Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht 5, 9 januari 2002

EMBARGO TOT WOENSDAG 09-01-2002, 14.30 uur

Overheid hard toe aan nieuwe prioriteiten

De overheid moet nieuwe prioriteiten stellen in de verdeling van taken tussen de eigen organisaties en die van het bedrijfsleven. Dat was één van de centrale boodschappen van PVE-voorzitter Tazelaar. In zijn laatste nieuwjaarsrede stelde hij dat controle op regelgeving door private instellingen of het bedrijfsleven zelf ter hand kan worden genomen.

De slingerbeweging van meer overheid naar meer markt, die we afgelopen jaren hebben gezien, lijkt op weg naar een kentering. Maar als in het landbouwbeleid nu weer een tendens naar meer overheid komt, moet dat volgens Tazelaar wel een Europese overheid zijn die normerend, stimulerend en controlerend is.

Controle

Overheidscontrole dient boven elke te twijfel te zijn verheven. De overheid moet komen tot een keuringsmodel waarbij de overheid toezicht houdt en de fysieke uitvoering overlaat aan private (erkende) keuringsinstellingen of (onder voorwaarden) het bedrijfsleven. Dit kan en moet ertoe leiden dat de bedrijven niet met (te) hoge kosten worden opgezadeld van overheidsmonopolisten, die de tarieven jaarlijks verhogen.

Fundamenteel onderzoek

Stimulerend landbouwbeleid zat van oudsher in het drieluik onderwijs-voorlichting-onderzoek. Wat dat laatste betreft: een deel van het onderzoek wordt door het bedrijfsleven gefinancierd. Dat is prima, zo meent Tazelaar, zolang genoeg capaciteit beschikbaar blijft voor het fundamenteel onderzoek waarvoor geen externe middelen beschikbaar zijn. De overheid dient hierin fors meer te inves-teren.

Communicatie naar achterban

De Productschappen en de overheid kennen vele vormen van samenwerking, maar er zijn tegenstellingen als het (nationale) beleid niet in het belang is van het bedrijfsleven. Ook na de tragische uitbraak van MKZ stond de relatie tussen overheid en collectief bedrijfsleven onder druk. Daarbij moet volgens Tazelaar bij beide de vraag rijzen of wel genoeg met de achterban gecommuniceerd is.