(cda): Los van de vraag of met ingang van de nieuwe raadsperiode al dan niet onmiddellijk een griffier wordt aangesteld, geeft de motie in de richting van de minister het duidelijke signaal dat het goed riemen snijden is uit een andermans leer!

De heer Domburg
(pvda): Dat is zeker waar en daarom wil de fractie zich nog even beraden.

De heer Lok
(vl/gl): De minister heeft over deze kwestie een geschil met de Kamer. Met de aanvaarding van de motie wordt het gevoelen van een Kamermeerderheid gesteund en wellicht kan mede daardoor de bewindsman over de streep worden getrokken.

De heer Domburg
(pvda): Goed.

Motie 3 / vrijwillig(st)ers.

Deze motie van de vl/gl-fractie wordt volledig door de fractie van de pvda gesteund.

eb-fractie.

Het gisteren gehouden betoog van de heer Hart had een hoog azijngehalte. Indien datgene wat de heer Hart op papier heeft gezet en te laat heeft ingeleverd net zo goed is als de verkiezingsdatum in diens beschouwing, is de pvda-fractie helemaal klaar met de heer Hart.

De heer Hart
(eb) becommentarieert op de eerste plaats de ingediende moties.

Motie 1 / raadsgriffier.

De fractie van Enkhuizer Belang kan zich slechts gedeeltelijk in deze motie vinden. Wie goed nadenkt, zal zich realiseren dat niet alleen de kosten van een griffier in het geding zijn, maar ook andere kosten, bijvoorbeeld van de extra wethouder. Daarom is het verstandig de motie een ruimer karakter te geven door te stellen dat àlle uit de dualisering voortvloeiende kosten door `Den Haag' behoren te worden vergoed. Als de rpf/sgp-motie in deze zin wordt aangepast zal de eb-fractie die steunen.

Motie 2 / ijsbaan.

Na ampel beraad heeft de eb-fractie besloten deze motie niet te ondersteunen, aangezien in de commissie een duidelijke uitspraak over een mogelijke kunstijsbaan is gedaan.

De heer Wiersma
(cda): Uitspraken van wie of welke instantie dan ook hebben u nooit weerhouden een andere mening te verkondigen!

De heer Hart
(eb): Mijn `ja' is `ja'.

De heer Domburg
(pvda): Geldt dat voor de gehéle fractie?

De heer Hart
(eb): Ja zeker.

Motie 3 / vrijwillig(st)ers.

De motie van de vl/gl-fractie inzake de vrijwillig(st)ers heeft de instemming van de eb-fractie.

Spreektijd.

Vorig jaar werden, net als deze keer, afspraken over de spreektijd gemaakt. De fractie van Enkhuizer Belang ergerde zich toen aan het feit dat de toegemeten spreektijd ruim werd overschreden. Ook nu heeft zich dat voorgedaan zònder dat de voorzitter van de raad heeft ingegrepen.

De voorzitter
: Welke fracties hebben de spreektijd overschreden?

De heer Hart
(eb): De volgende tijden zijn genoteerd.

De fracties van de pvda-fractie en de vvd 13 minuten, de vl/gl-fractie 14 minuten, de fracties van het cda-fractie en de rpf/sgp ruim 12 minuten en de d66-fractie 11½ minuten.

De voorzitter
: In het fractievoorzittersoverleg is afgesproken 10 à 12 minuten per algemene beschouwing uit te trekken, zodat mag worden geconcludeerd dat één fractie twee minuten en twee fracties 1 minuut meer hebben gebruikt dan is afgesproken. Op grond hiervan stelt de heer Hart dat de voorzitter van de raad met betrekking tot deze gróte overschrijdingen heeft nagelaten in te grijpen!

De heer Hart
(eb): 10 % is een grote overschrijding.

De heer Lok
(vl/gl): Iedereen heeft het recht een overschrijding van de spreektijd met wel twee minuten als een politieke doodzonde te beschouwen! Het is overigens de vraag of de Enkhuizer burgers op dit soort discussies zitten te wachten; gemieren . . .

De heer Hart
(eb): Iedereen mag hierover een eigen mening hebben.

Beantwoording eb-beschouwing.

De fractie van Enkhuizer Belang bedankt het college voor de vrij uitvoerige beantwoording van haar algemene beschouwing. Op één vraag is helaas niet gereageerd, te weten of het college bereid is een opgave van alle in deze gemeente beschikbare gronden te verstrekken.

Wethouder Bode
(pvda): Beschikbaar voor wat?

De heer Hart
(eb): Woningbouw.

Wethouder Bode
(pvda): Eerder werd duidelijk dat volgens de heer Hart in de gesprekken over de camping ook de voor woningbouw geschikte gronden in het rez zouden moeten worden betrokken. Dat was aanvankelijk wat onbegrijpelijk, maar later werd de zaak duidelijker. Tijdens een inspraakavond stelde een partijgenoot van de heer Hart dat, indien ook Enkhuizen in de vaart der volkeren wilde worden opgestuwd, hoogbouw en bebouwing van het Kooizand onvermijdelijk zouden zijn. De toen aanwezige heer Hart reageerde echter niet. De vraag die de heer Hart gisteren in diens algemene beschouwing stelde, voedt de gedachte dat de eb-fractie inderdaad het Kooizand wil volbouwen en bovendien hoogbouw wenst te realiseren. Een nogal verrassend standpunt.

De heer Hart
(eb): Die gedachte moet onmiddellijk uit de wereld worden geholpen! In de algemene beschouwing van mijn fractie staat letterlijk:

`Wij wensen op de kortst mogelijke termijn een overzicht van alle binnen onze gemeentegrenzen beschikbare gronden, inclusief die van het recreatieschap West-Friesland, om te kunnen bezien op welke wij invulling zullen geven aan een versterkt zelfstandig Enkhuizen.'

Er staat duidelijk àlle beschikbare gronden.

De heer Domburg
(pvda): Ik ben wel zeer nieuwsgierig geworden naar de mening van de heer Hart over bouwen op het Kooizand en hoogbouw. Is dat inderdaad een fractiestandpunt?

De heer Hart
(eb): U fantaseert, net zoals uw fractiegenoot de wethouder.

De heer Hæntjens
(vvd): De heer Hart heeft ook letterlijk gezegd:

`Met uw

- het college - voornemen de camping en andere gronden te verkopen, blokkeert u wederom bewust de mogelijkheid Enkhuizen te laten groeien en versterkt zelfstandig te laten voortbestaan.'

Wat dit betreft, heeft de heer Bode helemaal gelijk.

De heer Boland
(d66): Het is gewenst nú te horen welke gronden precies zullen worden bekeken, want anders ontstaat daarover later opnieuw een discussie. De fractie van d66 neemt aan dat het uitsluitend om de gronden gaat die op dit moment bestemd èn beschikbaar zijn voor woningbouw.

De voorzitter
: De heer Bode zal straks daarop ingaan. Wil de heer Hart nog reageren op de opmerking van de heer Hæntjens?

De heer Hart
(eb): De heer Hæntjens heeft de algemene beschouwing van de eb-fractie correct geciteerd. De daaraan verbonden opmerking is voor diens rekening.

Betaald parkeren
.

Wethouder Van Doornik sprak tijdens diverse voorlichtingsavonden niet namens het college, maar verdedigde een niet door burgemeester en wethouders aanvaard stuk van een extern bureau.

Wethouder Van Doornik
(cda): Het desbetreffende stuk werd via het college van burgemeester en wethouders aan inspraak onderworpen.

De heer Hart
(eb): Dat het om een collegestuk ging, was beslist niet duidelijk; ik heb daarnaar meermaals geïnformeerd. Hoe dan ook, de inkomsten zouden volgens wethouder Van Doornik uitdrukkelijk voor flankerend beleid worden gebruikt.

Met betrekking tot het parkeerbeleid heeft wethouder Bode laten weten dat met de middenstand nog overleg zal worden gepleegd. Is dat inmiddels gebeurd?

De heer Wiersma heeft naar een bepaalde publicatie verwezen. Op 29 oktober waren middenstanders in Die Port van Cleve bijeen en zij kwamen toen in opstand tegen de mogelijke invoering van betaald parkeren. Men stelde onder meer dat de stad dan zou worden afgesloten. Het lijkt daarom aannemelijk dat de vervolgens geplaatste advertentie van het bestuur van een middenstandsorganisatie afkomstig is.

De heer Wiersma
(cda): Het is zeer de vraag of de middenstandsorganisaties met deze suggestie ingenomen zijn! Elke rechtgeaarde burger zal met een anoniem stuk ten minste moeite hebben.

De heer Hart
(eb): In ieder geval weet ik van deze advertentie niets af.

Datum gemeenteraadsverkiezingen.

De voorzitter merkte terecht op dat in de eb-beschouwing ten onrechte werd gesteld dat de komende gemeenteraadsverkiezingen in februari van het volgend jaar zouden worden gehouden. Iedereen maakt weleens een foutje. Zo sprak één van de collegeleden met betrekking tot de bouw aan het Hemeltje in eerste instantie de verwachting uit dat die in februari 2001 zou plaatsvinden; ook dat foutje werd gelukkig snel gecorrigeerd.

Stedenbouwkundige randvoorwaarden.

De fractie van Enkhuizer Belang steunt de uitspraak van de d66-fractie dat de burgers bij het formuleren van de stedenbouwkundige randvoorwaarden dienen te worden betrokken. Het is een slechte zaak panklare plannen aan de burgers te presenteren of inspraak te organiseren nadat het college al heeft besloten een bouwvergunning te verlenen.

Artikel 19-procedure.

Elk raadslid behoort te weten dat de artikel 19-procedure alleen wordt toegepast wanneer sprake is van een postzegelplannetje als onderdeel van een bepaald bestemmingsplan. Provinciebesturen zijn niet gecharmeerd van dergelijke plannetjes. Ook de burgers moeten niet blij zijn met postzegelplannetjes, want in tegenstelling tot de normale bestemmingsplanprocedure zijn de inspraakmogelijkheden die de artikel 19-procedure kent zeer beperkt.

Inspraak.

Morgenavond zal in de Ontmoetingskerk een voorlichtingsavond inzake de Fruittuinen plaatsvinden. Dan zal aan de geïnteresseerder burgers een nieuw plan worden gepresenteerd dat bij de commissie volslagen onbekend is. In dit geval wordt dus de verkeerde volgorde aangehouden.

Burgerinitiatief.

De pvda-fractie pleitte voor invoering van het burgerinitiatief. Deze gemeente heeft een referendumverordening, zodat de vraag rijst waarom ook aan invoering van een burgerinitiatief wordt gedacht.

Fruittuinen.

Het college slaat zichzelf op de borst, want het meent de juiste weg te hebben bewandeld. Burgemeester en wethouders hebben echter helemaal niets bereikt. Wat gebeurt er met de huisjes, waarvan al één is dichtgespijkerd? De fractie van Enkhuizer Belang eist dat het betreffende huisje weer voor bewoning geschikt wordt gemaakt, want anders laat het college overduidelijk merken dat het met zich laat sollen, in dit geval door de swd.

rpf/sgp-fractie.

In de rpf/sgp-beschouwing wordt gesteld dat betaald parkeren geen melkkoe mag zijn. Daaruit zou kunnen worden afgeleid dat die fractie van standpunt veranderde en nu tégen de invoering van betaald parkeren zou zijn. Niets is echter minder waar, hier is, zoals gewoonlijk, slechts sprake van een rookgordijn.

De heer De Geus
(rpf/sgp): Al vanaf 1992 heeft de fractie van de rpf/sgp zich vóór de invoering betaald parkeren uitgesproken. De opmerking van de heer Hart is dan ook volslagen onbegrijpelijk.

De heer Hart
(eb): In de algemene beschouwing van de rpf/sgp-fractie is de indruk gewekt dat een motie zal worden ingediend of een voorstel zal worden gedaan met als strekking een bepaalde bestemming aan de inkomsten uit betaald parkeren te geven. Dat is echter niet gebeurd.

De heer De Geus
(rpf/sgp): De fractie van de rpf/sgp wist dat het cda een motie over deze materie zou indienen en derhalve was het niet nodig zelf met een voorstel te komen.

De voorzitter
schorst hierna de beraadslagingen voor collegeberaad.

(Schorsing.)

De voorzitter
heropent de beraadslagingen.

4b. Beantwoording door burgemeester en wethouders.

Wethouder Bode
(pvda) constateert dat betaald parkeren een veelbesproken onderwerp is en daarom als eerste zal worden behandeld. Het uitgangspunt is geweest dat de invoering van betaald parkeren geen melkkoe mag zijn. Tot zijn spijt moet hij concluderen dat, gehoord de opmerkingen van de fracties, het hem niet is gelukt de raad ervan te overtuigen dat dit uitgangspunt is nagekomen. Met name de cda-fractie heeft gezegd dat het collegestandpunt duidelijker wordt en beter kan worden verdedigd wanneer een fonds wordt gecreëerd. In dat fonds zouden de inkomsten uit betaald parkeren moeten worden gestort minus de kosten die met betaald parkeren samenhangen, zoals toezicht, afschrijving apparatuur et cetera. Het college is geen voorstander van zulke constructies, maar stelt toch voor een `bestemmingsreserve verkeer' in het leven te roepen. Aan de desbetreffende reserve zal jaarlijks e 204.201,-- worden toegevoegd. Op het moment dat hiertoe wordt besloten, zal dat bedrag niet meer beschikbaar zijn voor maatregelen in het kader van nieuw beleid. Het is evenwel niet de bedoeling op deze manier een gat in de begroting te schieten. Vandaar dat in de beleidsbegroting en de meerjarenbegroting naar investeringen ten behoeve van het verkeer is gezocht, die voor financiering uit de bestemmingsreserve verkeer in aanmerking komen. De daarmee samenhangende bedragen kunnen vervolgens aan de algemene middelen worden toegevoegd. Uitgaande van deze gedachte is een opzet gemaakt die straks zal worden rondgedeeld. Eén en ander komt op het volgende neer.

In het eerste jaar, 2002, zal een verkeersinvestering ad e 147.000,-- worden gedaan. In de bestemmingsreserve is e 204.201,-- is gestort. Voor de algemene middelen betekent dit dat circa e 56.000,-- te kort wordt gekomen. Dit tekort kan volgens het college uit de algemene reserve worden geput. In het meerjarenprogramma is ten behoeve van verkeersvoorzieningen voor het jaar 2002 meer gereserveerd dan de e 204.201,-- die ook dan in de bestemmingsreserve zal worden gestopt. Het voor dat jaar opgevoerde bedrag kan dus aan de algemene reserve worden toegevoegd. Op die manier zal de bestemmingsreserve over een termijn van vijf jaar afgerond e 1.021.000,-- omvatten. In dezelfde periode zullen volgens het meerjarenprogramma de verkeersinvesteringen e 1.611.000,-- belopen. Dit houdt in dat er zelfs ruimte is om de bestemmingsreserve nog iets op te rekken, al naargelang de groei van de inkomstem uit betaald parkeren.

Concluderend: betaald parkeren is géén melkkoe, integendeel. In het meerjarenprogramma zijn met gebruikmaking van de inkomsten uit betaald parkeren duidelijk verkeersgerichte investeringen opgenomen. Hierbij kan onder andere worden gedacht aan:

* intensivering onderhoud wegen;

* aanleg parkeerterreinen;

* aanpak Kat en Hondbrug.

In het meerjarenperspectief wordt een volgend element gevormd door de kpn-parkeerruimte, de plek achter openbare werken en de locatie `Kruislaan'. Op die locaties zullen in 2003 parkeergelegenheden worden gerealiseerd; de start daarvan zal al in 2002 plaatsvinden. Met andere woorden: de uitvoering wordt een jaar naar voren gehaald. Voor de hieruit voortvloeiende extra rentelasten is inmiddels dekking gevonden.

De heer Boland
(d66): De wethouder doet nu iets dat daarstraks de heer Hæntjens is verweten! De consequenties van datgene wat de heer Bode zojuist allemaal te berde heeft gebracht, kunnen op dit moment niet worden overzien. Verwacht het college desondanks dat de raadsfracties serieus reageren of is slechts sprake van een voorschot op de eerstvolgende commissievergadering?

Wethouder Bode
(pvda): Uiteraard zal hierop in commissieverband worden teruggekomen. Wat het college nu heeft voorgesteld, verschilt in wezen niet of nauwelijks van hetgeen in de begrotingsstukken is aangegeven. Getracht is op een wat andere manier helder te maken dat betaald parkeren beslist geen melkkoe is. Via de instelling van een bestemmingsreserve, die jaarlijks in de gemeentebegroting zal worden verantwoord, komt duidelijk naar voren welke extra verkeersgerichte uitgaven in enig jaar zijn gedaan.

De heer Hart
(eb): De wethouder merkte op dat het onderhoud van wegen uit de inkomsten van betaald parkeren zouden moeten worden bekostigd. Is dat flankerend beleid?

Wethouder Bode
(pvda): In dit geval gaat het om intensivering van het wegenonderhoud, dus extra investeringen. In het meerjarenperspectief is aangegeven waaraan geld zal worden besteed, maar het staat de gemeenteraad volkomen vrij het meerjarenperspectief aan te passen, een andere invulling aan de in te stellen bestemmingsreserve te geven of anderszins verschuivingen aan te brengen.

De voorzitter
: De politieke boodschap van met name de heer Wiersma was dat aan de bevolking helderheid zou moeten worden gegeven over de besteding van de inkomsten uit betaald parkeren. Wethouder Bode deed daartoe een poging. Is die dusdanig geslaagd dat de klaar liggende cda-motie niet wordt ingediend?

De heer Wiersma
(cda): De heer Boland wijst er volkomen terecht op dat het moeilijk is a prima vista op het voorstel van de heer Bode te reageren. In ieder geval is duidelijk dat het in te stellen fonds of de te creëren bestemmingsreserve aan (flankerende) verkeersmaatregelen zal worden besteed. In de commissie zal nog eens moeten worden besproken hoe één en ander in de praktijk precies functioneert. Als voorbeeld kan de proefafsluiting van de Melkmarkt in 2002 worden genoemd. Wanneer dat voornemen wordt geconcretiseerd, zullen flankerende maatregelen nodig zijn en die kosten nu eenmaal geld, waarbij ook aan een cirkel- of ringbus kan worden gedacht.

Wethouder Bode
(pvda): In het meerjarenperspectief zijn voor elke jaarschijf investeringen opgenomen. Naarmate het betreffende jaar dichterbij komt, ontstaat ook meer zekerheid over de vraag of de investeringen daadwerkelijk zullen worden gedaan. Het staat de raad immers vrij om op enig moment te zeggen dat de voorgenomen uitgaven ten behoeve van, bijvoorbeeld, het verkeersplan Gommerwijk voor iets anders worden ingewisseld, mits dat andere, gelet op het feit dat dan de bestemmingsreserve `verkeer' in het geding is, op het gebied van het verkeer ligt.

De heer Boland heeft gevraagd waarom in deze begroting inkomsten zijn opgenomen van een maatregel waartoe nog niet is besloten.

De heer Boland
(d66): Nee, dat is gisteren uitvoerig behandeld. Daarstraks is namens de d66-fractie betoogd dat de wethouder gisteren heeft voorgerekend dat ruim e 250.000,-- mìnder zal worden ontvangen - een gevolg van de beperking van het gebied waarin voor parkeren moet worden betaald-, maar dat nergens in de begroting is terug te vinden hoe dat gat zal worden gedicht.

Wethouder Bode
(pvda): In eerste instantie, dus nog zonder verkleining van het gebied en aanpassing van tarieven, werd uitgegaan van een extra jaaropbrengst van f 1,3 miljoen. Na aanpassingen, die trouwens nog in de gemeenteraad moeten worden besproken, zullen de inkomsten, geschat, circa f 780.000,-- bedragen. Op basis hiervan is het realistisch voor volgend jaar afgerond e 204.000,-- in de begroting op te nemen. Dat bedrag zal, indien het collegevoorstel wordt aanvaard, niet worden toegevoegd aan de voor nieuw beleid beschikbare algemene middelen, maar op de bestemmingsreserve verkeer worden geboekt. Indien minder dan de begrote e 204.000,-- wordt ontvangen, zal in het eerste jaar een grotere bijdrage uit de algemene reserve moeten worden geput om toch de geplande verkeersmaatregelen te kunnen uitvoeren. Met andere woorden: het traject loopt dan iets anders, maar niet in verontrustende mate.

De heer Boland
(d66): Dat is geen antwoord op de vraag. Is in de begroting uitgegaan van de veronderstelling dat in het gehéle gebied bìnnen de vesting betaald parkeren wordt ingevoerd?

Wethouder Bode
(pvda): Nee.

De heer Boland
(d66): Die beslissing was dus al genomen vóórdat in de afgelopen weken met de ondernemers werd gesproken en via de krant bekend werd gemaakt dat de opbrengst lager zou zijn.

Wethouder Bode
(pvda): Nee, aanvankelijk stelde het college zich wat voorzichtiger op. Inmiddels is die houding afgesleten tot realisme.

Bouwlocatie `Hemeltje' (rpf/sgp).

Het verzoek voorlichting aan de buurtbewoners te geven, houdt het gevaar in dat namens een projectontwikkelaar moet worden gesproken waarop geen invloed kan worden uitgeoefend. De gemeente zal immers ongeloofwaardig overkomen wanneer de projectontwikkelaar iets doet of nalaat dat niet met de gegeven informatie in overeenstemming is. Desondanks zal in overleg met de afdeling worden bezien welke aanpak de meest verstandige is.

Burgers vroegtijdig bij plannenmakerijen betrekken.

Tussen de d66-fractievoorzitter en spreker bestaat enig verschil in visie op de mate waarin burgers zich los behoren te maken van het eigen, particuliere belang ten gunste van het algemeen belang. Toch bestaat geen verschil van mening over de opvatting dat de gemeente volgens de inspraakverordening behoort te werken. Die bepaalt dat voor die projecten ten behoeve waarvan de artikel 19-procedure wordt gevoerd een inspraakmogelijkheid dient te worden georganiseerd en in welke fase dat moet geschieden. Die procedure wordt momenteel voor de Zilverstraat en de Fruittuinen gevolgd. Het is goed denkbaar later, bijvoorbeeld in het kader van een evaluatie, te bekijken of de inspraakverordening zodanig kan worden aangepast dat de inspraak éérder plaatsvindt dan het tijdstip waarop een bouwplan wordt gepresenteerd. In dit verband kan worden gedacht aan een moment direct na de ontwikkeling van de stedenbouwkundige visie of de voltooiing van de massastudie.

De heer Boland
(d66): Bedankt voor deze toezegging. Tijdens de evaluatie moet dit aspect nog maar eens grondig worden besproken.

De heer Hart
(eb): Is in de inspraakverordening ook iets opgenomen over onvolwaardige voorstellen dan wel gewijzigde voorstellen waarvan commissie en/of raad nog geen kennis dragen?

Wethouder Bode
(pvda): Inspraak is juist bedoeld om erachter te komen of wellicht sprake is van een onvolwaardig, onvolledig of nog niet voldragen voorstel.

vvd-fractie.

De vvd-fractie stelt dat men niet over het eigen, politieke graf heen moet willen regeren. Op zich een juiste uitspraak, maar aan de andere kant is het wel gewenst te pogen in de gemeentelijke financiën continuïteit voor een reeks van jaren aan te brengen. Het is echt niet ingewikkeld een begroting sluitend te maken als men een financieel gat naar een volgend jaar of volgende zittingsperiode kan doorschuiven. In een meerjarenbegroting kan dat onmiddellijk worden gesignaleerd.

Toeristenbelasting.

Wie naar de belastingopbrengsten, taakveld 920.10, kijkt, kan zich gemakkelijk vergissen. Vorig jaar was voor de dagtoeristenbelasting e 0,-- opgevoerd, omdat die in de `toeristenbelastingpot' was verwerkt; die bedroeg toen e 350.772,--. De toeristenbelasting Gependam was op e 136.134,-- geraamd. In de voorliggende begroting is ook dagtoeristenbelasting, ad e 79.412,--, geboekt, terwijl voor de toeristenbelasting e 196.033,-- is opgenomen. Alle getallen naast elkaar zettend, moet een vermindering van e 68.000,-- worden geconstateerd.

De heer Boland
(d66): Dat is allemaal best mogelijk, maar op bladzijde 181, taakveld 920.10, staat onder het kopje `Toelichting jaarbegroting' letterlijk:

`De raming voor de opbrengst toeristenbelasting ad e 136.134,- is naar beneden bijgesteld omdat het aantal (dag)toeristen in de gemeentelijke haven achterblijft bij de oorspronkelijke verwachting.'

Wethouder Bode
(pvda): Nagegaan zal worden of de tekst en de getallen met elkaar in overeenstemming zijn. Op een ander moment zal daarop worden teruggekomen.

Woningbouwlocaties.

Op dit moment beschikt deze gemeente slechts over één locatie met de bestemming `wonen', en wel in Kadijken. De raad weet dat het college voornemens is die locatie te bebouwen.

In de algemene beschouwing van de eb-fractie is uitgesproken:

`Met uw voornemen de camping en andere gronden te verkopen, blokkeert u wederom bewust de mogelijkheid Enkhuizen te laten groeien en versterkt zelfstandig te laten voortbestaan.'

Spreker kan deze zin niet anders interpreteren dan dat volgens de eb-fractie op het genoemde terrein eventueel woningbouw kan worden gerealiseerd.

De heer Hart
(eb): Een onjuiste gevolgtrekking! De fractie van Enkhuizer Belang zegt niets over woningbouw, maar vraagt slechts welke gronden nog beschikbaar zijn en voorlopig niets te verkopen. Het feit dat een bestemmingsplan al dan niet iets toelaat, is lang niet altijd relevant, want een bestemmingsplan kan worden gewijzigd. Overigens loopt de gemeente Enkhuizen achter met het actualiseren van bestemmingsplannen.

Wethouder Bode
(pvda): Het is beter hierover niet verder te discussiëren.

Procedures.

Dit is niet het juiste moment om in te gaan op de vraag welke procedures gelden voor toepassing van artikel 19, vaststelling van bestemmingsplannen, inspraakmogelijkheden enzovoort. Als de heer Hart precies wil weten hoe, bijvoorbeeld, de artikel 19-procedure verloopt, is de afdeling altijd graag bereid daarover informatie te verstrekken.

De heer Hart
(eb): Mij is die procedure bekend, maar het is goed dat andere raadsleden zich eens met de afdeling verstaan, zodat zij niet steeds in de val van het college lopen!

Wethouder Dol
(vl/gl) kondigt aan over vier onderwerpen te zullen spreken.

Ecolint (rpf/sgp).

Kennelijk had de rpf/sgp-fractie verwacht een reactie te krijgen op haar positieve opmerking over het Ecolint. Spreker vatte die opmerking als een compliment op en achtte het daarom niet nodig iets te zeggen. Over het opruimen van het gebiedje bij de Iepenlaan is in commissieverband al het nodige gezegd en bovendien is daarover contact opgenomen met een fractiegenoot van de heer De Geus. De betrokken productgroepmanager heeft de opdracht één en ander zo spoedig mogelijk te regelen.

Onderhoudsniveau openbare ruimte stad.

De cda-fractie heeft zich hierover in negatieve zin uitgelaten. Termen als `de stad verloedert' zijn niet terecht. Aan het schoonhouden van de stad wordt hard gewerkt, maar het kan inderdaad nog beter. Ook daaraan wordt momenteel wat gedaan.

De heer Wiersma
(cda): Prima, dat is de bedoeling van hetgeen de cda-fractie heeft betoogd.

Wethouder Dol
(vl/gl): Hopelijk kan binnenkort worden gepresenteerd hoe het college deze problematiek te lijf wil gaan.

Multifunctioneel maken ijsbaanterrein (pvda).

Vanavond is de suggestie gedaan te onderzoeken of het mogelijk is een stichtingsbestuur op te tuigen. Het college zal onderzoeken welke mogelijkheden in dit geval aanwezig zijn. Vanzelfsprekend zullen de rechten van de huidige gebruiker, te weten de ijsclub, moeten worden gerespecteerd. Dit facet zal in het onderzoek zeker in het oog worden gehouden.

Motie 2 / ijsbaan.

De motie beoogt e 17.000,-- beschikbaar te stellen. Voor Enkhuizer begrippen is dit een redelijk groot bedrag, maar het zinkt in het niet bij datgene wat van deze gemeente wordt gevraagd, te weten een kleine f 1,2 miljoen, pakweg ongeveer e 500.000,--. Hoe dan ook, zelfs een relatief schamele bijdrage van e 17.000,-- kan Enkhuizen zich eigenlijk niet permitteren.

Verder wordt in de motie gezegd dat deze gemeente in West-Friesland een uitzonderingspositie zal innemen wanneer zij geen enkel bedrag ter beschikking stelt, maar deze uitspraak is niet waar. Andijk en Obdam stellen géén geld voor een kunstijsbaan beschikbaar, terwijl Noorder-Koggenland slechts gedeeltelijk aan het verzoek van het ijsbaanbestuur tegemoet wil komen. Drechterland zal in het kader van de najaarsnota bekijken of f 300.000,-- uit het overschot 2001 voor de kunstijsbaan kan worden vrijgemaakt. Kortom: Enkhuizen staat niet alleen.

Samenvattend: op zich is de motie prijzenswaardig, maar vanwege de financiële gevolgen moet die toch worden ontraden.

Wethouder Van Doornik
(cda) geeft de volgende antwoorden.

rpf/sgp-fractie.

Die fractie stipte terecht aan dat zij vanaf 6 juli 1992 - vaststelling Parkeernota - een consistent beleid heeft gevoerd. Daarvoor heeft het college alle waardering.

Parkeergelegenheid ns-station.

Met de ns is contact gezocht om te onderzoeken of de parkeergelegenheid achter het station kan worden uitgebreid. Na een relatief geringe investering kunnen aldaar 50 à 100 auto's extra worden geparkeerd. Overigens streven de ns naar een uitbreiding van de rijwielstalling.

Gevelreclames, terrassen en winkelopenstellingen.

De rpf/sgp-fractie vraagt met betrekking tot de (neon)gevelreclames, uitstallingen en terrassen een rapportage te maken en die in de commissie aan de orde te stellen. Tevens wenst de fractie de winkelopenstellingen te evalueren. In overleg met de ambtenaar die al deze zaken behartigt, zal worden bekeken hoe één en ander zo snel mogelijk in de commissie kan worden doorgenomen.

d66-plan Krabbersplaat.

Het college heeft er bewust voor gekozen de indertijd door de heer Van der Schans geschreven notitie de status `ambtelijk stuk' te laten behouden, omdat duidelijk is geworden dat bij de provincie geen draagvlak voor de inhoud kan worden gevonden. Mochten bij het bestuur van Noord-Holland andere inzichten ontstaan, dan is het uiteraard mogelijk het stuk in Haarlem onder de aandacht te brengen.

De heer Boland
(d66): Het plan voor Krabbersplaat is nimmer in de raad besproken, zodat onbekend is hoe deze hierover denkt. Voorts moet erop worden gewezen dat het plan voor een industrieterrein bij de windmolendam andere eigenschappen heeft dan het plan voor Krabbersplaat. Overigens is het wat merkwaardig dat de wethouder zich in de commissie positief heeft uitgelaten en nu aarzelingen aan de dag legt.

De voorzitter
: Het plan van de heer Van der Schans is nooit in het college aan de orde geweest en heeft dus uitdrukkelijk nog steeds een ambtelijke status. Dat stuk zal in de commissie naast het d66-plan op tafel worden gelegd, waarna kan worden beoordeeld welke verschillen en overeenkomsten beide plannen hebben.

Wethouder Van Doornik
(cda): Akkoord.

cda-fractie.

De heer Wiersma heeft bepleit alles goed aan de burgers uit te leggen. Burgemeester en wethouders zijn het hiermee van harte eens en zullen dat zo positief mogelijk doen.

Evaluatie Dreef (cda en pvda).

Beide fracties vragen een praktische oplossing te bedenken, maar een uitvoerige ambtelijke voorbereiding achterwege te laten. Tijdens de schorsing heeft de betrokken productgroepmanager toegezegd deze kwestie zo spoedig mogelijk te zullen oppakken.

De heer Wiersma
(cda): Kan een termijn worden genoemd?

Wethouder Van Doornik
(cda): Ongeveer een maand.

Ouderennota (vl/gl).

De uit 1982 stammende nota zal nog eens in de commissie aan de orde worden gesteld. Dan kan worden bezien hoe met dat belangrijke stuk dient te worden omgegaan, dus toetsing aan de actualiteit en vervolgens bijstelling.

De heer Lok
(vl/gl): De verantwoordelijke portefeuillehouder heeft blijkbaar de intentie in samenspraak met de commissie spoedig tot een nieuwe nota te komen.

De voorzitter
: De nota uit 1982 zal op tafel worden gelegd. Dat stuk bevat ongetwijfeld delen die nog steeds actueel zijn, maar andere onderdelen zullen moeten worden aangepast. Vervolgens zal mede aan de hand van de ambtelijke capaciteit worden bekeken wat het college kan waarmaken.

De heer Van der Veen
(pvda): Al eerder is uitgesproken dat de nota nogal gedateerd is en nodig dient te worden geactualiseerd.

De voorzitter
: Oké, maar toch is het goed te bekijken hoe dat het beste kan worden vormgegeven.

De heer Lok
(vl/gl): Momenteel kan de vl/gl-fractie niets anders doen dan met dit antwoord genoegen nemen. Voor haar staat echter als een paal boven water dat uiteindelijk tot een nieuwe nota moet worden gekomen.

Wethouder Van Doornik
(cda): Hiervan is nota genomen.

Betaald parkeren (pvda).

Ook de pvda-fractie kiest nu voor de invoering van betaald parkeren in een beperkt gebied, zodat in de omliggende buurten de verdrijvingseffecten kunnen worden gemeten.

Tulpenplein.

Op dit moment kan niets zinnigs worden gezegd over een tijdschema voor een eventueel op het Tulpenplein te realiseren mogelijkheid. Eerst zal ambtelijk onderzoek nodig zijn, maar dat is afhankelijk van de prioriteitenstelling waarin onder meer ook de ouderennota een plaats moet krijgen. In de commissie zullen zo spoedig mogelijk nadere mededelingen worden gedaan.

Opbouwwerker.

De opbouwwerker kan de wijkraad op een goede wijze ondersteunen. In het overlegorgaan is dan ook uitdrukkelijk gesproken over extra uren voor die functionaris.

Parkeermogelijkheden noordkant stad.

Het college is best bereid te bekijken of aan de noordkant van de stad extra parkeerruimte kan worden gevonden, maar eerst moet een aantal verkeerstechnische problemen worden opgelost. Met andere woorden: eerst de lopende zaken afhandelen voordat nieuwe kunnen worden aangepakt.

De heer Wiersma
(cda): Het Schootsveld voor parkeren gebruiken, is geen goed idee. Als in die hoek naar parkeerruimte wordt gezocht, is het veel beter aan de ijsbaan te denken en te onderzoeken welke mogelijkheden daar aanwezig zijn, bijvoorbeeld in combinatie met de ringbus. Wel zal vooraf de noodzaak van extra parkeergelegenheid moeten worden aangetoond.

De voorzitter
: Een mooi onderwerp om bij het opstellen van de verkiezingsprogramma's te betrekken, want de realisering van extra parkeerruimte zal echt niet voor april 2002 kunnen plaatsvinden.

De heer Lok
(vl/gl): Betekent dit dat de portefeuillehouder de pvda-suggestie niet langer omarmt? De vl/gl-fractie ziet heel graag dat de heer van Doornik diens enthousiasme voor parkeren in het Schootsveld laat varen!

Wethouder Van Doornik
(cda): In de eerste termijn is gezegd dat die suggestie - zoeken naar parkeermogelijkheden aan de noordkant van de stad - weliswaar interessant is, maar niet de hoogste prioriteit heeft; eerst moeten andere kwesties worden opgelost. Bij de aanduiding `aan de noordkant van de stad' moet echter niet uitsluitend aan het Schootsveld worden gedacht.

De heer Boland
(d66): Meerdere keren is gezegd dat de invoering van betaald parkeren met flankerend beleid gepaard dient te gaan. Nu zegt de wethouder dat eventueel noodzakelijke extra parkeergelegenheden pas later aan de orde kunnen komen, omdat daarvoor op dit moment de capaciteit ontbreekt. Waar ligt de grens van het flankerend beleid?

De voorzitter
: Begin december zal dit facet uitvoerig kunnen worden besproken, want dan komt het betaald parkeren aan de orde. Dan zal ook duidelijk moeten zijn wat het flankerend beleid inhoudt.

De heer De Geus
(rpf/sgp): Voordat de heer Van Doornik diens beantwoording afsluit, hoort de rpf/sgp-fractie graag nog een reactie op hetgeen ten aanzien van de Stichting lat en de Stichting mzw te berde is gebracht. De wethouder mag ook toezeggen dat in de commissie nadere mededelingen zullen worden gedaan.

Wethouder Van Doornik
(cda): Het lijkt mij goed dat de heer De Geus en ik eens bij de dames van de Stichting lat op bezoek gaan en de resultaten daarvan naar de commissie terugkoppelen.

De heer De Geus
(rpf/sgp): Prima.

De voorzitter
rondt de tweede termijn van het college met de volgende antwoorden af

Bestuurlijke organisatie.

De d66-fractie geeft, gelet op de ervaringen in de afgelopen maanden, in overweging de collegebrief inzake een volksraadpleging door de gemeenteraad te laten vaststellen. De brief staat op de lijst van ingekomen stukken voor de eerstvolgende raadsvergadering. Zodoende krijgt de raad de gelegenheid de informele peiling te formaliseren. Jongstleden maandag is door de stellingname van ps - de staten menen dat de heer Meijdam met een volksraadpleging niet op het goede spoor zit - het idee een volksraadpleging te houden van tafel. Als de brief wordt geformaliseerd, kan daarvan een verkeerd signaal uitgaan. Het is veel verstandiger dat de raad van Enkhuizen vasthoudt aan diens verklaring van begin oktober, waarin duidelijk is gezegd dat heropening van het gesprek over vesd-variant wenselijk is. Het college geeft de fracties in overweging hierover na te denken en in de eerstvolgende raadsvergadering aan te geven wat zij willen.

Gekoppeld aan het voorgaande heeft het college de behoefte op een nader te bepalen moment te praten over de toekomst van het sow. Als nu wordt besloten het samenwerkingsorgaan op te heffen, loopt men het risico dat over, bijvoorbeeld, twee of drie jaar geen organisatie meer bestaat die toch nodig blijkt te zijn. In dit licht is het beter te denken aan een term als `gefaseerde afslanking', want die houdt geen opheffing in. In de komende weken en maanden moet ook hierover na fractieconsultatie in de commissie nog maar eens goed worden gediscussieerd.

Speelautomaten.

Naar aanleiding van de vraag van de rpf/sgp-fractie over de speelautomaten kan het volgende worden gezegd. Als iemand waarneemt dat het ergens niet zo nauw met de regels wordt genomen, zal spreker het op prijs stellen dat in bilateraal overleg te mogen vernemen, dus niet in het openbaar.

Tegen de achtergrond van de gebeurtenissen in Enschede en Volendam worden periodiek integrale controles bij de horecaondernemingen uitgevoerd. Dan komt alles aan de orde, zoals geluid, portiers, inrichtingseisen, speelautomaten et cetera.

Vacatures.

Gisteravond is met het noemen van de 11 à 12 vacatures misschien iets te veel de indruk gewekt dat het de gemeente Enkhuizen geweldig veel moeite kost nieuwe medewerk(st)ers aan te trekken, maar dat is gelukkig niet het geval. Inmiddels zijn bijna alle vacatures vervuld, maar enkele zeer specifieke open plaatsen, bijvoorbeeld die van verkeersdeskundige en jurist, kunnen heel moeilijk worden bezet. Toch is de gemeente Enkhuizen nog aantrekkelijk genoeg om ook voor die plaatsen kandidaten te kunnen vinden.

Motie 1 / raadsgriffier.

Het college van burgemeester en wethouders neemt deze motie over, omdat het zich volledig met de intentie kan verenigen. Het gaat om een rijksmaatregel en derhalve behoren de daarmee samenhangende kosten te worden gecompenseerd.

De secretaris
: Van het ministerie van biza is bericht ontvangen dat voor de extra raadsleden 33 miljoen via het gemeentefonds zal worden gecompenseerd. Verder heeft de Tweede kamer de bewindsman dringend verzocht met de vng in contact te treden over de vraag hoe de overige kosten kunnen worden vereffend. Uit de verkregen informatie komt naar voren dat de minister het verzoek van de Tweede Kamer wil honoreren.

De voorzitter
: De motie kan in dezen een belangrijke ondersteuning zijn.

Motie 2 / ijsbaan.

De heer Dol heeft al gezegd dat de motie weliswaar sympathiek is, maar alles afwegend toch moet worden ontraden.

Motie 3 / vrijwillig(st)ers.

Ook deze motie neemt het college graag over. In de geest van de motie zullen zo spoedig mogelijk aanvullende maatregelen worden geformuleerd en aan de commissie worden voorgelegd.

De heer De Geus
(rpf/sgp) laat desgevraagd weten dat zijn fractie haar motie nummer 2, ijsbaan, handhaaft. Volgens de heer Dol vormt Enkhuizen in dit geval geen uitzondering, maar los daarvan is het nooit de bedoeling geweest voor te stellen f 70,-- per inwoner beschikbaar te stellen. De fractie van de rpf/sgp stelt voor een waarderingsbijdrage over te maken. In de commissie had de fractie trouwens al aangekondigd tijdens de begrotingsbehandeling met een motie over dit onderwerp te zullen komen.

De heer Boland stelt voor de motie zodanig te wijzigen dat de hoogte van de gemeentelijke bijdrage, maximaal f 35.000,--, afhankelijk wordt gesteld van het bedrag dat de burgerij bijeenbrengt. Als de Stichting Kunstijsbaan West-Friesland voldoende respons van de regiogemeenten krijgt, zal zij op pad gaan en aandelen uitgeven. De te realiseren kunstijsbaan is op f 26 miljoen begroot, maar pas geleden heeft het stichtingsbestuur een ijsbaan bezocht die voor f 20 miljoen is gebouwd; dat biedt perspectieven.

Concluderend: de fractie van de rpf/sgp verzoekt haar motie in stemming te brengen, zodat ten opzichte van de Stichting Kunstijsbaan West-Friesland en regiogemeenten helderheid wordt gegeven.

De voorzitter
: Wil de d66-fractie de rpf/sgp-motie amenderen?

De heer Boland
(d66): Als de heer De Geus diens motie handhaaft, zal de d66-fractie voorstellen daarin een wijziging aan te brengen, waarvan de strekking luidt dat aan elke gulden die bij de bevolking wordt opgehaald de gemeente f 0,25 toevoegt tot een maximum van f 35.000,--.

De voorzitter
: Oké.

Aan de orde is de besluitvorming over motie 1 / raadsgriffier.

Zonder hoofdelijke stemming wordt hierna de motie van de heer De Geus cum suis bij handopsteken in stemming gebracht en met algemene stemmen aanvaard.

De voorzitter
: Aan de orde is het d66-amendement op de rpf/sgp-motie.

De heer Wiersma
(cda) tekent aan dat hem niet duidelijk is hoe de bedoeling van de heer Boland in de praktijk gestalte moet krijgen. De gedachte achter het amendement is beslist niet verkeerd, integendeel, want beoogd wordt het draagvlak onder de bevolking te meten, maar hoe dat precies moet gebeuren is niet helder.

De heer Boland
(d66) denkt dat het mogelijk moet zijn het stichtingsbestuur of welke organisatie dan ook te laten aantonen dat zij ten behoeve van de kunstijsbaan een bepaalde hoeveelheid geld onder de bevolking heeft opgehaald. Zodra dat bekend is, wordt de gemeentelijke bijdrage beschikbaar gesteld, niet eerder.

Hierna wordt het amendement van de heer Boland cum suis bij handopsteken in stemming gebracht en met 16 tegen 1 stem verworpen.

De voorzitter
: Aan de orde is de ongewijzigde motie 2 / ijsbaan.

Vervolgens wordt de motie van de heer De Geus cum suis bij handopsteken in stemming gebracht en met 14 tegen 3 stemmen verworpen.

De voorzitter
: Motie 3 / vrijwillig(st)ers is door het college overgenomen.

Zonder hoofdelijke stemming wordt hierna de motie van de heer Lok cum suis met algemene stemmen aanvaard.

5. Aanbieding begroting 2002.
(Voorstel nummer 112, 2001.)

De heer Wiersma
(cda) refereert aan zijn niet ingediende motie. Hij zou die nu officieel hebben ingediend indien geen overeenstemming over een parkeerbelastingfonds was bereikt. Het desbetreffende antwoord van de wethouder beantwoordde aan het doel van de motie, zodat die vervalt. Met de toezegging van de wethouder is echter een getalsmatige verandering in de begroting aangebracht, feitelijk is sprake van de eerste begrotingswijziging. Het zal dan ook prettig zijn als in een volgende commissie- of raadsvergadering nieuwe begrotingscijfers worden aangeboden.

Wethouder Bode
(pvda) belooft in de eerstvolgende commissiebijeenkomst inzichtelijk te zullen maken op welke punten de begroting is gewijzigd. Samenhangend met de in december te implementeren nieuwe software was trouwens al besloten de begroting begin volgend jaar nogmaals aan het papier toe te vertrouwen, maar dan geheel in euro's. Ook in die versie zullen, uiteraard, de veranderingen zijn aangebracht.

De heer Boland
(d66) legt als stemverklaring af dat hij niet voor de begroting zal stemmen, maar wel alle daarin aangekondigde voorstellen op het moment dat die aan de orde zijn positief-kritisch tegemoet zal treden.

De heer Hekkert
(vvd) behoeft niets aan de woorden van de heer Boland toe te voegen.

De heer Hart
(eb) deelt mee dat de fractie van Enkhuizer Belang tegen de gemeentebegroting 2002 zal stemmen. Overigens zal zijn fractie steeds positief blijven denken!

Vervolgens wordt de gemeentebegroting 2002 in stemming gebracht en met 10 tegen 7 stemmen aanvaard.

Voorgestemd hebben de heren Wiersma, Van der Veen, Bode, Van Doornik, Domburg, Van Pijkeren, Lok, De Geus, Rieuwerts en Dol.

Tegengestemd hebben de heren Tesselaar en Hart, mevrouw Dangermond-Hilderink alsmede de heren Hæntjens, Hekkert, Boland en Jans.

6. Rondvraag.

4 De heer Boland (d66) is ter ore gekomen dat de Naco van de veerdienst Enkhuizen-Stavoren af wil. In het verleden is in deze raad steeds bepleit die veerdienst in stand te houden en daarom vraagt de fractie van d66 de ontwikkelingen scherp in de gaten te houden en in te grijpen op het moment dat de veerdienst echt dreigt te verdwijnen.

De voorzitter
meldt dat deze materie nog niet in het college aan de orde is geweest, maar duidelijk mag zijn dat ook de collegeleden zijn geschrokken van de door de heer Boland genoemde mededeling. De veerdienst heeft niet alleen historische waarde, maar vormt nog steeds een belangrijke verbinding tussen Friesland en Noord-Holland. De veerdienst is ook uit toeristisch oogpunt van belang en geeft bovendien dit gebied een bepaalde uitstraling. In de komende collegevergadering zal bij deze aangelegenheid worden stilgestaan, waarna in de commissie van de heer Van Doornik op één en ander zal worden teruggekomen. Misschien is dan wat meer zicht op de plannen, de actuele ontwikkelingen en initiatieven vanuit het maatschappelijk middenveld ontstaan.

De rondvraag wordt gesloten.

7. Sluiting.

De voorzitter
nodigt eenieder uit straks nog even een glaasje te drinken op de vastgestelde gemeentebegroting 2002 en wenst voor daarna allen wel thuis toe (23.31 uur).

Vastgesteld in de openbare vergadering van de raad

der gemeente Enkhuizen op dinsdag 8 januari 2002.

De secretaris, De voorzitter,

(J.J.J. van Huffelen) (drs. S.P.M. de Vreeze)