Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 9-01-2002
Politieberichten district Rijn & Venen, 10.25 uur

Winkeldieven aangehouden

MIJDRECHT / MAARSSEN Op dinsdag 8 januari zijn meerdere personen voor winkeldiefstal aangehouden.

Rond kwart over twee in de middag zag een medewerker van een winkel aan de Dorpsstraat in Mijdrecht dat een meisje tezamen met een vrouw de winkel binnenkwamen. Terwijl de vrouw kennelijk op de uitkijk stond, pakte het meisje twee kledingstukken uit een stelling en stopte deze in een tas. Daarna verlieten beiden de winkel zonder de kleding af te rekenen. Een medewerker volgde hen en waarschuwde passerende politiemensen. Daarop werden het meisje, 13 jaar oud en afkomstig uit Mijdrecht, en de vrouw, 18 jaar en eveneens afkomstig uit Mijdrecht, aangehouden.

In de tas werd naast de weggenomen kleding een paar schoenen aangetroffen. Deze bleken afkomstig van diefstal uit een winkel aan De Passage in Mijdrecht. Tegen beide verdachten is proces-verbaal voor de diefstallen opgemaakt.

Rond kwart over drie in de middag werd bij een winkel aan het Bisonspoor in Maarssen een 14-jarige jongen uit Maarssen betrapt op het stelen van een pak met CD-R`s. Hij werd aangehouden en door politiemensen naar het politiebureau overgebracht. Het proces-verbaal tegen de jongen is overgedragen aan Bureau Halt voor afdoening middels een alternatieve straf.

Verkeerscontroles

MAARSSEN / WOERDEN De politie heeft op dinsdag 8 januari meerdere verkeerscontroles gehouden.

In de ochtend werd van even voor half elf tot twaalf uur gecontroleerd op de Maarssenbroekse Slag in Marssen. Daarbij werd vooral gelet op het dragen van de autogordel en op aanhangwagens. Veertien bestuurders werden bekeurd voor het niet dragen van de autogordel, twee voor het niet hebben van een Erijbewijs voor het trekken van een aanhangwagen, één voor een verlopen APK en één voor een niet goed bevestigde losbreekreminrichting van de aanhangwagen.

Van even voor twaalf uur in de ochtend tot even voor één uur in de middag werd een controle bij de afrit van de A12 in Woerden gehouden. Van de dertig gecontroleerde auto`s kregen zes bestuurders een bekeuring voor het niet dragen van de autogordel, twee voor het niet bij zich hebben van het rijbewijs en één voor het niet leesbaar zijn van de kentekenplaat aan de achterzijde van de auto (kogel van de trekhaak voor de kentekenplaat).

Waar is mijn caravan?

VREELAND Op dinsdag 8 januari raakte een caravan los van een vrachtwagen en botste daarbij op een tegenligger. Niemand raakte gewond.

Rond half zes in de middag reed een 56-jarige man uit Amsterdam als bestuurder van een vrachtwagen met daarachter een caravan over de Provincialeweg N201 in de richting van Hilversum. Ter hoogte van de brug bij Vreeland raakte de caravan los van de vrachtwagen. De vrachtwagenchauffeur merkte niets en reed door.

De losbreekreminrichting blokkeerde de reminrichting van de caravan, waardoor deze tot stilstand kwam. Dit gebeurde echter op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer. Een daar rijdende automobilist kon de caravan ontwijken, maar een achter hem rijdende 66-jarige automobilist uit Kortenhoef zag de caravan te laat en reed er vol tegenop. Daarbij raakten zowel de caravan als de auto zeer zwaar beschadigd, maar liep niemand letsel op.

De vrachtwagenbestuurder bemerkte pas op de snelweg A2 dat hij zijn caravan miste, belde zijn baas die vervolgens direct naar de plaats van het ongeval kwam. Tegen de vrachtwagenchauffeur wordt proces-verbaal opgemaakt.

Politie rondt onderzoeken succesvol af

MAARSSEN De politie heeft drie onderzoeken succesvol afgerond. Het eerste onderzoek startte op 20 februari 2001 met de aanhouding van een 15-jarige inwoner van Maarssen op heterdaad ter zake van diefstal van kratten met lege flesjes. Maar in samenspraak met een goed ingeschoten wijkagent / rechercheur Jeugd- en Zedenzaken, bleek dat de 15-jarige, samen met andere jongeren, in aanmerking kwam voor meerdere strafbare feiten en dan met name tasjesroven in Maarssen.

Besloten werd om het vervolgonderzoek in de vorm van een projectteam genaamd De Rode Draad te laten plaatsvinden. De 15-jarige bekende 16 feiten, waaronder 9 tasjesroven en 2 pogingen daartoe, een diefstal met bedreiging door middel van een vuurwapen, twee inbraken in autos, twee diefstallen van geld en dus de diefstal van de kratjes. Als medeverdachten werden vier jongeren, respectievelijk 15 en 16 jaar, ook uit Maarssen aangehouden.

Start tweede onderzoek:
Lopende dit onderzoek vonden twee gewapende overvallen ( op 4 en 14 maart 2001 ) plaats op de Wizzl en in korte tijd drie overvallen op snackbars in Maarssen. Er werd een tweede onderzoeksteam geformeerd dat ging samenwerken met het Rode Draad team omdat mogelijk sprake was van gemeenschappelijke verdachten.
Voor de overval op de Wizzl gepleegd op 14 maart werden vier verdachten aangehouden. Na verhoor konden vier overvallen als opgelost worden beschouwd. Twee op de Wizzl en 2 andere overvallen in Utrecht, waarvan 1 poging. Daarnaast werden er vier woninginbraken en drie auto-inbraken opgelost. Voor een overval op een snackbar werd een verdachte voorgeleid, maar zijn inbewaringstelling werd geschorst door de rechter-commissaris.
Door de twee samenwerkende teams werden in totaal twaalf verdachten aangehouden, variërend in leeftijd tussen de 16 en 21 jaar. Een verdachte was 36 jaar en zij komen allen uit Maarssen. De buit bestond voornamelijk uit tassen, portemonnees, sieraden, laptops en gereedschap. De totale waarde bedroeg ongeveer 50.000 gulden. Een groot deel van de buit van de tweede overval op de Wizzl werd bij de doorzoeking in een woning van een verdachte teruggevonden.

Inmiddels zijn de meeste verdachten voor de rechter geweest en veroordeeld. Een groot aantal is veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van een tot drie jaar met een deel voorwaardelijk.

Start derde onderzoek:
Gedurende het onderzoek van deze twee teams bleek dat een grote groep jeugd uit Maarssen actief was op het gebied van het plegen van inbraken in bedrijven, in autos en andere veelvoorkomende criminaliteit. Met de aanhouding van een 17-jarige inwoner uit Maarssen op verdenking van een inbraak in een auto startte een derde team, genaamd Bison, een projectmatig onderzoek. Deze verdachte bekende twee woninginbraken, twaalf bedrijfsinbraken, 16 inbraken in autos, een diefstal van een fiets en een bromfiets en de diefstal van kratten met lege flessen. Uit een analyse bleek dat de groep jeugd opereerde in wisselende samenstelling en de strafbare feiten vooral werden gepleegd in Maarssen.
Na verkregen toestemming werd een tactisch onderzoek ingesteld waardoor het team zicht en inzicht kreeg over medeverdachten en informatie over gepleegde strafbare feiten. Hierdoor konden in totaal tien verdachten worden aangehouden in leeftijd variërend tussen de 16 en 45 jaar, en allen afkomstig uit Maarssen.
In het kader van dit project konden 35 zaken opgelost worden. Het betroffen dertien bedrijfsinbraken, twaalf diefstallen uit autos, twee brandstichtingen ( Utrecht en Harderwijk ) twee verduisteringen/fraude met tankpassen, twee diefstallen uit een schuur ( fietsen en motor ), twee inbraken in autos, een woninginbraak en de diefstal van een gsm. 18 zaken werden gepleegd in het district Rijn & Venen, negen in Utrecht, 1 in Nieuwegein, 1 in Baarn en 6 zaken buiten de regio, namelijk in Vianen, Huizen, Harderwijk en Zoetermeer. Het schadebedrag liep alleen al voor de 17-jarige verdachte tegen de 36.000 gulden, maar de totale schade in het project Bison gaat over de miljoen gulden. Daaronder de twee brandstichtingen in Harderwijk ( 500 000 gulden ) en in Utrecht ( 45.000 gulden).
De 17-jarige verdachte is inmiddels veroordeeld tot twaalf maanden jeugddetentie, waarvan vier voorwaardelijk. Drie verdachten moeten half en eind januari 2002 voor de rechter verschijnen. Op een vierde verdachte is snelrecht toegepast en veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf en drie maanden voorwaardelijk en 180 uur dienstverlening. De andere verdachten kregen een dagvaarding ( Damokles ) uitgereikt.

Politie onderzoekt vuurwerkincident met gewonden WILNIS De politie stelt een nader onderzoek in naar een vuurwerkincident dat zich afspeelde in de nieuwjaarsnacht rond 01.00 uur op de kruising Pieter Joostenlaan met de Herenweg waarbij drie gewonden vielen.

Ieder jaar verzamelt zich een grote groep inwoners uit Wilnis op genoemde kruising om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen. Ook wordt er volgens traditie een vreugdevuur ontstoken en wordt er op die plek veel vuurwerk afgestoken.

Kennelijk is er tijdens het afsteken van vuurwerk iets mis gegaan en raakten drie inwoners uit Wilnis gewond. Het betreft een 14-jarige jongen die ernstig letsel opliep aan zijn hand. Bij een 14-jarig meisje ontstond letsel aan haar onderrug en liep zij tweede en derde graadsbrandwonden op aan onderrug, dijen en kuiten. Een ander 14-jarig meisje liep eveneens tweede en derde graadsbrandwonden op aan haar been. De verwondingen zijn behandeld in het Hofpoort ziekenhuis in Woerden. Het exploderend stuk vuurwerk veroorzaakte ook schade aan de kleding van de Wilnissers.

De drie hebben in bijzijn van hun ouders aangifte gedaan. De politie heeft inmiddels een aantal getuigen gehoord, maar wil graag nog meer getuigen spreken om zo een goed beeld te krijgen wat zich precies heeft afgespeeld. Zij kunnen contact opnemen met de politie, bureau Mijdrecht, telefoon 0900 8844.