Politiebericht Friesland: Friesland 9-01-2002
Politieberichten van 8/1 (13.00 uur) t/m 9/1 (07.00 uur)

Leeuwarden: inbraak auto
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een bestelauto, die geparkeerd stond op de Auke Stellingwerfstraat. Het rechter voorportierraam werd vernield. Uit de auto werden een radio/cd-speler, een gsm, 12 cd`s, bankpasjes en een toegangspasje weggenomen. De eigenaar, een 41-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Drachten: winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks15.00 uur werd een winkelier aan het Raadhuisplein er door een getuige opmerkzaam opgemaakt dat een echtpaar met een kind goederen (een drietal knuffelbeestjes) bij hem uit de winkel hadden weggenomen. Het echtpaar had inmiddels de winkel verlaten en was daarop een supermarkt ingelopen. Zij werden hierbij achtervolgd door de winkelier, een 44-jarige inwoner van Drachten. In de supermarkt bleek, dat de man van het echtpaar, toen zij in de gaten hadden dat ze waren betrapt, de knuffelbeestjes verstopte achter een paar pakken rijst. Het echtpaar verliet daarop de supermarkt. Het echtpaar werd vervolgens op het Moleneind door de inmiddels gewaarschuwde politie aangehouden. Zij werden overgebracht naar het bureau, alwaar bleek dat de man, een 37-jarige inwoner van Drachten, de diefstal had gepleegd. Hierop werden de vrouw en het kind vrijgelaten. De man werd ingesloten. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: onder invloed
Dinsdag omstreeks 21.05 uur werd op het Blokhuisplein een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 285 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van 1 uur.

Leeuwarden: parkeren binnenstad
Dinsdag tussen 21.45 en 22.30 uur werd in de binnenstad gecontroleerd op het parkeren. Op het Oldehoofsterkerkhof werden 5 bekeuringen uitgeschreven, terwijl op het Schoenmakersperk 7 bestuurders in overtreding waren en op de Bredeplaats 1.

Gerkesklooster: inbraak woning
Tussen afgelopen zaterdag en dinsdag werd ingebroken in een woning aan de Molenstraat. Het raam in de keukendeur werd vernield. Uit de woning werden een kleuren tv en een videorecorder weggenomen. De eigenaar, een 29-jarige inwoner van Gerkesklooster, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: schieten
Dinsdag omstreeks 20.15 uur kwam er een melding binnen dat er in de Schwarzenberghstraat geschoten zou worden, waarbij vermoedelijk drie jongens zouden zijn betrokken. In de Schwarzenberghstraat en directe omgeving een onderzoek ingesteld. Hierbij werd niemand aangetroffen. Later bleek dat met vermoedelijk een windbuks op een colablikje was geschoten. Ook in een tree van een trap werden kogelgaatjes gevonden. Van de schutters ontbrak elk spoor.

Heerenveen: valse melding
Dinsdag omstreeks 22.35 uur werd een 50-jarige inwoner van Heerenveen in zijn woning aangehouden. De verdachte had kort daarvoor via 112 gemeld dat een garage bij een woning aan de Leliestraat in de brand zou staan. Op het opgegeven adres bleek van een brand geen sprake te zijn. Toen de melding nogmaals werd afgeluisterd, werd de stem van de verdachte herkend. De verdachte, die onder invloed van alcohol verkeerde, werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Franeker: poging inbraak
Woensdag omstreeks 03.30 uur werd een 38-jarige inwoner van Franeker wakker van glasgerinkel. De man die boven de zaak (bakkerij aan de Voorstraat)woont, ging op onderzoek uit en overliep daarbij een inbreker. Toen hij beneden in de bakkerij kwam, zag hij een onbekende man bij de buitendeur staan, die er direct vandoor ging. Het bleek dat de ruit van de buitendeur was ingeslagen. De inbreker is vermoedelijk niet binnengeweest. De inbreker, een man van ongeveer 25 jaar oud, droeg een leren jas en een muts, liep weg in de richting van de Vijverstraat. De bakker heeft de inbreker nog achtervolgd, doch verloor hem op een gegeven moment uit het oog. Een uitgebreide zoekactie door de politie leverde geen resultaat op. Uit de bakkerij werd niets weggenomen.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272