Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht 3, 9 januari 2002

EMBARGO TOT WOENSDAG 9 JANUARI 14.30 UUR.

EU verordeningen moeten concurrentievervalsing voorkomen

De overheid moet bij haar normstelling EU richtlijnen precies volgen om concurrentievervalsing te voorkomen. Bij voorkeur moeten de Europese richtlijnen worden omgezet in Europese Verordeningen. Rob Tazelaar, voorzitter van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren, zei dit vandaag in zijn nieuwjaarsrede. Mocht aan die wens niet voldaan worden, dan moet beleid getoetst worden aan EU verdragen voor vrije intracommunautaire handel en mededinging.

Tazelaar is van mening dat in de Europese Ruimte één en dezelfde normstelling gehanteerd moet worden. Dit moet voorkomen dat de concurrentiepositie van de veehouderijsectoren in de lidstaten teveel gaat verschillen. Voorbeelden zijn de verschillende huisvestingsnormen waardoor de Nederlandse veehouderij in een nadelige positie terecht is gekomen. `In eenvoud betekent dit dat de Europese richtlijnen vervangen moeten worden door verplichtende Europese Verordeningen'. `Gebeurt dit niet, dan is het tijd om de nationale maatregelen te toetsen aan de verenigbaarheid met Europese verdragen voor vrije intracommunautaire handel en mededinging'.

Ook Europees beleid heeft effect op de Europese handel. Voor wat betreft de BSE testkosten die elke lidstaat weer anders doorberekent, ondervindt de Nederlandse rundersector dat elke dag. `Ook hier zou Europees beleid getoetst moeten worden op mogelijke effecten op de interne handel.