Korps: Groningen, plaats: Diverse 9-01-2002
Politiebericht Groningen
Woensdag 9 januari 2002

Dagelijkse berichten

Uithuizen: gewonde bij ongeval
Bij een verkeersongeval op de Provinciale weg N363 in Uithuizen is dinsdagavond een 24-jarige inwoner van Usquert gewond geraakt. De man reed in zijn auto in de richting van zijn woonplaats en verloor door onbekende oorzaak de macht over het stuur. Hij raakte de controle over de auto kwijt en raakte een verkeersgeleider waarna hij naast de weg tegen een boom botste. De bestuurder, die geen autogordel droeg, liep hoofdletsel op en moest met behulp van de brandweer uit zijn zwaar beschadigde auto worden gehaald. Het slachtoffer is voor onderzoek en behandeling naar een ziekenhuis vervoerd. Zijn auto is door bergingsbedrijf afgevoerd.

Delfzijl: inbrekers betrapt
Surveillerende politiemensen zagen dinsdagnacht aan de Rondeboslaan in Delfzijl twee mannen lopen. Beide mannen hadden een fiets bij zich en één van hen vervoerde een kassa achter op de fiets. Toen de mannen de politieauto zagen liet de man met de kassa zijn fiets en lading vallen en liep weg. De andere man sprong op zijn fiets en reed hard weg. Hij kon niet worden achterhaald. De man die met kassa liep wel. Terwijl de politiemensen met deze man stonden te praten kregen ze via de verbindingsmiddelen een melding van een inbraakalarm bij een autobandencentrum aan de Rondeboslaan. Daar bleek een kassa te zijn weggenomen nadat een deur was vernield. De man met de kassa werd aangehouden en naar het bureau gebracht. Hij is ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. Naar de andere verdachte wordt onderzoek gedaan. Zijn identiteit is inmiddels bekend.

Loppersum: snelheidscontrole
Aan de Wijmersweg in Loppersum heeft de politie dinsdagmiddag een snelheidscontrole gehouden. Daarbij werd van 727 voertuigen de snelheid gemeten. Zevenenveertig bestuurders reden sneller dan de ter plaatse geldende maximumsnelheid van 50 km per uur. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 77 km.

Delfzijl: automobiliste aangehouden na achtervolging Na een achtervolging door diverse straten in Delfzijl heeft de politie dinsdagmiddag een 31-jarige vrouw uit Delfzijl aangehouden. Politiemensen zagen de vrouw in een auto rijden op de Bastionstraat. Voor een verkeerscontrole werd een stopteken gegeven maar de vrouw voldeed daaraan niet. Ze gaf gas bij en probeerde zich aan de controle te onttrekken. Op de hoek van de Fortressestraat en de Palissadestraat vloog ze bijna uit de bocht maar na tegen de stoeprand te zijn gebotst kon ze toch nog verder rijden in de richting van de Uitwierderweg. Op de kruising van die weg met het Camperlicht haalde de vrouw een links voorgesorteerde auto in maar reed zich aan het einde van het Camperlicht min of meer klem. Ze moest in ieder geval stoppen waarbij de achtervolgende politiemensen kans zagen haar uit de wagen te halen. De vrouw verzette zich hevig tegen de aanhouding en werd geboeid naar het politiebureau gebracht. Onderweg richtte ze vernielingen aan in de politieauto. Ook op het politiebureau bleef ze zich verzetten. Bij onderzoek bleek dat de vrouw niet in het bezit is van een rijbewijs en dat haar auto niet is verzekerd. Ook bleek de APK te zijn verlopen. De jas die de vrouw droeg is vermoedelijk gestolen bij een kledingzaak aan De Vennen in Delfzijl. De vrouw, die bij de worsteling met de politie licht gewond raakte, moest in een ziekenhuis worden onderzocht. Ze bleek een kneuzing aan een hand te hebben opgelopen. Na behandeling is ze teruggebracht naar het politiebureau en ingesloten. Ze verkeerde naar alle waarschijnlijkheid onder invloed van drugs. Haar auto is door de politie in beslag genomen.

Grootegast: inbraak
In een woning aan De Klinkckert in Grootegast is maandagnacht ingebroken. De daders kwamen de woning binnen door een raam te vernielen. In de woning doorzochten ze verschillende vertrekken. De inbrekers namen computer- en geluidsapparatuur mee. De politie onderzoekt de inbraak.

Winschoten: rook in woning
Door het aanbranden van vlees ontstond dinsdagmiddag grote rookontwikkeling in de keuken van een woning aan de Westerstraat in Winschoten. De bewoners konden het pand tijdig verlaten. Een invalide bewoonster werd door een buurvouw uit de woning gehaald. Zij is met ademhalingsmoeilijkheden naar een ziekenhuis gebracht. Ook de andere bewoners (aantal en persoonsgegevens niet bij de politie bekend) werden voor onderzoek meegenomen naar een ziekenhuis.

Winschoten: man aangehouden
Bij een kantoorpand aan de Blijhamsterstraat in Winschoten heeft de politie dinsdagmorgen een 31-jarige man uit Blijham aangehouden. De man wilde het kantoorpand binnen gaan om met zijn 29-jarige vriendin, die in het gebouw werkt, te praten. Toen hij daarvoor niet de gelegenheid kreeg werd de man kwaad en pakte een bijl uit zijn auto. De man riep, al zwaaiend met de bijl, allerlei bedreigingen naar mensen die in het kantoorpand werken en wilde de toegangsdeur van het pand met de bijl openbreken. Gewaarschuwde politiemensen wisten de man tot kalmte te manen en een gesprek met hem aan te gaan. Daarbij gooide de man de bijl weg. Hij werd meegenomen naar het politiebureau. Daar verklaarde de man kwaad te zijn geworden omdat hij niet naar binnen mocht om met zijn vriendin te praten. De verdachte heeft aangegeven de schade die hij aan het kantoorpand heeft aangericht te willen vergoeden. Hij is na verhoor heengezonden. De bijl is in beslag genomen.

Groningen: winkeldieven ingesloten
Dinsdagavond werden in een supermarkt aan de Orchideestraat drie winkeldieven aangehouden. Een agent zag dat twee van de drie, een 36-jarige man uit Ten Boer en een 21-jarige vrouw uit Stadskanaal, gestolen goederen doorgaven aan een 34-jarige man uit Ten Boer. Deze verstopte de goederen onder zijn kleding en verliet de winkel. Buiten de winkel werden de drie door de agent aangehouden en meegenomen naar het bureau. Daar bleek dat de vrouw ook nog een vermoedelijk van diefstal afkomstig kledingstuk in haar tas had. De drie zijn voor verder onderzoek ingesloten.

Groningen: dief aangehouden
Een beveiligingsmedewerker betrapte dinsdagavond in een supermarkt aan de Hereweg een 29-jarige man uit Groningen. De man nam een blikje bier en dronk deze in de winkel op. Toen hij de winkel verliet zonder te betalen werd hij door de medewerker aangesproken. Gewaarschuwde agenten constateerden op aanwijzing van de medewerker dat de verdachte ook nog een diepvries kip had weggepakt. Deze bleek de man in zijn broek te hebben verstopt. De verdachte is meegenomen naar het bureau voor onderzoek.

Groningen: zwerver voor langere tijd vast
De politie heeft dinsdagochtend een 44-jarige zwerver opgepakt in een portiek aan de Oosterstraat. De man had het portiek behoorlijk bevuild en lag in zijn eigen vuil te slapen. Bovendien was hij in kennelijke staat van dronkenschap. De man is ter ontnuchtering ingesloten en in de loop van de dag overgebracht naar een gesloten inrichting. Daar zal hij vermoedelijk voor enkele maanden worden opgenomen.

Groningen: controles
De politie heeft dinsdagavond in de stad Groningen een aantal verkeerscontroles gehouden. Op de Korreweg werden tijdens een controle diverse parkeerbonnen uitgereikt voor het parkeren op gevaarlijke plaatsen. Bovendien werden diverse fietsers en bromfietsers bekeurd voor het niet voeren van verlichting, het rijden in verboden richting en het niet hebben van een bromfietscertificaat. *Een 41-jarige Groninger werd met zijn bromfiets aangehouden, terwijl hij teveel gedronken had. Bij de blaastest werd een promillage van 1 promille vastgesteld. *Ook een 31-jarige automobilist uit Drachten moest blazen. Hij blies een promillage van ruim 1.5 promille en moest daarvoor zijn rijbewijs inleveren. *Een 36-jarige stadjer moest zijn auto op het bureau achterlaten. Deze bleek niet verzekerd te zijn en had nogal wat technische mankementen. De auto zal worden onderzocht voordat de man deze terug krijgt. Hij krijgt in ieder geval een boete voor te snel rijden.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 ( 0.14 euro p/m ).