Gemeente Amsterdam


Adviescommissie voor broedplaatsen

Het college van B&W stemt in met de instelling van de Commissie van advies BroedplaatsAmsterdam. De commissie zal het college gaan adviseren bij de toewijzing van panden aan groepen kunstenaars en culturele ondernemers. De commissie bestaat uit voorzitter Paul van Schilfaarde (adviseur bij een brede range aan maatschappelijke en stedelijke vraagstukken, met name op het gebied van de stedelijke economie), Dick Regenboog (voormalig lid van de Amsterdamse Raad voor Stadsontwikkeling), Peti Buchel (lid van het Werkgebouwengilde), Jan Holleman (Amsterdams kunstenaar) en Tijmen van Grootheest (directeur van de Rietveldacademie). Samen vertegenwoordigen zij een brede kennis en ervaring op het gebied van sociaal-economische processen in stedelijke gebieden, de cultuur van woon/werkpanden en de Amsterdamse kunst- en cultuursector.

De commissie is onafhankelijk. De leden zijn voorgedragen door vertegenwoordigers van belangengroepen die bij het broedplaatsenproject betrokken zijn. Naast de bijdrage aan een eerlijke toewijzing van panden kan de commissie, gevraagd en ongevraagd, adviseren op alle in het kader van BroedplaatsAmsterdam genomen gemeentelijke initiatieven. Als commissie in oprichting hebben de leden een notitie aan het gemeentebestuur voorgelegd waarmee uitdrukking wordt gegeven aan hun betrokkenheid bij BroedplaatsAmsterdam en het belang van 'broedplaatsen' voor de stedelijke ontwikkeling.

Het college stemt ook in met de voortgangsrapportage BroedplaatsAmsterdam. De rapportage bevat de uitwerking van het Plan van Aanpak BroedplaatsAmsterdam dat op 21 juni 2000 in de gemeenteraad is vastgesteld. In het plan staan de uitgangspunten geformuleerd voor een structurele oplossing voor het gebrek aan individuele ateliers en de huisvesting van de Amsterdamse subcultuur. Deze uitgangspunten zijn door de projectgroep verder uitgewerkt en vertaald in projecten en beleidsvoorstellen. BroedplaatsAmsterdam is betrokken bij 28 projecten, waaronder woon/werkpanden (148 ruimten), werkpanden (809 ruimten), ateliers (211 ruimten) en atelierwoningen (11 ruimten). Van de in totaal 1180 ruimten zijn er 270 opgeleverd/in uitvoering. In de loop van 2002/2003 kunnen naar verwachting circa 500 ruimten worden opgeleverd.

De rapportage bevat naast deze uitwerking ook nog een financiële verantwoording voor de inzet van capaciteit en middelen en een kader voor de voortzetting en verdere uitwerking van het Broedplaatsbeleid. Broedplaats beschikt over een budget van ¤ 25 miljoen. Daarvan is per december 2001 ¤ 12 miljoen besteed/verplicht. Voor de toekomst van het project en de benodigde middelen worden verschillende scenario's geschetst. Besluitvorming hierover heeft het college doorgeschoven naar de volgende raadsperiode.

Paul van Yperen


© gemeente Amsterdam - 9-01-2002