Gemeente Amsterdam


Nieuwbouw Centrale Bibliotheek stap verder

Het college van B&W heeft ingestemd met het aangaan van een overeenkomst met projectontwikkelaar MAB B.V. voor de nieuwbouw van de centrale vestiging van de Openbare Bibliotheek op het Oosterdokseiland. In de Samenwerkings-, Ontwikkelings- en Realiseringsovereenkomst is geregeld dat de projectontwikkelaar de bibliotheek in opdracht van de gemeente binnen de gestelde kaders van tijd, geld en kwaliteit ontwikkelt. De gemeente zal nauw toezien op de realisering hiervan. Op 13 februari zal de gemeenteraad een definitief besluit nemen over het al dan niet aangaan van de overeenkomst, nadat die op 23 januari in de raadscommissie is besproken.

Op 13 december jl. heeft de gemeenteraad een motie (nummer 702 I) van de raadsleden mevr.mr. R.L. Spier-van der Woude (VVD), W.J. Hemmes (D66) en S.H. Piersma (PvdA) aangenomen waarin het college gevraagd wordt ¤ 23 miljoen ter beschikking te stellen voor de verdere voorbereiding van de nieuwbouw van de centrale vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) op het Oosterdokseiland. Dit raadsbesluit in het kader van de gemeentebegroting 2002 maakt het mogelijk de voorbereiding van de nieuwe bibliotheek nu ook contractueel te verplichten. In het programakkoord van het volgende bestuur zal de dekking voor de overige kosten van de nieuwbouw moeten worden geregeld.

De nieuwe Centrale Bibliotheek wordt met ongeveer 30.000 m² de grootste Openbare Bibliotheek van Nederland. De gemeente verwacht dat de bibliotheek met een groot aanbod aan leesmateriaal, veel studieplekken, ruime openingstijden en een ruim aanbod aan culturele activiteiten een belangrijke publiekstrekker op het Oosterdokseiland wordt. Op dezelfde kavel is nog 10.000 m² over, die door de ontwikkelaar zal worden ingevuld met kantoren en een grand café.

Jo Coenen & Co Architekten is bezig met het maken van een Voorlopig Ontwerp, in december 2002 moet het Definitief Ontwerp gereed zijn. De bouw van de bibliotheek gaat in 2003 van start, zodat de oplevering eind 2006 kan plaatsvinden en de bibliotheek in juli 2007 haar deuren kan openen.

Stefan Rutte


© gemeente Amsterdam - 9-01-2002