Verbond van verzekeraars

Ook 2002 wordt een bewogen jaar voor verzekeraars

Kijk niet vooruit zonder ook om te kijken! Dat was de boodschap van adjunct-directeur Richard Weurding tijdens zijn nieuwjaarstoespraak voor de medewerkers van het Verbond. We hebben een druk jaar achter de rug waarin ontzettend veel is gebeurd. En als we naar de nabije toekomst kijken kunnen we onze borst wel weer nat maken: er zijn veel kansen en bedreigingen die op verzekeraars afkomen en het is onze kerntaak om die te onderkennen en daarop beleid te maken.

Het jaar 2001 was een bewogen jaar voor het Verbond en voor de Stichting Klachteninstituut Verzekeringen. Veel van die belangrijke zaken uit het afgelopen jaar krijgen een vervolg in 2002. De ontwikkelingen na de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten bijvoorbeeld. Het Verbond heeft na de aanslagen op 11 september onderzocht in hoeverre schade door terrorisme in het huidige verzekeringssysteem nog privaat verzekerbaar is. Dit heeft geleid tot de conclusie dat de financiële gevolgen van terrorisme niet ongelimiteerd door Nederlandse verzekeraars kunnen worden gedragen. In 2002 zal moeten blijken of het mogelijk is om samen met de overheid en de Pensioen- & Verzekeringskamer een regeling tot stand te brengen voor een wettelijke inkadering van terrorismedekking. Ook de WAO-discussie is zon belangrijk onderwerp. In 2001 heeft het Verbond de discussie rondom de toekomst van de WAO en het SER-traject Donner nauwlettend gevolgd. Dit jaar zal blijken of er een SER-advies komt en wat de regering daarop zal besluiten.
Het ziektekostenstelsel: ook een kerndossier. Wat gebeurt met het plan-Borst? Krijgen we in Nederland een privaat ziektekostenstelsel en welke ruimte is er voor ondernemers?

Toezicht
Voorts zijn belangrijke vorderingen gemaakt in het vaststellen van een gedragscode voor de dienstverlening tussen assurantie-intermediairs en hun klanten. Het Verbond is hierbij nauw betrokken geweest. De komende tijd zal blijken of de Gedragscode Informatieverstrekking Dienstverlening Intermediair (GIDI) als belangrijke vorm van zelfregulering een breed draagvlak zal krijgen in de verzekeringssector.
Verder speelt de vraag hoe het toezicht op de financiële sector in de toekomst moet worden vormgegeven. De overheid koerst aan op een scheiding tussen prudentieel en gedragstoezicht, maar het Verbond plaatst grote vraagtekens bij deze splitsing.
Veel belangrijke zaken dus in 2002. Ik heb er slechts een paar genoemd, maar er zijn nog heel veel andere belangrijke themas die verzekeraars bezighouden. Aan ons de taak om vanuit de belangenbehartiging voor onze leden die resultaten tot stand te brengen die ook inspelen op en rekening houden met de belangen van onze stakeholders.

Den Haag, januari 2002