Nederlandse Vereniging van Dierentuinen


Persbericht, 9 januari 2002

Europese dierentuinen in de bres voor bedreigde schildpadden
---

Op woensdag 9 januari vertrekken twee vertegenwoordigers van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) naar Hong Kong om een transport van zo'n duizend in beslag genomen, beschermde schildpadden naar Nederland voor te bereiden.

---

Op 11 december jl. werd in Hong Kong een zending van ongeveer 10.000 zeldzame schildpadden in beslag genomen. De dieren waren bestemd voor menselijke consumptie. De dieren, die op dat moment al enkele weken geen voedsel en water hadden gehad, werden door de autoriteiten in een opvangcentrum in Hong Kong geplaatst. Omdat de dieren niet terug kunnen worden gezet in het wild moest snel worden gezocht naar definitieve opvang.

Op verzoek van de internationaal opererende Turtle Survival Alliance en haar bestuurslid Henk Zwartepoorte heeft het hoofdkantoor van EAZA, gevestigd in Amsterdam, haar leden gevraagd of zij een deel van deze schildpadden op kan vangen. Tot nog toe hebben zo'n dertig dierentuinen, verspreid over heel Europa, hun hulp toegezegd. In totaal kunnen ongeveer duizend van de schildpadden een plek vinden bij dierentuinen die zijn aangesloten bij EAZA.

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam heeft twee leden van haar staf vrijgemaakt om aan deze actie te werken. Reptielenhoofdverzorger en schildpaddenexpert Henk Zwartepoorte en dierenarts Willem Schaftenaar vertrekken vandaag naar Hong Kong. Zij zullen daar bekijken welke dieren gezond genoeg zijn om naar Europa te reizen, en de nodige voorbereidingen voor het transport treffen. Alles wordt in het werk gesteld om de schildpadden volgende week op Schiphol aan te laten komen. De KLM ondersteunt deze actie van de EAZA dierentuinen en zal de schildpadden gratis van Hong Kong naar Amsterdam vervoeren. Vanuit Amsterdam zullen de dieren dan verder reizen naar hun eindbestemming.

De schildpadden zullen door de EAZA dierentuinen gemeenschappelijk worden beheerd in het kader van een fokprogramma, zodat ze op die manier een bijdrage kunnen leveren aan de instandhouding van hun soort.

---

Einde persbericht


- Jaarlijks worden ettelijke honderdduizenden schildpadden verhandeld in China om door mensen te worden gegeten. Dit betekent dat verschillende soorten schildpadden intussen een grote kans lopen om uit te sterven. De situatie is eigenlijk vergelijkbaar met de problemen rondom bushmeat' in Afrika, waar gorilla's en andere apen dreigen uit te sterven door de commerciële handel in hun vlees. Achtergrondinformatie over de consumptie van schildpadden in Azië kunt u per email opvragen: info@eaza.net
Achtergrondinformatie over de bushmeat problematiek en de actie die EAZA hiertegen voert kunt u vinden op de website van EAZA: www.eaza.net/bushmeat/intro.html


- De European Association of Zoos and Aquaria heeft 280 leden in 34 landen. De hoofddoelstellingen van haar leden zijn natuurbescherming, educatie, onderzoek en recreatie. EAZA heeft voor 253 verschillende diersoorten fokprogramma's waarmee populaties van wilde diersoorten verantwoord worden beheerd.
Achtergrondinformatie over de European Association of Zoos and Aquaria vindt u op www.eaza.net

Contactpersonen:

Bart Hiddinga, EAZA Executive Office. Tel. 020 - 5200750 Constance Alderlieste, Diergaarde Blijdorp. Tel. 010 - 4431457