Gemeente Amsterdam


Amsterdam komt in de stemming voor het koninklijk huwelijk

Amsterdam maakt zich op voor het koninklijk huwelijk op 2 februari a.s. en organiseert in de aanloop hiernaar een aantal kleinere evenementen om de stad in een feestelijke stemming te laten komen. De dag zelf zal volledig in het teken staan van het huwelijk zelf. De meeste Amsterdammers en de meeste Nederlanders zullen het koninklijk huwelijk op de televisie volgen. Slechts een klein aantal geeft aan naar de binnenstad te zullen komen om bij het huwelijk aanwezig te zijn (9% van de Amsterdammers, 3% van de inwoners uit de regio en 0,6% uit de rest van het land). Dit blijkt uit een landelijk onderzoek dat in opdracht van de gemeente Amsterdam is uitgevoerd.

Trouwen op 2 februari in Amsterdam
Naast Kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta, zal ook een aantal Amsterdammers op 2 februari in het huwelijk treden. In de stadsdelen Zeeburg, Zuidoost, Osdorp, Zuideramstel en Oud-Zuid geven vijf bruidsparen elkaar op deze bijzondere dag het jawoord. Het Register Amsterdam geeft een speciaal koninklijk tintje aan deze huwelijkssluitingen.

De Oranje-quiz
Samen met het Parool organiseert de gemeente Amsterdam een kennisquiz over Amsterdam en de Oranjes. In overleg met het Gemeentearchief, de Educatieve Dienst van het Koninklijk Huis en de auteur van het boek "De Oranjemythe, een postmodern fenomeen", Coos Huijsen, zijn vragen opgesteld om bekende en onbekende deskundigen op hun parate Oranjekennis te testen. De quiz bestaat uit twee onderdelen: op 5 en 12 januari publiceert Het Parool de voorrondes en op donderdagavond 24 januari vindt de grote finale plaats in de Raadszaal van het Stadhuis. De opening van de quiz wordt verricht door burgemeester Job Cohen en de presentatie is in handen van Mieke van der Weij en Theodor Holman. De jury staat onder leiding van Harry van Wijnen, auteur van diverse boeken over het koningshuis. De winnaars ontvangen toegangskaarten voor het Nationaal Huwelijksfeest in de Amsterdam ArenA op 1 februari.

Nationaal Huwelijksfeest in de Amsterdam ArenA
Op vrijdagavond 1 februari vindt in de Amsterdam ArenA het Nationaal Huwelijksfeest plaats. De gemeente Amsterdam organiseert het publieksfeest samen met de Stichting Nationaal Oranje Comité. Voor dit feest zijn tussen de 40.000 en de 50.000 mensen uit heel Nederland uitgenodigd, die een afspiegeling vormen van de lokale bevolkingssamenstelling. Het gaat daarbij om personen die actief een positieve bijdrage leveren aan de lokale samenleving (vrijwilligerswerk, kleine zelfstandige ondernemers e.d.), jongeren, en personen die een actieve bijdrage leveren aan de festiviteiten rond Koninklijke Momenten. Het volledige programma wordt half januari bekend gemaakt. Zeker is al wel dat het koninklijk bruidspaar zelf ook te gast zal zijn op deze avond.

Skûtsjes in de gracht van het Rokin en Westlanders in de Singel Als de weersomstandigheden het toelaten komen in de week voorafgaand aan het huwelijk de originele wedstrijdskûtsjes uit Friesland naar Amsterdam gevaren. De historische zeilschepen worden begeleid door het Statenjacht van de provincie Friesland. De schepen komen in vol ornaat in de gracht bij het Rokin te liggen.
Contactpersoon: de heer A. van der Meulen, tel. 06 - 22 92 37 02. Daarnaast komen zo'n 15-tal 'Westlanders' naar Amsterdam die zullen aanmeren in de Singel tegenover de Bloemenmarkt. Contactpersoon: de heer K. Persoon, tel. 070 - 397 06 40.

Felicitatieregister
Zowel in het Voorlichtingscentrum in de binnenstraat van het Stadhuis aan het Waterlooplein als bij de stadsdelen worden felicitatieregisters neergelegd. Ook op de website kan het koninklijk paar via het Felicitatieregister worden gelukgewenst. De datum waarop de registers beschikbaar zijn wordt nog nader bekend gemaakt.

Versierde trams
Drie weken voor en één week na het koninklijk huwelijk rijden er drie trams door Amsterdam met daarop tekeningen die speciaal gemaakt zijn door leerlingen van twee basisscholen in Amsterdam. Half januari worden de trams beplakt met de winnende ontwerpen en zullen burgemeester Job Cohen en wethouder Cultuur Saskia Bruines de trams officieel in het bijzijn van de leerlingen onthullen.

Banket voor bewoners verzorgings- en verpleegtehuizen Op 2 februari worden alle bewoners van de verzorgings- en verpleegtehuizen in Amsterdam getrakteerd op een feestelijk, koninklijk petitfourtje. De gemeente Amsterdam organiseert dit samen met het ROC van Amsterdam (het Regionaal OpleidingsCentrum). De petitfourtjes worden ontworpen en vervaardigd door de leerlingen van de beroepsopleiding Brood en Banket, Elandsstraat 175.

Tweede meting Amsterdams Bureau voor Onderzoek en Statistiek Uit de resultaten van de tweede enquête van het Bureau O en S blijkt dat 85% van de ondervraagde Amsterdammers op de hoogte is van het huwelijk tussen Kroonprins Willem-Alexander en Máxima op 2 februari 2002 (bij de eerste meting was dat 78%). Het begrip voor enige overlast die deze gebeurtenis met zich meebrengt is ongeveer gelijk gebleven. De meeste Amsterdammers zullen het huwelijk gaan volgen (61 %), ofwel via de televisie dan wel in de stad (9%). In de regio gaat 47 % het huwelijk via de televisie volgen en in de rest van het land is dit 56%. De meeste Amsterdammers vinden dat Amsterdam de beste trouwlocatie is (66%).

De meest actuele informatie is te vinden op de gemeentelijke website www.koninklijkhuwelijk.nl

Marleen Nieuwenhuis


© gemeente Amsterdam - 3-01-2002